Trump, F-35'lerle ilgili bilgi alırken. Fotoğraf: Foreign Policy
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
ABD Başkanı Donald Trump 100 adet F-35 uçağının Türkiye'ye teslimatını engelleyen bir maddenin de olduğu yasa tasarasını dün onayladı.
Türkiye önümüzdeki on yıl içinde jetleri kullanmayı planlıyordu, Türkiye'de F-35'lerin olması, dünyanın en büyük üçüncü F-35 operatörü haline getirecekti.
TIKLAYIN - Sahada İlk İsrail'in Kullandığı F-35'ler ve Türkiye
Foreign Policy haberi verirken Türkiye ile F-35 anlaşmasının zora girmesinin ABD için de avantajlı olmadığını duyurdu.
Policy "Jetlerin birçok kilit bileşeni Türk şirketleri tarafından üretiliyor ve ABD Savunma Bakanlığı programdan çıkarılan Türk firmalarının yerini alacak yeni tedarikçileri bulmak ve anlaşmanın sağlanmasının iki yılı bulacağını tahmin ediyor" yorumunu yaptı.
Bu arada F-35'in motor onarımı ve revizyonu için Avrupa'daki ana merkezin Türkiye'nin kuzey batısındaki Eskişehir'de olduğu belirtildi.
Mattis itiraz etmişti
Türkiye'nin Rusya ile S400 anlaşmasından rahatsızlık duyan ABD, ABD basınında yer alan haberlere göre F35 projesi detaylarının Rusya tarafından ele geçirilmesinden endişe duyuyor.
Savunma Bakanı James Mattis, savunma bütçesiyle ilgili ortak metin kabul edilmeden önce Kongre'ye bir mektup yazmış, tasarının geçmemesini istemişti.
13 pilot Arizona'da eğitim alıyor
21 Haziran'da Teksas'ta düzenlenen bir törenle iki F35 Türkiye'ye verilmişti.
Şimdilik sadece eğitim amaçlı kullanılan ve Arizona'daki Luke Hava Üssü'nde bulunan uçaklarda 13 Türkiyeli pilot eğitim alıyor.
Yasada neler var?
Tasarının imzalanmasından sonra 90 gün içerisinde ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Dışişleri Bakanlığı'na danışarak bir rapor hazırlayacak.
Rapor, Türkiye ve ABD arasındaki askeri ve siyasi ilişkilerin durumu üzerine olacak.
Rapor Kongre'ye sunulana kadar Türkiye'ye F35 teslimatı durdurulacak.
F-35 hakkındaSputnik News'ta yer alan habere göre, F-35 JSF (Joint Strike Fighter, yani müşterek savaş uçağı) programı çerçevesinde üretilmiş olan 5. nesil radar izi düşük çok işlevli savaş uçakları ailesinden. ABD'li Lockheed Martin firmasının tasarladığı uçaklar ABD, Norveç, Avustralya, İtalya, İsrail ve İngiltere'de kullanılıyor. Uçağın geliştirme çalışmaları için NATO üyesi dokuz ülke mali destek verdi ve birincil müşteri oldu. Türkiye'nin yanı sıra İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Danimarka, Avustralya ve Birleşik Krallık geliştirme ortağı ve müşterisi. Ekim 2014'te dönemin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 100 adet F-35 alınacağını, bunların ikisinin 2017'de teslim edileceğini ve uçaklar için 25 milyar dolar ödeme yapılacağını açıklamıştı. Daha sonra Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Nisan 2016'da teslimatın 2018'de yapılacağını duyurdu. Fiyatı 60-65 milyon euro arasındaİlk test uçuşu 24 Ekim 2000'de gerçekleştirilen F-35, ABD'nin Fort Worth kentinde 10 Mayıs 2018'de Türk Hava Kuvvetleri bayrağı ile uçuş gerçekleştirdi. Saatte 1931 kilometre hıza ulaşabilen F-35'ler 2 saat 36 dakika havada kalabiliyor ve 1667 – 2200 kilometre uçuş menziline ulaşabiliyor. Radarlara görünmezlik, dikey kalkış-iniş, kısa mesafeli kalkış-iniş özelliklerine sahip uçaklar 8160 kilogram savaş yükü (cephane) taşıma kapasitesine sahip. Bir adet F-35'in fiyatı 60-65 milyon euro arasında değişiyor. |
(PT)