Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, dün (3 aralık) açıklanan 2018 PISA sonuçlarının 4+4+4 eğitim sisteminden kaynaklandığını söyledi. Yıldırım yaptığı yazılı açıklamada, "2018 PISA sonuçları açıklandı. Türkiye 79 ülke arasında; Matematikte 42, Fen Bilimlerinde 39, Okuma Becerilerinde ise 40. sırada yer aldı. 37 OECD ülkesi arasında yine son sıralarda; Matematik 33, Fen Bilimleri 30, Okuma Becerilerinde ise 31. oldu. Bizim derhal 1 yılı okul öncesi, 8 yıl kesintisiz temel eğitim ve 4 yılı ortaöğretim olmak üzere, 1+8+4 eğitim sistemine geçmemiz gerek" dedi.
TIKLAYIN-PISA'ya Göre Türkiye OECD Ortalamasının Gerisinde Kaldı
Açıklamada Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk’un 2019-2023 Stratejik Plan sunumu da değinen Kaya, şöyle devam etti: “Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, can yakıcı eğitim sorunlarını es geçip, 2035’in hayallerini anlattı. Öğretmen ağırlıklı sunumunda, öğretmenlerin dertlerine derman olacak hiçbir çözüm getirmedi. Çocuklara masallar dinletti." Kaya, Bakan Selçuk'un atama bekleyen 700 bin öğretmene hayal kırıklığı yaşattığını belirtti.
TIKLAYIN-"MEB Tarikatlarla Faaliyet Yürütmenin Önünü Açtı"
Kaya, çözülmeyi bekleyen sorunları şöyle sıraladı:
*Öğretmen yetiştirmeyle ilgili sorunlar devam ediyor. Eğitim fakülteleriyle ilgili çalışma daha başlatılmamış.
*Öğretmenlere ilişkin sürdürülebilir ve sürekli eğitim yapılacağı açıklanmıştı. Aynı açıklama tekrarlandı.
*Okulların ihtiyaçlarının mobil olarak görülebildiği açıklandı. Ancak bu eksikliklerin karşılanabilmesi için bütçede pay var mı açıklanmadı?
*Bir yıl önce Öğretmen Meslek Kanunu’nun çıkartılacağı sözü verilmişti. Sendikalardan ve diğer paydaşlardan görüş alarak taslağı hazırlayıp AKP Genel Başkanına sunduklarını ve çalışmaların devam ettiği açıklandı. CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak ne bana, ne de TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu üyelerimize bu konuda bir görüş sorulmadı.
*Özel Rehabilitasyon Merkezlerinde çalışan öğretmenler, öğrencileri kan ağlarken, pilot uygulama yapılan okullara bağlanarak sorununun üstü örtülmeye çalışıldı.
*Özel gereksinimi çocukların okullaşma oranları hakkında bir veri açıklanmadı. Sosyal devletin üstlenmesi gereken sorumluluk özel sektöre havale edilmiş durumda.
*Öğretmenlerin ekonomik sorunlarını çözdünüz mü?
*Öğretmenlerin iş güvencesi sorununu çözdünüz mü?
*Öğretmen Meslek Kanununu çıkarttınız mı?
*Öğretmenlere 3600 ek göstergeyi verdiniz mi?
*Sözleşmeli, ücretli öğretmen çalıştırmayı kaldırdınız mı?
*2020-2021 eğitim öğretim yılında liseye başlayacak 600 bin öğrenci için hazırlık yaptınız mı?
*Kapatılan köy okullarını açtınız mı?
*Taşımalı eğitime son verdiniz mi?
*İkili eğitime son verdiniz mi?
*Birleştirilmiş sınıf uygulamasını kaldırdınız mı?
*Okul ve derslik ihtiyacı karşılandı mı?
*Engelli öğretmenlerin atamasını yaptınız mı?
*Rehabilitasyon öğretmenlerinin sorununu çözüldü mü?
*2019’da yüzde 4.88 olan Milli Eğitim Bakanlığı yatırım bütçesi 2020’de yüzde 4.65’e neden düştü?
*Deniz Feneri Derneği, Hayrat Vakfı, Ensar Vakfı, TÜGVA ile protokoller sonlandırıldı mı?
*5 yaş erken çocukluk eğitimi, zorunlu eğitim kapsamına alınacağı açıklanmıştı, çocuklarımız merdiven altlarında cemaat ve tarikatların eline teslim edildi.
*Okul yöneticiliğine atamada liyakat temelli bir değerlendirme yapılacağı sözü verilmişti, atamalar liyakate göre değil, siyasete göre yapıldı.
Yıldırım, son olarak şunları söyledi: "Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un elinin kolunun bağlandığını, davul kendi elinde olsa da tokmağının sarayda olduğunu biliyoruz. Sarayda kurulan ‘Gölge Saray Eğitim Bakanlığı’ Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yetkilerini kullanıyor. Merak ediyoruz Saray Eğitim Bakanı kim? Ahmet Gündoğdu mu? Yusuf Tekin mi? Ya da bir başkası mı?” (RT)