Kamu yönetim hiyerarşisinde yer alan şube müdürü, il müdürleri, il müdür yardımcıları, hastane müdürü, hastane müdür yardımcısı gibi kadrolarda görev yapanların "araştırmacı" kadrosuna geçirilenlerin başlattıkları hukuk mücadelesi sonuç veriyor.
"Araştırmacı"lardan çalışma hayatı ve emekliliklerinde başta "özlük hakları" olmak üzere uğradıkları çok yönlü kayıplara yol açan işlemin iptali ile kayıplarının ödenmesi gereken tarihten itibaren yasal faizi ile birlikte ödenmesini talep ediliyor.
Ayrıca, ilgili Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) iptalinin sağlanaması için Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi beklentisiyle İdare Mahkemesi'ne dava açanlardan olumlu sonuç elde edenler oldu.
Sağlık Bakanlığı teşkilat yapısını değiştiren 663 Sayılı KHK ile Kırşehir Sağlık Müdürlüğü'nde şube müdürü iken "araştırmacı" yapılan bir memurun Yozgat İdare Mahkemesi'ne açtığı davada mahkeme heyeti, "Düzenlemeyle ilgili Anayasa Mahkemesi'nin iptali gerekeceğinden, mahkeme tarafından Anayasa Mahkemesine başvurulmasına ve beş ay süre ile Anayasa Mahkemesi'nin konuya ilişkin karar vermesini bekleme" kararı aldı.
Kararlar
Mahkeme kararında ayrıca "idari görevlere atanma ve görevlerin sona erdirilmesi işlemlerinin idarenin tasarrufuyla gerçekleşmesi gerektiğini, KHK ile tesis edilmesinin Anayasa'nın hukukun üstünlüğü ile ilgili maddelerine ve yasaların genel, soyut, sürekli, düzenleyici ve nesnel olmaması ilkesine uymadığını, böyle bir düzenleme ile araştırmacı kadrolarına atananlarının KHK'ya karşı dava açma haklarının bulunmaması nedeniyle hak arama özgürlüğünün kullanılabilmesine engel oluşturulduğu ve kişilerin hukuk güvenliğinin ihlal edildiğini" de vurguladı.
Ankara 15. İdare Mahkemesi de; "Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı merkez teşkilatında görev yapan daire başkanları ile Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nde görev yapan daire başkanları arasında bir eşitsizlik oluşturulmamış iken, şube müdürleri arasında eşitsizlik yapılarak Anayasa'nın 2. ve 10 maddesi ihlal edilmiş bulunmaktadır" açıklamasının ardından (ilgili KHK. nin 3. madde 2. fıkrasında geçen 'Şube Müdürü' ibaresinin iptali için) "Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda vereceği karara kadar davanın geri bırakılması"na karar verdi.
Daha önce de, Osmaniye Sağlık Müdür Yardımcısı iken "araştırmacı" yapılan bir memurun açtığı davayı görüşen Mahkeme Heyeti, Anayasa'ya aykırılık iddiasını yerinde bularak konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.
Hak arama süreci
Bir "araştırmacı" hukuken hak arama sürecini şöyle aktarıyor.
* Bakanlığa mağduuriyetin giderilmesi için dilekçe veriliyor.
* Olumsuz yanıt alınca idare mahkemesine "yapılan işlemin anayasaya aykırılığı" iddiasıyla dava açılıyor. Çünkü, herhangi bir düzenlemenin Anayasa'ya aykırılığı ancak mahkemeler yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne taşınabiliyor.
* Anayasa Mahkemesi'nden sonuç alınamadığı durumda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruluyor.
Platform desteği
'Araştırmacı Olarak Atananlar İletişim ve Dayanışma Platformu" örnek dava dilekçeleri yayımlıyor, açılan davalara ilişkin bilgilendiriyor, konunun kamuoyuna taşınması ve milletvekilleriyle iletişime geçerek soru önergesi verilmesi için çaba harcıyor.
Platform Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na açık dilekçe yazma kampanyası da açtı. "Araştırmacı" sorunuyla ilgilenen başka web siteleri de bulmak mümkün. (BA)