Haberin İngilizcesi için tıklayın
16 sivil toplum kuruluşu Türkiye'nin dört bir yanındaki 37 termik santralin kapatılması için Cumhurbaşkanlığı’na karşı Danıştay’a dava açtı.
Aralarında Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Çan Çevre Derneği’nin de bulunduğu kuruluşlar Çanakkale Adliyesi önünde basın açıklaması yaptıktan sonra mahkemeye dilekçe verdi.
"Kömürlü elektrik santrallerine ihtiyacımız yok"
“Doğa talanına hayır” pankartının açıldığı basın açıklamasında örgütler adına dava dilekçesini hazırlayan Avukat İsmail Hakkı Atav, 37 termik santralin kapatılması ve 7 termik santralin ihalesinin iptali için başvuruda bulunduklarını söyledi.
Atay “Dava dilekçemizde çok önemli bilimsel çalışmalar var. İtalya’da otomobil fabrikalarının olduğu kuzey bölgelerinde koronavirüs ölümleri yüzde 12’ye çıktı, İtalya’nın geri kalanında bu oran yüzde 4,5. Dünya Bankası Hollanda’da bir çalışma yaptı. Termiklerin neden olduğu partikül maddedeki yüzde 20’lik artışın, koronavirüs ölümlerinde yüzde 100 artışa yol açtığı ortaya çıktı. Türkiye’de ise sadece Zonguldak karantinaya alındı, çünkü 3 tane termik santral var” dedi.
Kömürlü termik santrallerin kapatılması gerektiğini belirten Atav, Türkiye’nin kömürlü elektrik santrallerden üretilen enerjiye ihtiyacı olmadığını savundu ve “Türkiye’nin şu anda yüzde 36 arz fazlası var ve kömürlü santrallerden yüzde 30’nu üretiyor. Elektrik açığı oluşturmayacak termik santraller uğruna insanlar ölüyor” dedi.
"Sadece Çanakkale'de 10 santral projesi var"
Bir açıklama yayınlayan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği de “İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılda iklim krizinin etkilerini her gün can alıcı bir şekilde yaşamaktayız. Hemen her gün sel, aşırı yağış, aşırı sıcaklık, kuraklık gibi iklim olayları yaşıyoruz, yaşamlarımızı kaybediyoruz” dedi.
Açıklamada Covid-19’a iklim krizi ve madenlerin neden olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığı ifade edildi.
“Artık işin şakası kalmadı. Acil önlem gerek” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi.
“Bir sürü ülke termik santrallarını kapatıyor veya kapatmayı programına alıyor. Ancak bizim ülkemizde ise bu konuda alınmış hiçbir önlem olmadığı gibi yeni termik santralların açılması için üretim lisansları veriliyor ve ÇED süreçleri başlatılıyor. Oysa bırakın yenisini açmayı, tüm termik santralların adil bir dönüşüm programı ile acilen kapatılması gerekiyor.
“Biga yarımadasında halihazırda çalışan ikisi Çan’da, 3’ü Biga-Karabiga’da olmak üzere 5 termik santral var. Bu santrallar yetmezmiş gibi ÇED Olumlu kararı almış, ÇED süreci devam eden, üretim lisansı almış yaklaşık 10 adet termik santral projesi daha var.
“Çan’da ve Biga’daki termik santralların bölgedeki insan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri konusunda bilimsel çalışmalar varken hala yeni santralların açılması konusundaki ısrar kabul edilemez bir durumdur.
"Zonguldak'ta sokağa çıkma yasağı boşuna değildi"
“Hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde Covid-19 ölümlerinin daha fazla olduğu bilimsel olarak saptandı. Covid-19 virüsü termik santrallardan çıkan partikül maddelere yapışarak canlı kalabiliyor ve bulunduğu yerden daha da uzaklara taşınabiliyor. Bu konudaki bilimsel çalışmalar var. Nitekim pandemi başlangıcında sokağa çıkma yasağı ilan edilen iller arasına Zonguldak’ın alınması boşuna değildi. Zonguldak’ta yaşayan halk termik santrallar nedeniyle sağlığını zaten kaybetmişti.”
Davacı kuruluşlar şöyle:
Adana Tabip Odası, Antakya Çevre Koruma Derneği, Çan Çevre Derneği, Çevre ve Tüketici Koruma Derneği-Adana, EGEÇEP Derneği, Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği, Erzin Turunçgil Üreticileri Birliği, Erzin Yeşilkent Sulama Kooperatifi, Erzin Ziraat Odası, İskenderun Çevre Koruma Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Mersin Çevre Dostları Derneği, Ordu Çevre Derneği, Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği, Yeşil Artvin Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası.
(HA)