Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
'Türkiye'nin Maldivleri' olarak bilinen ve onlarca kuş türüne ev sahipliği yapan Burdur’daki Salda Gölü çevresine ‘millet bahçesi ve sosyal donatı alanları’ yapılacak olması sosyal medyada tepkiyle karşılandı.
Tesisin inşaatı için 31 Temmuz’da yapılacak ihale öncesinde '#SaldayaDokunma' etiketi Twitter'da ‘trend topic’ olurken, change.org’da imza kampanyası başlatıldı.
Haberin yayına hazırlandığı dakikalarda kampanyaya imza veren kişi sayısı 46 bin 263 kişi oldu.
"Göl çevresinde yapılaşmaya izin verilmemeli"
CHP Burdur Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Mehmet Göker tarafından başlatılan kampanyada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bakan Murat Kurum ve Burdur Belediyesi muhatap olarak alındı.
Kampanya metninde göl ve çevresinin mutlaka koruma alanı ilan edilmesi gerektiğini belirten Göker, ayrıca göl çevresinde yapılaşma olmasına kesinlikle müsaade edilmemesini istedi.
Uzungöl örneğini veren Göker “Türkiye'nin en güzel doğa harikalarından biri olan Trabzon ilinin simgesi Uzungöl'ün çevresindeki yapılaşma nedeniyle nasıl kirlendiği ve manzarasının yok olduğu herkesin malumudur. Salda Göl’ünün çevresinde yapılacak olan bir yapılaşma gölün tüm orijinalitesini ve doğal yapısını bozacaktır” ifadelerini kullandı.
Salda Gölü çevresinde herhangi bir yapılaşmanın doğa katliamına yol açacağını belirten Göker, “Millet Bahçesi adı altında yapılması planlanan proje derhal durdurulmalıdır” diye yazdı.
Biçer-Karaca eyleme çağırdı
CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise tüm doğaseverleri Salda'da yapılaşmaya karşı çıkmak için yarın (30 Temmuz) saat 14.00'da göl kıyısındaki halk plajında buluşmaya çağırdı.
Karaca, "Salda Gölü'nün doğal güzelliği ve yapısı bozulmasın diye tüm doğa dostlarını Salda'nın sesine ses olmaya davet ediyorum. Doğamızın, yaşam alanlarımızın ihalelerle betona boğulmasına izin vermeyelim" ifadelerini kullandı.
Salda Gölü'nün doğal güzelliği ve yapısı bozulmasın diye tüm doğa dostlarını Salda' nın sesine ses olmaya davet ediyorum.
— Gülizar Bicer Karaca (@GulizarBicer) July 28, 2019
Salı günü saat 14.00'te Salda Gölü kıyısında buluşalım.
Doğamızın, yaşam alanlarımızın ihalelerle betona boğulmasına izin vermeyelim.#Saldayadokunma pic.twitter.com/zbRgcfeb4p
İsmailoğlu: 110 kuş türüne ev sahipliği yapıyor
Jeoloji Mühendisi Şanver İsmailoğlu, 3 Şubat’ta bianet’te “Sıradaki: Sayda Gölü” başlıklı yazısında, çevresine millet bahçesi yapılmak istenen göl ile ilgili özetle şu bilgileri paylaşmıştı:
TIKLAYIN – Sıradaki: Sayda Gölü
* “Türkiye'nin en derin, dünyanın ikinci derin gölü (yaklaşık 185 m) ve yaklaşık 45 km2 civarında bir alana sahip olan Salda Gölü’ne... İlk olacağı kesin; gölleri su birikintisi, kıyılarını da arsa ve rant alanı olarak gören bu anlayış, sanırım insanlık tarihinde görülmemiştir.
* Salda Gölü jeolojik olarak özel bir yer. Salda Yosun Balığı ve 110 kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
"Bilimsel çalışmalar yapılıyor"
* Özellikle gölün kuzey kenarı hariç diğer kenarlarında MgCO3 (Magnezit) çökelimi olduğundan kıyı şeridinde bitki örtüsü bulunmuyor.
* Gölün su seviyesini buharlaşma ve göle akan akarsuların drenaj rejimleri denetler. Göl yaşayan bir canlı gibi jeolojik oluşumunu günümüzde de güncel çökelimlerle sürdürür. Son yıllarda Salda Gölü önemli bilimsel çalışmalara da konu oluyor." (HA)