Fotoğraflar: Eğitim-Sen
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İstanbul Şubeleri ve Diyarbakır Şubeleri, 2019-2020 eğitim ve öğretim dönemi yıl sonu raporunu açıkladılar.
Diyarbakır’da yapılan açıklamada Amed Eğitim-Sen 3’Nolu Şube Başkanı Emine Koçyiğit, “2019-2020 eğitim-öğretim yılının ikinci yarıyılında 13 Mart 2020 tarihinde eğitime ara verildi ve eğitim öğretime Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden resmi olarak 19 Haziran 2020 tarihine kadar devam edildi. Bu süreçten 1 milyonu aşkın öğretmen ve 18 milyona yakın öğrenci etkilendi” dedi.
Koçyiğit, devamında şunları söyledi:
*Bu yıl da milyonlarca öğrenci kendisinin toplumsal ,sosyal, doğa ve kültürüyle bağ kurduğu anadilinde eğitim hakkından mahrum bırakılmış, asimile edilmiş ve beraberinde eğitim öğretim sürecine dezavantajlı başlamıştır.
*2019-2020 eğitim öğretim yılı boyunca yapılan düzenlemeler, sistem değişiklikleri ve fiili uygulamalarla sürdürülmüştür. Bu düzenlemeler yapılırken eğitimcilerin ve eğitim alanında çalışan bilim insanlarının görüşleri alınmamıştır.
* Eğitim materyallerini toplumsal cinsiyet eşitsizliğini artırma, ayrıştırıcı, nefret diline hizmet edecek şekilde planlanmaya devam edilmiştir.
*Ortaöğretim kurumlarında zorunlu dersler arasında bulunan Beden Eğitimi ve Spor dersinin 2020-2021 eğitim öğretim yılında seçmeli ders olması, bunun sonucunda Beden Eğitimi öğretmenlerinin norm kadro fazlası olmasına yol açacaktır.
"Yeni okul çalışmaları başlatılmadı"
*4+4+4 eğitim sistemine geçiş nedeniyle bu yıl 8. sınıftan mezun olacak öğrenci sayısı yüzde elli artarak 1.8 milyonu bulacak olmasına rağmen MEB hâlâ nasıl bir çözüm bulacağını açıklamamış ,yeni okul ihtiyacını karşılayacak bir çalışma başlatmamıştır.
*Uzaktan eğitim dönemi eğitimdeki eşitsizlikleri derinleştirmiştir. EBA’yı kullanmak için gerekli olan bilgisayar,tablet ve benzeri teknolojik araç gereçlere sahip olmayan öğrencilere destek sağlanmaması, Operatörlerin ücretsiz dediği internet paketlerini canlı derslerde geçerli olmadığı anlaşılmış birçok öğrenci ve öğretmen yüksek faturalarla mağdur edilmiştir.
"Mülteci çocuklar uzaktan eğitimden eşit yararlanamadı"
*Anadili Türkçe olmayan öğrenciler, göçmen ve mülteci ailelerin çocukları uzaktan eğitimden eşit yararlanamamıştır.
*Özel okullarda ve kurslarda çalışan öğretmenlere pandemi süresince herhangi bir ücret ödenmemesi buralarda çalışan öğretmenleri ekonomik sıkıntı yaşamalarına sebep olmuştur.
*Diyarbakır genelinde 1931 okul ve kurumda; 492 bin 975 öğrenci vardır. 8. sınıf mezun öğrenci sayımız 47 bin 228 olmasına rağmen LGS de yerleşecek öğrenci sayısı 5088 olarak açıklanmıştır. 4+4+4 eğitim sisteminin plansızlığı binlerce öğrencinin açıkta kalmasına sebep olacaktır.
"Dersler bilimsel ölçülere göre değildi"
İstanbul’da yapılan açıklamada konuşan Beyzade Sayın da şunları söyledi:
"2019-2020 eğitim öğretim yılı öğrenciler ve eğitim ve bilim emekçileri açısından sorunların daha da derinleştiği bir dönem oldu, salgın döneminde siyasi iktidarın eğitim alanındaki politikaları noktasında tercihinin her süreçte olduğu gibi öğrencilerden, öğretmenlerden, eğitim ve bilim emekçilerinden yana değil; sermayeden yana olması yaşanılan sorunları daha da artırdı.
"Uzaktan eğitimde sorunlar arttı"
Uzaktan eğitimde kullanılan ders içerikleri, derslerin anlatım hızı ve kullanılan içerikler ile uzaktan eğitimde amaçlanması gerekenler arasında uyum olmaması, içeriklerdeki maddi hatalar, uzaktan eğitimde kullanılan içeriklerin denetiminin yapılmaması, uygun olmayan içeriklerin kullanımı öğrenciler açısından uzaktan eğitimdeki sorunları daha da artırdı.
Uzaktan eğitimin ilk gününde yaşanan gerici, şiddet içerikli görüntüler ve uzaktan eğitim süresince derslerin anlatımında yaşanan olumsuzluklar, siyasal iktidarın kendi siyasal ve ideolojik amaçlarını eğitime hâkim kılma isteğinin bir sonucuydu. Yüz yüze eğitimde de uzaktan eğitimde de ders içeriklerinin bilimsel ölçülere göre oluşturulmadığı gerçekliği bir kez daha ortaya çıktı.
"En çok sınava hazırlanan öğrenciler etkilendi"
Uzaktan eğitime erişimde yaşanılan sorunlardan en çok etkilenenler sınava hazırlanan öğrenciler olmuştur. Yoksulluk, açlık sınırının altında yaşayan ailelerin çocukları salgında uzaktan eğitime erişememiş, kamu okulları ile özel okullar arasında, olanak farklılıkları nedeniyle kamu okulları arasında eşitsizlik daha da derinleşmiştir." (RT)