Fotoğraf: Anadolu Ajansı
ERG (Eğitim Reformu Girişimi) ‘Eğitim İzleme Raporu 2020: Eğitimin İçeriği’ adlı raporunu yayımladı. Raporda pandemi sürecinde eğitime ulaşamayan öğrenciler ve çözüm önerilerine yer verildi.
ERG Eğitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Meltem Arık rapora ilişkin, “Pandemi sürecinde yaşanan deneyim, öğrencilerin hangi becerileri edinmeye ihtiyacı olduğunu tartışmak için hepimize iyi bir fırsat sunuyor” dedi.
Raporu hazırlayan Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun ise, uzaktan eğitim döneminde okul içi sosyal öğrenmenin ve sınıf içi iletişime dayalı akran etkileşiminin kaybolduğunu belirtti: “Okul temelli politikaların ve öğretmenlerin bağımsızlığının öneminin anlaşıldığı bir süreç yaşıyoruz. Evde geçirilen sürenin uzaması ve sağlık kaygılarının artması, ‘psikolojik sağlamlık’ konusunun öğretim programlarının bir parçası olması ihtiyacını ortaya çıkardı.”
Raporda uzaktan eğitimle ilgili detaylar yer aldı ve şöyle denildi:
"EBA’da yapılan düzenlemeler öğrenci ve öğretmenlerin EBA’yı etkili kullanmasına yardımcı olabilir. Ancak özellikle pandemi sürecinde EBA’nın öğretmenler tarafından neden daha etkili kullanılmadığının ortaya konması gerekiyor.
"Bu rapor için görüşü alınan öğretmenler EBA’nın içerik düzenlemeyle ilgili problemlerinin devam ettiğini, sade ve kullanımı kolay bir arayüz olmamasının kullanımı zorlaştırdığını ifade ettiler. EBA’nın öğrenciler tarafından kullanımını teşvik eden eklemelerin sayısının da artırılması gerekiyor.
"Materyal eksikliği süreci kesintiye uğrattı"
“COVID-19 salgını sürecinde uzaktan eğitimin hangi ders ve alanda daha fazla öğrenme kaybına neden olduğunu belirleyen okul temelli çalışmalar yapılmalı ve telafi programları bu çalışmalara dayalı olarak geliştirilmelidir.
“Öğrencilerin ekonomik nedenlerle dijital araçlara, internete ulaşımındaki engeller öğrenme sürecini kesintiye uğrattı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD), COVID-19 Salgınında Eğitim 2020 başlıklı raporu, ülkelerde giderek derinleşen fırsat eşitsizliğinin eğitim alanındaki yıkıcı etkisini gösteren verilere sahiptir.
"Fırsat eşitliği iyi analiz edilmeli"
"Bu konuda görüşü alınan öğretmenlerin ortak belirttiği konu dijital araçlara erişimde yaşanan sorunlardır. Öğrencilerin sosyoekonomik özelliklerinin uzaktan erişimi doğrudan etkilediği konusunda hemfikir olan öğretmenler, olası uzaktan eğitim düzenlemelerinin buna göre planlanması gerektiğini ifade ediyorlar. Öğretmenlerin EBA’yı aktif olarak kullandığı ancak öğrencilerin önemli bir kısmının çeşitli nedenlerle erişim sağlayamadığı durumlar da yaşandı.
"Fırsat eşitsizliğinin yaşandığın bölgeler arasında örneğin, Mardin’e bağlı Mazıdağı ilçesinde EBA’yı aktif kullanan öğretmenlerin oranı yüzde 84,3’tür. Öğrenciler için bu oran yüzde 15,5’tir. Mardin ili genelinde EBA’yı aktif kullanan öğretmenlerin oranı ise yüzde 80,9, öğrencilerin oranı ise yüzde 22,2’dir. Bu oranların eğitimde fırsat eşitliği ve etkili öğretimin eksikliği açılarından iyi analiz edilmesi gerekiyor.”
"Çözüm için paydaşlarla görüşülmeli"
Raporun sonuç bölümünde önemli öneriler de yer aldı. Bu önerilerden bazıları şöyle: “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de eğitimi en çok etkileyen olgu pandemi olduğu için bu süreçle ilgili ülkemizde yapılan TRT EBA TV’nin yayına başlaması başta olmak üzere çeşitli düzenlemeler incelendi. Eğitimin içeriği açısından uzaktan öğretim programlarının ne kadar yeterli ve esnek olduğu tartışmalıdır.
Sürecin en görünür öğesi olan TRT EBA TV’de ilk günden itibaren derslere dilbilgisi ve dört işlemle başlandı. Ancak içerik aktarma çabasının yerine öğrencilerin süreçteki temel ihtiyaçları olan bilgi ve güven duygusunu geliştirmeye dönük, pandemiyle ilgili kısa ve etkili etkinliklerle öğretime geçiş yapılması daha etkili olabilirdi. Pandemi süreci özellikle fırsat eşitliği açısından eğitim sistemimizdeki sorunları daha görünür kıldı.
Sosyoekonomik özelliklerin uzaktan eğitime erişimi doğrudan etkilemesini engelleyecek, çocuğun üstün yararını gözeten düzenlemeler yapılmalı. Eğitimin içeriğinde ele alınan tüm sorunların, gelişme ve ilerlemelerin eğitim paydaşları tarafından izlenmesi ve çözüm süreçlerine katkıda bulunulması geleceğin sağlıklı toplumunun bir gerekliliği olarak görülmelidir.” (RT)