Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) NOVA Teknoloji Transfer Ofisi iş birliğince "Türkiye Depozito İade Sistemi Projesi (TÜDİS) Açılış Toplantısı" yapıldı.
Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Birpınar, toplantıda yaptığı konuşmada manav reyonlarında plastik poşet kullanımında ciddi artış görüldüğünü, kese kağıdı uygulamasına geçilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Hedef ambalajın yüzde 50'sini geri toplamak
Birpınar, TÜDİS projesine ilişkin de şu bilgileri aktardı:
“Türkiye'de eğer pet şişeye 10 kuruş depozito koyarsanız, vatandaş onu öder, sonra da alır makineye atar ve parasını geri alır. Onu mobiliteye döndürmek lazım. Onun karşılığında ulaşım imkanı verilebilir.
"Zorunlu depozito uygulaması da 2021'de bu projeden sonra başlayacak. Bu sayede birçok çevre problemini çözmüş olacağız.
"Hedefimiz yıllık ortalama 40-50 milyar içecek ambalajını, piyasa sürülen ambalajın yüzde 50'sini geri toplayabilmek. Şu anda her 10 cam şişeden biri, her 10 pet şişeden 3'ü ve 10 alüminyum içecek kutusundan ancak 5'i geri dönüşebiliyor. Gerisi de maalesef gelişi güzel doğaya atılıyor." (BA/DB)