Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Koronavirüs salgını nedeniyle önce bir ay ileriye atılması planlanan yükseköğretim kurumlarına giriş sınavı yeniden eski tarihine çekildi.
Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Nesteren Gazioğlu, sınav tarihinin değiştirilmesine ilişkin değerlenrdirmede bulundu.
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Gazioğlu, Öğrencileri stres yapmamaları konusunda uyaran bu dönemde adayların hedefe odaklanmalarını ve bol bol soru çözmeye devam etmelerini önerdi.
"Hedefinize odaklanın"
Covid-19 sürecinde öğrencilerin kaygılı olmasının normal olduğunu söyleyen Gazioğlu, “Öğrencilerin sınavın 27-28 Haziranda olduğu gerçeğini kabul edip, bu gerçeklik üzerinden çalışma ve hedeflerine odaklanmaya devam etmeleri gerekiyor.
Eğer ‘öyle olsaydı, böyle olsaydı” diye senaryolarla kafalarını dağıtırlarsa sınav yerine kaygılarıyla meşgul olurlar. Sınava kadar eksiklerini hızla tamamlayıp, bol bol deneme çözmeleri, yeni sınav süresi olan 165 dakikayı da değerlendirmeleri gerekiyor” dedi.
"Sosyal medyadan uzak durun"
Öğrencilere salgınla ilgili yoğun haber takibi ve sosyal medya iletilerinden uzak durmalarını öneren Gazioğlu, maskeyle sınav uygulamasına da dikkat çekti.
Gazioğlu, öğrencilerin evlerinde maske takarak alıştırma yapabileceklerini söyledi. Maskeli sınava girmelerinin bilgilerine ve ortama uyum sağlamalarına engel olmadığını hatırlatan Gazioğlu, öğrencilerin bu önlemin kendi güvenlikleri için olduğunu kabul etmeleri gerektiğini vurguladı.
Gazioğlu, öğrencilere şu önerilerde bulundu:
*Hedeflerinize ulaşmak için hangi adımları atacağınızı madde madde yazın, günlük programınıza uyun.
*Günlük programınızda yapılabilir hedeflere yer verin. Örneğin, her gün üç tam sınav denemesi çözmek gerçekçi bir hedef değildir.
* Eksiklerinize odaklanın ve bunları kapatmaya çalışın.
*Bol bol soru çözün.
*21 gün boyunca sınav saatiyle aynı saatte başlamak üzere, aynı sürede deneme çözerseniz, bu sizi daha güçlü kılar.
*Kendinize hedefinizi sık sık hatırlatın. Sınava kadar o hayali kurarak uyuyun.
*Gitmek istediğiniz üniversite, bölüm ya da meslekle ilgili görselleri görebileceğiniz bir yere koyun.
*Kaygı artıyorsa nefes tekniklerini kullanmanın pratiğini yapın. Kaygı anında içinizden sayarak burundan ikiye kadar nefes alırken, dörde kadar ağızdan nefes verirseniz bu sizi sakinleştirecektir.
*Uyku düzeniniz önemli. Uykusuz kalmayın.
*Deneme sınavları süresince dikkatinizi dağıtıcı şekilde yiyip içmeyin. Beden ve zihninizi sınava hazırlayın.
*Ders çalışmadığınız zamanlarda ne iyi geliyorsa onu yapın. (RT)