Haberin İngilizcesi için tıklayın
Japonya'da yayın yapan ekonomi gazetesi Nikkei, Japonya'nın Türkiye'de nükleer enerji santralı kurma projesinden vazgeçmeye hazırlandığını bildirdi.
Japonya'nın liderliğinde kamu ve özel kurumların oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından üstlenilen projenin maliyetinin ilk tahminlerin iki katına çıkarak yaklaşık 5 trilyon yene, (44 milyar dolar) yükseldiği bildirildi.
Projenin birincil müteahhidi Mitsubishi Heavy Industries Ltd ve diğer ortaklarının projeyi sürdürmesi bu durumda güçleşirken, gelişmeyi Sinop'taki Nükleer Karşıtı Platform (NKP) yönetim kurulu üyesi Zeki Karataş ve CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz bianet'e değerlendirdi.
TIKLAYIN - Sinop Nükleer Karşıtı Platformu: ÇED Başvurusu Eksiklerle Dolu
TIKLAYIN - ÇED Toplantısına Alınmayan Sinop Halkına Polis Saldırısı
CHP'li Karadeniz: Sismik hareketleri gizlediler
Sinop halkının alınmadı ÇED toplantısına gitmeye çalışırken, Sinoplularla birlikte polisin gazlı saldırısına maruz kalan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ise "Sinop fay hattının geçtiği bir yer. Hatta sismik araştırmalar yapıldığında bu bilgilerin gizlendiği bile gündeme geldi. Japon firmanın bunu da dikkate aldığını düşünüyorum.
"Daha önce de Fransız firma çekilmişti. Umuyoruz ki Türkiye bir beladan bu şekilde kurtulur. Sinop'a nükleer santral kurdurmayacağız. Tüm dünya nükleer enerjiden vazgeçerken, Türkiye yeni bir şey keşfeder gibi nükleer santral kurmaya çalışıyor.
"Sinop gibi dünyanın en yeşil, en güzel illerinden birine nükleer santral kurmak Türkiye'ye ihanettir."
Sinop NKP: Nükleerden vazgeçmeden kazanım olmaz
Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) yönetim kurulu üyesi Zeki Karataş, gazetenin iddiası doğruysa bunu doğru okumanın gerektiğini vurgulayarak "Japonya'dan resmi bir açıklama beklemek gerekiyor" dedi ve ekledi:
"Japonya ile anlaşma yapıldığında dolar 1 buçuk liraydı şu anda 5 liranın üzerinde, parasal değerler etkilemiş olabilir. Ancak asıl olması gereken Türkiye'nin nükleer politikasından vazgeçmesi. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti nükleer enerjiden vazgeçtiğini açıklamadığı sürece bir kazanım söz konusu olamaz."
Samsun'daki ÇED kararına karşı açılan davada mahkemenin henüz karar vermediğini söyleyen Karataş, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yerine davaya Enerji Bakanlığı'nın müdahil olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Biz buna hukuk skandalı diyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na 2013'te başvurduk. Ancak şimdi Enerji Bakanlığı diyor ki bu dava bizim davamız. Biz mücadelemize devam ediyoruz."
Nükleer santral projesi hakkında3 Mayıs 2013 tarihinde Türkiye'ye yapılan resmi bir ziyaretle Japonya neyeti Sinop NS projesi için Türkiye heyeti ile görüştü. Japonya ile imzalanan devletlerarası anlaşma sonucunda santralin yapımı ve daha sonra da 2017 yılında inşaasına başlanması kararlaştırıldı. Çoğunluğu yeşillik olmak üzere Sinop7ta 1415 futbol sahası büyüklüğünde alan nükleer santral için tahsis edildi. |
(PT)