Ekonomist Uğur Civelek bugün açıklanan ekonomideki Orta Vadeli Program’ı değerlendirdi. Üç yıllık vadeyi kapsayan ekonomik hedefleri gerçekçi bulmayan Civelek, açıklamanın sadece beklentilere pansuman yaptığını söyledi.
“Benim görebildiğim ekonomide ciddi bir liderlik eksikliği var ve koordinasyon çökmüş durumda. Sadece beklentilere pansuman yapıyorlar, başka bir şey yapmıyorlar.”
Seçim sonrası
Uğur Civelek ekim ayında da bir Orta Vadeli Plan açıklandığını hatırlatarak bugün açıklanan rakamların aynı rakamların tekrarından başka bir şey olmadığını vurguladı ve aradan geçen zamanda yaşananlar yokmuş gibi davranıldığını belirtti.
“Bir önceki Orta Vadeli Plan açıklaması 1 Kasım seçimleri öncesindeydi. O günden bugüne Türkiye’de ve dünyada o kadar çok şey değişti, beklentiler o kadar bozuldu, güvensizlik o kadar arttı ki…
“Ama bugünkü açıklama hiçbir şey olmadığını iddia ediyor. Ne Rus uçağının düşürülmesi ne 1 Ocak’ta devreye giren yaptırımlar ne Ortadoğu’da İran, Bağdat yönetimi, Suriye ile olan ilişkiler ne dolar faizinin yükselmesi ne diğer gelişen ekonomilerde yaşananlar… Bugünkü açıklama hiçbiri Türkiye’yi etkilemez diyor.”
“Yönlendirmeye odaklanmışlar”
Civelek aynı soruyla ekimde de karşılasaydı hedeflerin yine gerçekçi olmadığını söyleyeceğini ifade etti.
“Ama bu kadar şey yaşandıktan sonra aynı şeyleri söylemesi düşündürücü. Beklentileri yönlendirme eksenine odaklanmışlar ve gerçeklerden kopmaya devam ediyorlar.”
TIKLAYIN - EKONOMİNİN ÜÇ YILLIK YOL HARİTASI AÇIKLANDI
Büyüme hedefinin anlamı
Civelek’e göre yüzde 4-4,5 büyümede ısrarlı olmanın bir anlamı var.
“Bu hedef maliye politikasındaki gevşemeyi gizliyor. Çünkü eğer olmayacak bir büyüme hedefi koyuyorsanız, gelirlerde yaşanacak erozyonu görmezden geliyorsanız, harcamaları kısmamakta ısrar ediyorsanız niyetiniz gizlice maliye politikasını gevşetmek demektir.
“Maliye politikasını gevşetmek ne anlama geliyor? Gelişen ekonomiler üzerindeki baskılar belli. Riskten kaçınma eğilimi güçlü. Onlar bu çabayla Türkiye’yi olumlu ayrıştırma düşüncesini ifade diyorlar ama bu gerçeği yansıtmıyor.
“Maliye politikasını bu koşullarda gevşetmek Merkez Bankası’nın ve Türk Lirası’nın daha fazla yıpranmasına kucak açmaktır, yolu iyice açmaktır.
“Ve Merkez Bankası ve Türk Lirası yıpranacaksa bu hesapların yanına bile yaklaşmak mümkün olmaz.”
İşsizlik hedefi
Civelek işsizlikle ilgili hedefi de değerlendirdi.
“Geniş bir açıdan bakmaya çalışalım… Bir, bugün gelen haberlerde mültecilerin çalışmasına izin verme eğilimi gündemde.
“İki, dünyada gelişen ekonomilerdeki olumsuzluklar nedeniyle gelişen ekonomilerde işsizliğin artması anlamında rekabet koşulları bozuluyor.
“Biz bu ortamda mültecilere çalışma izni vermeye kalkıyoruz. Ayrıca asgari ücreti 1300’e çıkarıyoruz.
“Hepsini birarada değerlendirdiğimizde şöyle bir durum ortaya çıkıyor: Dünyadaki baskılar gelişen ekonomilerdeki işsizliği artmaya ve ücretleri reel olarak gerilemeye zorluyor. Bizse içeride tam tersini yapmaya çalışıyoruz.
“Bizim ne yaptığımız belli değil. Belli ki ekonomide hiçbir koordinasyon yok.”
Teşviklerin akıbeti
“Bir de programda hep yatırımlardaki artış ve verimlilikten bahsediliyor; yeni projeler devreye girecekmiş” diyen Civelek teşvikleri hatırlattı.
“Siz teşvikler çıkardınız. En büyük teşvikleri altıncı bölgeye verdiniz, anormal astronomik teşviklerdi. Orada üretilecek malların nereye satılacağı da belliydi ama dış politikanız hepsini berbat etti. Yine koordinasyon eksikliğinden.” (YY)