Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) yayınladığı araştırma notuna göre, Türkiye’de 4,6 milyon çocuk beslenme, ısınma ve giyim gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor.
Türkiye’deki çocukların yoksulluk durumuna odaklanan araştırmada her dört çocuktan birinin yoksul olduğu vurgulanıyor, “iki günde bir, et, tavuk ya da balık yiyemeyen, evin ısınma ihtiyacı yeterince karşılanmayan ve yeni giysiler alamayan hanelere mensup çocukların maddi yoksunluk çektiği” belirtiliyor.
Yoksulluk vuruyor
Araştırmanın verilerinde, maddi yoksunluk çeken çocukların oranında 2006’dan 2010’a bir iyileşme kaydedildiği ifade ediliyor ve bu zaman diliminde “tüm çocuklar içerisinde maddi yoksunluk çekenlerin oranının yüzde 34,7’den yüzde 24,4’e gerilediğinden” söz ediliyor.
Bununla birlikte 2010 verilerine dayanarak 4,6 milyon çocuğun halen maddi yoksunluk içinde olduğu vurgulanıyor.
“Türkiye’deki çocukların yüzde 40,3’ü ısınma ihtiyacını yeterli derecede karşılayamıyor, yüzde 40,8’i eskiyen giyeceklerini yenileyemiyor, her üç çocuktan ikisi, yani 12,5 milyon çocuk gün aşırı et, tavuk ya da balık tüketemiyor.”
Bölgesel farklar
Araştırmada dikkat çekilen bir nokta da bölgeler arasında çocuk yoksulluğu açısından derin farklılıklar olması. Araştırma çocuk yoksulluğunun Türkiye’nin batısından doğusuna gidildikçe daha derinleştiğini gösteriyor.
Araştırmada bölgesel bazda dikkat çekilen noktalar şöyle:
* Batı Anadolu ve Orta Anadolu çocuk yoksulluğunun en düşük olduğu bölgeler.
* Batı Marmara, Ege, Doğu Marmara, Batı Anadolu, Orta Anadolu ve Batı Karadeniz’de çocuklar arasında maddi yoksunluk çekenlerin oranı Türkiye ortalamasının altında.
* Doğu Karadeniz ve Kuzeydoğu Anadolu bölgelerinde ise her üç çocuktan biri maddi yoksunluk içinde.
* Çocuk yoksulluğunun en yaygın olduğu bölge Güneydoğu Anadolu. Bölgede yaşayan çocukların yüzde 42,1’i maddi yoksunluk çekiyor, bölgede toplam 1 milyon 200 bin çocuk ne beslenme, ne ısınma ne de giyim ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.
Yoksulluğun etkileri
Araştırma notunda, araştırmacıların “ciddi maddi yoksunluk koşullarında yetişen çocukların eğitim sürelerinin ve eğitim başarılarının olumsuz etkileneceğine” dikkat çektiği ve “bu çocukların hayatlarının geri kalanında da gelir ve fırsat eşitsizliği gibi siyasal ve ahlaki sorunlarla karşılaşacaklarının” altını çizdiği belirtildi.
Yoksul çocuklara yönelik araştırmaların derinleştirilmesi ve etkili destek politikalarının acilen tasarlanması gerektiğinden söz edildi. (YY)
BETAM’ın araştırma notuna buradan ulaşabilirsiniz.