Haberin İngilizcesi için tıklayın
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), karma eğitim tartışmalarına dair açıklama yayınladı.
Sendika, çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılacağına dair maddenin kaldırılmasına dair “karma eğitim dışı uygulamalara engel olabilecek düzenlemelerin kaldırılması olarak yorumlanmalıdır” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma Ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılacağına dair madde yürürlükten kaldırılmıştı.
TIKLAYIN - Yönetmelikte Karma Eğitim Şartını Kaldıran Değişiklik
Söz konusu madde için, belirtilen okullar dışında karma eğitim uygulanmayabileceği anlamına gelebileceği gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Milli Eğitim Bakanlığı açıklamasında maddenin kaldırılmasının yürütmeliğin durdurulması nedeniyle olduğunu söyledi. Milli Eğitim Temel Kanunu'nun "Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkan ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir" maddesini hatırlattı.
TIKLAYIN - MEB: Karma Eğitimin Sonlandırılması Söz Konusu Değil
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, karma eğitimin devam ettiğini belirtirken “Bunun yanında karma olmayan eğitim de verilebilir” dedi.
“Karma eğitim dışı uygulamaların önü açılıyor”
Sendika, Milli Eğitim Temel Kanunu’nun “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkan ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir” şeklindeki 15. Maddesini hatırlattı.
“Yasa açıkça karma eğitimin temel olduğunu vurgulamakta ancak ikinci bölümde ifade edilen tür, imkan ve zorluklar bölümü kullanarak çok sayıda Anadolu lisesi ve Anadolu imam hatip lisesi sadece kız öğrenciler için açılmaktadır.
“Söz konusu yönetmelikte MEB hangi okul türlerinin, hangi imkan ve zorluklara göre sadece kız veya erkek öğrencilere ayrılabileceğine dair bir düzenleme yapmayarak karma eğitim dışı uygulamaların önünü açmaktadır. Herhangi bir düzenleme yapılmamış olması istenen her okulun karma eğitim dışına çıkarılmasına olanak sağlamaktadır.”
"Üç okul türü de keyfiyete dahil oldu"
Yönetmelikteki maddenin kaldırılmasını üç okul türünü de “keyfiyet torbasına dahil etmek” olarak yorumladı.
“Bu okullarla ilgili yönetmelikte açıkça ‘…karma eğitim yapılır’ ibaresi bulunduğu için bu okullar karma eğitim dışına çıkarılamamış idi. Yapılan değişiklikle, bu okullarda ‘görülen lüzum’ üzerine sadece kız veya sadece erkekler için ayrılabilecek.”
"MEB samimi olsaydı..."
Eğitim Sen, “MEB yaptığı açıklamada samimi olsaydı, bu maddeyi çıkarmak yerine maddeyi 1739 sayılı yasanın 15. maddesine uygun hale getirir ve ‘Tüm kademelerdeki eğitim kurumlarında karma eğitim esastır’ şeklinde düzenlerdi” dedi.
“Bu nedenle maddeyi yasaya uygun şekilde düzenlemek yerine, madde metnini olduğu gibi yönetmelikten çıkarmak karma eğitim dışı uygulamalara engel olabilecek düzenlemelerin kaldırılması olarak yorumlanmalıdır.”
"Karma eğitim dışı pratikler"
Sendika, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın açıklamasına da tepki gösterdi.
“Açıklama ise asıl niyetin karma eğitim dışı pratiklerin artırılması ve eğitimde yaşanan gerici dönüşümün sürdürülmesi olduğunu göstermektedir.
“ Karma eğitim ile ilgili tartışmaların kendisi pedagojik ve bilimsel temellerde değil, siyasal referanslarla tartışılmakta ve bunun olumsuz sonuçlarına da öğrencilerimiz katlanmak durumunda kalmaktadır.
“Bu nedenle önümüzdeki dönemin en temel önceliklerinden birini de eğitim alanında yaşanan gerici ve piyasacı dönüşüme karşı çıkmak ve tüm öğrencilerin istedikleri okul türünde ve okulda eğitim almasını sağlamak oluşturmaktadır.” (BK)