Haberin Kürtçesi için tıklayın
ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırımları Ağustos ayında yürürlüğe koyacağı endişesi ülkenin para birimi Riyal'de sert değer kaybına yol açtı.
Resmi dolar kuru Salı günü itibariyle 44 bin civarında seyrederken, The Spectator Index'in rakamlarını verdiği resmi olmayan kura göre şu anda da 119 bin seviyesinde. Riyal için bir günlük değer kaybı ise yüzde 18 ile Pazar günkü tarihi zirveyi de kırdı.
JUST IN: Iran's currency falls further to 119,000 Rial to the Dollar, having dropped over 18% in two days.
— The Spectator Index (@spectatorindex) 31 Temmuz 2018
Pazar günü resmi olmayan Dolar/Riyal kuru 102 bin seviyesini aşarak İran tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştı.
Bir günlük değer kaybı riyal için yüzde 12.5 olmuştu.
WSJ: Yaptırımlarla direkt bağlantılı
Wall Street Journal, kurdaki dalgayı ABD'nin yaptırım tarihinin yaklaşmasına bağladı. Haberde İran Merkez Bankası'nın yeni önlemler alacağını belirttiği ancak bu önlemler konusunda detay verilmediği aktarıldı.
Geçtiğimiz hafta da Başbakan Hasan Ruhani Riyal'deki değer kaybını önleyemediği gerekçesiyle Merkez Bankası Başkanı Valiullah Seif'i görevden almıştı.
Nisan'da dolar kuru sabitlenmişti
Tahran yönetimi ABD'den nükleer anlaşmadan çekilme sinyallerinin geldiği ve ekonomik krizin tırmandığı Nisan ayında kuru 42 bin seviyesinde sabitledi. Mart ayında resmi olmayan Dolar/Riyal kuru 50 bin seviyesinde seyrediyordu.
İran yönetimi karaborsada döviz işlemi yapanlara yönelik sert tedbirler alınacağını da açıkladı.
Ekonomik kriz ve enflasyon rakamlarıyla birlikte İran sokaklarında özgürleşme talepleri de artıyor.
Yaptırımlar 6 Ağustos'ta yürürlüğe giriyor
ABD Başkanı Trump Beyaz Saray'da 8 Mayıs'ta düzenlediği basın toplantısında İran nükleer anlaşmasından imzasını çektiğini açıklamıştı.
21 Mayıs'ta da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'nin 'B Planı' olarak tanımlanan yeni İran stratejisini açıklamış, "İran'a eşi benzeri görülmemiş mali baskı uygulayacağız. Çektiği ıstırap çok daha acı verici olacak" ifadelerini kullanmıştı.
Pompeo'in bahsettiği yaptırımların ilki 6 Ağustos'ta ikincisi 4 Kasım'da aşamalı olarak devreye girecek. (PT)