Doğalgaza bir yılda toplam yüzde 82 zam yapılırken ısınma ihtiyacınıın arttığı kış aylarında gelen faturalar yüzlerce YTL'yi buluyor. Kasımda yapılan son zammın ardından sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve meslek odaları zamların geri alınması için sokağa çıkmış, hükümetin zamları geri çekmesi için eylemler yapmıştı.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler geçtiğimiz günlerde gazetecilere "Bu ay sonuna doğru doğalgazda indirim yapılabilir" açıklamasında bulundu.
Makine Mühendisleri Odası (MMO) konuyla ilgili bilgiler vermiş ve "zamların ardından yanlış enerji poltikalarının olduğunu" söylemişti.
"350 TL'den aşağı fatura ödüyoruz ama ısınmıyoruz"
Peyzaj Mimarı Zeliş Deniz, "Son fatura 375 TL. Zamlardan sonra gelen faturalar 350 TL'den aşağı düşmüyor ama ısınamıyoruz" dedi.
Kasım öncesinde gelen faturalarla sonrasındakiler arasında ortalama 100 TL fark olduğunu belirten Ürün Müdürü Sencer Piyancı "800 TL kiranın yanı sıra 400 TL'yi aşkın doğalgaz faturası ödemek ekonomik olarak bütçemi çok zorluyor" diye konuştu.
"Zamlar nedeniyle daha az yakıyorum ve evin içinde daha kalın giyiniyorum. Zira ısınmak artık çok pahalı."
"Zamlar AKP'ye yol, su, elektrik olarak geri dönsün"
"Zam zam her şeye zam! Olan yine halka oluyor. Hükümet hayatımızı kolaylaştıracağına daha çok zorlaştırıyor."
Özel bir şirkette çalışan Günseli Akar, bin TL kira, 250 TL de doğalgaz faturası ödüyor. Son aylarda eskisine nazaran 100 TL daha fazla parayı ısınmaya harcıyor.
Proje çalışanı Cenk Soyer, çok dikkatli kullanmasına, evde olmadığın da kombiyi kapatmasına rağmen faturanın 200 TL'nin altın hiç düşmediğini, bu paralara rağmen ısınmadıklarını ifade etti.
Soyer, "umarım bu zamlar hükümete yerel seçimlerde yol, su, elektrik olarak geri döner" şeklinde konuştu.
Çevresindeki herkesin yüksek faturalardan şikayet ettiğini söyleyen Ogün Atalay Canay krizin teğet geçtiğini söyleyen Başbakan'ın ne kadar doğalgaz faturası ödediğini merak ettiğini soruyor.
Cahide Güzel'nin Aralık-Ocak faturası 645 TL. "İki kişi yaşıyoruz ve çalıştığımız için de gündüzleri en kısık derecede yakıyoruz. Buna rağmen bir kira bedelinda fatura gelmiş" diyen Güzel "kalın giyinip, üşümeyi göze alıp doğalgaz kullanmayacağım" diyor.
"Zam cebimizi de yakıyor ciğerimizi de"
Derya Erdem asistan. Doğalgazın yanı sıra suya ve elektriğe gelen zamların da hayatını zorlaştırdığını ifade eden Erdem "kira, aidatlar, faturalar zamlarla artmasına rağmen maaşlarımız yerinde sayıyor" dedi.
Aralık-Ocak döneminde 450 TL fatura ödediğini belirten Mehmet Güleryüz, geçtiğimiz yıl bu dönemde doğalgaza yaklaşık 200 TL ödemiş. Evde bebek olduğu için doğalgazı kısamadıklarını belirten Güleryüz "maaşının tamamına yakının doğalgaz faturasına ve kira ödemesine gittiğini" söyledi.
"Şehir 10 yıl öncesine döndü. Gece sokağa çıktığında ortalıkta dumandan kaynaklı sis ve kömür kokusu hakim. İnsanlar doğalgaza gelen zamlardan sonra kömür kullanmaya başladılar."
Ankara'da yaşayan finans koordinatörü İsmail Alacaoğlu, asgari ücretle geçinen ailelerin maaşlarının büyük çoğunluğunu doğalgaza yatırdığına dikkat çekiyor.
Alacaoğlu'na göre zamlar hem cebi hem de ciğerleri yakıyor. (BÇ)