Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Uluslarararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, dokuz Türk bankasının uzun vadeli döviz cinsinden mevduat notunu "B1"den B2"ye düşürdüğünü duyurdu.
Moody's'in B2 notu "çok spekülatif" anlamına geliyor. B1 ise "spekülatif" demek.
Notu düşürülen bankalar şöyle: Akbank, Alternatifbank, ING Bank, QNB Finansbank, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Vakıfbank ve Yapı ve Kredi Bankası.
Moody's ülke mevduat puanını dün düşürmüştü
Moody’s açıklamasında not indiriminin Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden banka mevduatları için ülke tavanı notunun düşürülmesinden kaynaklandığını bildirdi.
Moody's, Türkiye için bu kararı dün (25 Eylül 2018) açıklamış ve ülke tavanı notunu B1'den B2'ye indirmişti. Bu açıklamada ise neden olarak Türkiye hükümetinin döviz cinsi mevduat çekilişlerini engellemek için müdahalede bulunması riskinin artmasını göstermişti.
TIKLAYIN - Şikayet Edilen Kredi Derecelendirme Kuruluşları ve Türkiye
Fitch de 25 bankayı negatif izlemeye almıştı
Üç büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan biri olan Fitch ise 2 Haziran 2018 günü Türkiye’nin 25 bankasını negatif izlemeye aldığını duyurmuştu.
Fitch bu kararı duyururken “ Türkiye’deki bankaların finansal kapasiteleri; performansları, varlık değerleri, kârlılığı ve pek çok durumda likidite ve fonlama profillerindeki artan riski yansıtıyor” açıklamasını yapmıştı.
Türkiye’deki bankalar kimin?
Akbank'ın yüzde 41'i Sabancı Holding'e, yüzde 10'u Amerikalı Citibank'a ait; yüzde 49'u ise halka açık.
Garanti Bankası'nın yüzde 25'i İspanya bankası olan BBVA'ya ait; Doğuş Grubu'nun payı yüzde 20; halka açık kısmı ise yüzde 55.
Yapı Kredi Bankası'nın yüzde 41'i İtalyan bir banka olan Unicredit'e, yüzde 41'i Koç Grubu'na ait; yüzde 18'si ise halka açık.
Finansbank'ın sahibi Yunan National Bank of Greece.
Denizbank ise Rusya bankası olan Sberbank'a ait (yüzde 99,85).
Türk Ekonomi Bankası'nın yaklaşık yüzde 68'i Fransız BNP Paribas'a, yüzde 28'i ise Çolakoğlu Grubu'na ait; yüzde 4'lük kısmı halka açık.
Kuveyt Türk'ün çoğunluk hissesi Kuveytlilere ait; 19 oranında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün payı var.
Devlete ait Ziraat Bankası, Halk bankası, VakifBank'ın yanı sıra yüzde 28'i CHP'ye, yüzde 40'ı Munzam Sandığı yani çalışanlara ait vakfa ait olan İş Bankası haricinde tüm bankalarda ya uluslararası ortaklıklar var ya da uluslararası firmalara ait. (HK)