Haberin Kürtçesi için tıklayın
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu, “yatırım yapılabilir” düzeyinin bir basamak altına (BB+) düşürdü. Not görünümünü ise “durağan” olarak açıkladı.
Türkiye'ni notunu (BBB-)'dan (BB+)'a çeken Fitch'in açıklamasında, ekonomik büyümenin 2016 yılının ikinci yarısında keskin bir şekilde düştüğü ve Türkiye'nin son yıllardaki performansının altında olduğu belirtilerek, hızla toparlanmasının beklendiği belirtildi.
OHAL ve özel sektörden tasfiyeler
"Siyasi ortamın dengeye kavuşabilmesi durumunda bile güvenlikle ilgili zorlukların devam edebileceği" ifade edilen açıklamada “Hükümetin Temmuz'daki darbe girişiminden sorumlu tuttuğu gruba destek veren özel sektöre ilişkin tasfiyesi ve Olağanüstü Hal hala sürüyor. Bu tasfiyenin medya ve diğer alanlardaki gruplara kadar genişlemesi ekonomideki katılımcıların cesaretini kırdı. Yüksek profilli terör saldırılarının devam etmesi, tüketici güvenine ve turizm sektörüne zarar verdi” dendi.
Fitch "Uzun süren dış zayıflıkları ele alamamak, para birimindeki sert düşüş kapsamında açıkça belli oldu" değerlendirmesinde bulunuldu.
Yüzde 2,3 büyüme bekleniyor
Fitch, Türkiye ekonomisinin son 5 yılda yüzde 7,1 ortalama büyüme yakaladığının altını çizerek, 2016-2018 arasında ülke ekonomisinin ortalama yüzde 2,3 büyümesinin beklendiğini kaydetti.
Fitch, 2016 yılının 3. çeyreğinde yüzde 1.8 olarak gerçekleşen daralmanın ardından bir kıpırdanma beklendiğini ancak bu kıpırdanmanın Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi ve güvenlik koşulları, kısa vadede TL'nin değer kaybı ve düşük iç talep nedeniyle zayıf kalacağını belirtti.
""Evet" denetim ve dengeleri zayıflatacak"
Fitch ayrıca referandumdan “evet” çıkmasının Türkiye'ye denetim ve dengelerin zayıfladığı bir sistem getireceğini savundu.
Fitch'in açıklamalarıyla Türkiye, “yatırım yapılabilir” düzeyindeki notunu yitirirken Azerbaycan, Bahreyn ve Portekiz ile aynı düzeye geriledi.(EA)