Haberin İngilizcesi için tıklayın
Fırtına İnisiyatifi, Yukarı Kavrun'da inşaat çalışmaları yeniden başlayan “Yeşil Yol” projesine karşı Kadıköy’deydi.
Süreyya Operası önündeki protestoya Fırtına İnisiyatifi gönüllüleri, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş ve çevreden geçen insanlar destek verdi.
Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararını hatırlatıldığı eylemde, Yeşil Yol’a karşı destek çağrısı yinelendi.
“Danıştay’ın durdurma kararı var”
— Beyza Kural (@b__yaz) 13 Ekim 2016
* Video: Ozan Ünel / bianet
Karadeniz bölgesinde Samsun, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon ve Artvin’i içine alan sekiz ilin yaylalarını 2 bin 600 kilometrelik yolla birbirine bağlayacak “Yeşil Yol” projesinde inşaat çalışmalarına 10 Ekim’de yeniden başladı.
Fırtına İnisiyatifi'nin Yeşil Yol çalışmasına Yukarı Kavrun'da yeniden başlandığını duyurması üzerine bölgeye giden 11 kişi gözaltına alındı. Kavrun yaylasına çıkışlar yasaklandı.
Avukat İbrahim Demirci “Yeşil Yol”a karşı TEMA Vakfı’nın açtığı davada Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı aldığını hatırlattı.
Fırtına İnisiyatifi olarak Çamlıhemşin’de yaşayan insanlar adına Rize İdare Mahkemesi’nde açtıkları üç davanın ise “Çamlıhemşin’deki insanların Yeşil Yol’dan etkilenmeyeceği” gerekçesi ile reddedildiğini, bu davaları temyize götürdüklerini söyledi.
“Durdurma kararını uygulamak yükümlülük”
Fırtına İnisiyatifi adına Gökçe Yılmaz’ın okuduğu açıklamada Danıştay kararları hatırlatıldı:
“Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu TEMA’nın açtığı davada 2011 tarihli Doğu Karadeniz Çevre Düzeni Planı’nda yer alan ‘yayla turizmi kapsamında yaylalararası entegrasyona yönelik yolla’ ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
“Danıştay 6. Dairesi, TEMA’nın açtığı diğer bir davada proje kapsamında yapımı planlanan ‘Kaçkar dağlarına kış sporları’na ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karar hala yürürlükte. Bu kararlara uymak ve gereğini yerine getirmek yasama, yürütme ve idareye verilmiş bir yükümlülük."
“Israr niye?”
Yılmaz, şu soruları yöneltti:
“Yeşil Yol’un belgesi olan 600 sayfalık ‘Doğu Karadeniz Master Planı’nda yol üç-dört sayfa ile anlatılmış. Bunun dışında somut bilgi verilmemiş. Bakanlık tarafından belirlenmiş proje bile mevcut değilken, yolda ısrar niye?
“İdare ve güvenlik güçleri neden hala çalışmaların yapılmasına ısrar ediyor? Bakanlık, mahkeme kararlarını nasıl bu kadar kolay hiçe sayabiliyor?
“Şiddet kullanmayıp hukuktan ve doğadan aldığı güce yaslanan insanlar neden gözaltına alındı?
“Yayla sezonunun sona erdiği mevsimde hangi yangından mal kaçırılmaya çalışılıyor? (BK)