* Fotoğraf: Tansu Pişkin, İstanbul, bianet.
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Yükseköğretim Kanunu’ndaki değişikliklere dair tasarının, 13 üniversitenin bölünmesini içeren maddesi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
İlk altı maddesi 2 Mayıs’taki görüşmelerde kabul edilen 17 maddelik “Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” görüşmeleri dün devam etti.
13 üniversitenin bölünüp yedi yeni üniversite kurulmasını içeren 7. madde kabul edildi. Tasarının 8. maddesinin görüşmelerinde oylamada karar yeter sayısı bulunamaması üzerine, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, birleşimi 8 Mayıs Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.
Tasarıya karşı İstanbul Üniversitesi başta olmak üzere pek çok üniversitede protestolar yapılmış, Meclis’teki muhalefet vekilleri de görüşmelerde bölünmelere karşı çıkmıştı.
7. maddede ne var?
Tasarının 22 ek maddeyi içeren 7. maddesine göre 13 üniversite bölünüyor, dört yeni vakıf üniversitesi kuruluyor.
* Öğrenci sayısının en az yüzde 50'si tam burslu olan ve toplam öğrenci sayısının en az yüzde 50'si tezli yüksek lisans ve doktora programlarındaki öğrencilerden oluşan vakıf üniversitelerinde çalışan personelin ücretlerinden kesilecek gelir vergisi tutarı, özel bir hesaba aktarılacak. Bu kaynak, vakıf üniversitesinin eğitim, öğretim, araştırma, geliştirme, her türlü yatırım harcamalarının gerektirdiği giderler için kullanılacak. Özel hesabın oluşturulması, kullanımı, denetimine ilişkin usul ve esaslar Maliye ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile YÖK tarafından belirlenecek.
* Dört yeni vakıf üniversitesi kurulacak: Ankara'da Türkiye Eğitim, Sağlık, Bilim ve Araştırma Vakfı tarafından Ankara Medipol Üniversitesi, Türk Balkan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından İstanbul Atlas Üniversitesi, İstanbul'da Hacegan Vakfı tarafından Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi, Ses Sağlık Eğitim ve Spor Vakfınca İzmir Tınaztepe Üniversitesi.
Bölünecek üniversiteler
* Hacı Bayram Veli Üniversitesi (Gazi Üniversitesi'nden ayrılacak): Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mimarlık, Mühendislik, Sağlık Bilimleri ve Tıp fakülteleri; Bankacılık ve Sigortacılık, Tapu Kadastro, Yabancı Diller yüksekokulları; Adalet ve Sağlık Hizmetleri meslek yüksekokulları; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
* İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) (İstanbul Üniversitesi'nden ayrılacak): Diş Hekimliği, Florence Nightingale Hemşirelik, Hasan Ali Yücel Eğitim, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veteriner, İstanbul Cerrahpaşa Tıp fakülteleri; Sağlık Hizmetleri, sosyal Bilimler, Ormancılık, Veterinerlik meslek yüksekokulları; Adli Tıp, Kardiyoloji, Nörolojik Bilimler, Akciğer Hastalıkları ve Tüberküloz enstitüleri; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
* Malatya Turgut Özal Üniversitesi (İnönü Üniversitesi'nden ayrılacak): Su Ürünleri, Ziraat, Mühendislik, İşletme ve Yönetim Bilimleri, Mimarlık ve Tasarım fakülteleri; Sivil Havacılık, Battalgazi ve Yeşilyurt meslek yüksekokulları; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
* Trabzon Üniversitesi (Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden ayrılacak): Fatih Eğitim, Hukuk, Güzel Sanatlar, İlahiyat, İletişim, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler fakülteleri; Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu; Devlet Konservatuarı; Araklı, Beşikdüzü, Maçka, Tonya ve Vakfıkebir meslek yüksekokulları; Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
* Konya Teknik Üniversitesi (Selçuk Üniversitesi'nden ayrılacak): Mühendislik, Mimarlık, Teknik Bilimler, İşletme ve Yönetim Bilimleri; Teknik Bilimler Yüksekokulu; Lisansüstü Programları Enstitüsü.
* Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (Dumlupınar Üniversitesi'nden ayrılacak): Diş Hekimliği, Tıp, Sağlık Bilimleri, Mühendislik ve Doğa Bilimleri fakülteleri; Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
* Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (Sakarya Üniversitesi'nden ayrılacak): Hendek Eğitim, Söğütlü Spor Bilimleri, Arifiye Teknoloji, Sapanca Turizm, Ferizli Ulaştırma ve Lojistik, Ali Fuat Paşa Tarım Bilimleri ve Teknolojileri, Batı Karadeniz Deniz Bilimleri fakülteleri; Adapazarı Yabancı Diller, kaynarca Uygulamalı Bilimler, Akyazı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon yüksekokulları; Sapanca Turizm, Adapazarı, Geyve, Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karasu, Kaynarca Seyfettin Selim, Pamukova, Sapanca, Kocaeli, Karapürçek, Söğütlü ve Taraklı meslek yüksekokulları; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
* Kayseri Üniversitesi (Erciyes Üniversitesi'nden ayrılacak): Seyrani Ziraat, Veteriner, Uygulamalı Bilimler fakülteleri; Bünyan, Develi Hüseyin Şahin, Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Pınarbaşı, Safiye Çıkrıkçıoğlu, Sosyal Bilimler, Tomarza, Yahyalı ve Kayseri meslek yüksekokullarını; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
* Tarsus Üniversitesi (Mersin Üniversitesi'nden ayrılacak): Teknoloji, İktisadi ve İdari Bilimler, İnsan ve Toplum Bilimleri fakülteleri; Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu; Tarsus, Tarsus Sağlık Hizmetleri meslek yüksekokulları, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
* İstiklal Üniversitesi (Sütçü İmam Üniversitesi'nden ayrılacak): Elbistan Mühendislik, Mimarlık, Güzel Sanatlar ve Tasarım, İnsan ve Toplum Bilimleri, Sağlık Bilimleri fakülteleri; Elbistan ve Elbistan Sağlık Hizmetleri meslek yüksekokulları; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
* Eskişehir Teknik Üniversitesi (Anadolu Üniversitesi)
* Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (Süleyman Demirel Üniversitesi)
* Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
(BK)