Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sayıları dört yıl önce 6 bin 710 iken, şu an 12 bin 809’a yükselen özel okullarda sorunlar gün geçtikçe artıyor. Doğa Koleji öğretmenlerinin maaşlarını alamamasıyla başlayan kriz hızla büyüdü ve İstanbul’da birçok özel okul ya kapandı ya da öğretmen maaşlarını ödeyemez duruma geldi.
Peki, son dört yılda sayıları iki kat artan özel okullardaki bu krizin kaynağı nedir? Özel okul açmak bu kadar mı kolay mı, sayıları neden bu kadar arttı? Sorun nasıl çözülecek? Milli Eğitim Bakanlığı'na düşen sorumluluk nedir?
TIKLAYIN- "Burası Ticarethane Değil Müdür Bey Okul Okul..."
"Apartmanlar okul haline getirildi"
bianet'e konuşan Eğitim Ve Bilim Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Feray Aydoğan, 2012 yılında çıkarılan 4+4+4 yasasının özel okullardaki artışı hızlandırdığını, iktidarın eğitimi meta, okulları da ticarethane olarak gördüğünü belirtti: “Yıllardır bütçe yetersizliği nedeniyle kamuya ayrılmayan kaynaklar "teşvik" adıyla özel okul sahiplerine aktarıldı. Apartmanlar tabela asılarak okul haline getirildi.
"İstemediği okul türlerine yerleşemeyen ve kamusal, bilimsel eğitimi yok sayan uygulamalar nedeniyle öğrenciler özel okullara mecbur bırakıldı.Bu anlayışın sonucunda da Doğa Koleji’ nde yaşanan sorunlar ortaya çıktı ve derinleşerek de devam edecektir. Eğitimde özelleştirmenin bedelini öğrencilerimiz ile eğitim ve bilim emekçileri en ağır şekilde yaşıyorken MEB Stratejik Planı 2023 hedefini özel okulların artırılması yönünde açıklamaya, kamu kaynaklarını özel okul sahiplerine aktarmaya devam edeceğini belirtiyor."
TIKLAYIN-Maaşlarını Alamayan Doğa Koleji Öğretmenleri Velilerle Birlikte Eylemde
"Kamu okullarına ayrılan pay her yıl azaltılıyor"
“Kamu okullarında ise eğitim yatırımlarına ayrılan pay her geçen yıl azaltılmaktadır. MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay 2002 yılında yüzde 17,18 iken, eğitim hizmetlerinin sunumu açısından çok önemli olan bu rakam 2009’da yüzde 4,57’ye kadar gerilemiştir. 4+4+4 sonrasında zorunlu olarak kısmen de olsa artışa geçen eğitim yatırımlarına ayrılan bütçe oranı, 2014 sonrasında yeniden azalmaya başlamıştır. 2019’da Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay yüzde 4,88 iken, 2020’de bu oran daha da düşerek yüzde 4,65’e indirilmiştir.”
TIKLAYIN-Doğa Koleji Velileri: 65 Bin Öğrenci, 10 Binden Fazla Çalışan Mağdur
"Eğitim maliyet meselesi olamaz"
Aydoğan, özel okullarda yaşanan krizin çözümünün ancak iktidar ve MEB’in ideolojik bir tercih yapması sonucu çözüme kavuşacağını belirtti ve ekledi:
“Bütçe görüşmelerinde öğretmen atamaları ve eğitim yatırımlarına ayrılan pay konularına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı “Mesele maliyet meselesi” demiştir. Mesele şirketlerin kurtarılması veya özel okullara bütçe aktarılması meselesi olduğunda eğitim ve bilim emekçilerine ve öğrencilerimize yok denilen kaynakların milyonlarca lira üzerinden sermayeye aktarılabildiğine tanıklık ettik ve ediyoruz."
TIKLAYIN-Bir Özel Okul Daha Kapandı, Öğrenciler Ortada Kaldı
"Kamusal eğitim devletin sorumluluğundadır"
“Eğitim ve bilim emekçilerinin hakları, öğrencilerimizin eğitim hakkı maliyet meselesi olamaz. Eğitim ülkenin bugünü ve geleceğidir. Anayasa’ da da belirtildiği gibi kamusal eğitim devletin sorumluluğundadır sermayeye terk edilemez. Yaşanılan sorun için tek çözüm özelleştirme politikalarına son verilmesi, öğretmen atamalarının kadrolu, güvenceli yapılması, tüm öğrencilerimiz için kamusal eğitim hakkının hayata geçirilmesi ve bize, halka, eğitim ve bilim emekçilerine, öğrencilerimize ait olan bütçenin, eğitim yatırımlarına, kamu okullarına aktarılmasıdır.” (RT)