20 yeni üniversite kurulmasını öngören “Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” TBMM’de.
Tasarıya göre üçü devlet dördü vakıf olmak üzere yedi yeni üniversite kuruluyor. Mevcut üniversitelerin bölünmesiyle de 13 üniversite daha oluşacak. Böylece üniversite sayısı 185’ten 205’e yükselecek.
Tasarıda yeni kurulacak devlet üniversiteleri Gaziantep Bilim ve Teknoloji, Samsun, Sivas Bilim ve Teknoloji; vakıf üniversiteleri İstanbul Atlas, Ankara Medipol, İstanbul Semerkand Bilim ve Medeniyet ve İzmir Tınaztepe isimleriyle belirtildi.
İstanbul, Gazi, Selçuk, Dumlupınar, Erciyes, Mersin, Sütçü İmam, Sakarya, Anadolu, Isparta Süleyman Demirel, Afyon Kocatepe, İnönü ve Karadeniz Teknik üniversiteleri ise bölünecek 13 üniversite arasında yer aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk sinyali vermişti
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Turgut Özal’ın ölüm yıl dönümün olan 17 Nisan’da yaptığı konuşmada Malatya’daki İnönü Üniversitesi’nin ikiye bölünerek Turgut Özal Üniversitesi’nin kurulacağını kaydetmişti.
Erdoğan, “Adını anmak istemiyorum” diyerek İnönü demek yerine “mevcut üniversite” demeyi tercih etmişti.
Bölünecek üniversiteler ve fakülteleri
Mevcut üniversitelerin bölünmesiyle ortaya çıkacak 13 yeni üniversite ve içine alacağı fakülteler şöyle:
* Hacı Bayram Veli Üniversitesi (Gazi Üniversitesi'nden ayrılacak): Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mimarlık, Mühendislik, Sağlık Bilimleri ve Tıp fakülteleri; Bankacılık ve Sigortacılık, Tapu Kadastro, Yabancı Diller yüksekokulları; Adalet ve Sağlık Hizmetleri meslek yüksekokulları; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
* İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) (İstanbul Üniversitesi'nden ayrılacak): Diş Hekimliği, Florence Nightingale Hemşirelik, Hasan Ali Yücel Eğitim, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veteriner ve İstanbul Cerrahpaşa Tıp fakülteleri; Sağlık Hizmetleri, sosyal Bilimler, Ormancılık, Veterinerlik meslek yüksekokulları; Adli Tıp, Kardiyoloji, Nörolojik Bilimler, Akciğer Hastalıkları ve Tüberküloz enstitüleri; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
* Malatya Turgut Özal Üniversitesi (İnönü Üniversitesi'nden ayrılacak): Su Ürünleri, Ziraat, Mühendislik, İşletme ve Yönetim Bilimleri, Mimarlık ve Tasarım fakülteleri; Sivil Havacılık, Battalgazi ve Yeşilyurt meslek yüksekokulları; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
* Trabzon Üniversitesi (Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden ayrılacak): Fatih Eğitim, Hukuk, Güzel Sanatlar, İlahiyat, İletişim, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler fakülteleri; Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu; Devlet Konservatuarı; Araklı, Beşikdüzü, Maçka, Tonya ve Vakfıkebir meslek yüksekokulları; Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
* Konya Teknik Üniversitesi (Selçuk Üniversitesi'nden ayrılacak): Mühendislik, Mimarlık, Teknik Bilimler, İşletme ve Yönetim Bilimleri; Teknik Bilimler Yüksekokulu; Lisansüstü Programları Enstitüsü.
* Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (Dumlupınar Üniversitesi'nden ayrılacak): Diş Hekimliği, Tıp, Sağlık Bilimleri, Mühendislik ve Doğa Bilimleri fakülteleri; Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
* Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (Sakarya Üniversitesi'nden ayrılacak): Hendek Eğitim, Söğütlü Spor Bilimleri, Arifiye Teknoloji, Sapanca Turizm, Ferizli Ulaştırma ve Lojistik, Ali Fuat Paşa Tarım Bilimleri ve Teknolojileri, Batı Karadeniz Deniz Bilimleri fakülteleri; Adapazarı Yabancı Diller, kaynarca Uygulamalı Bilimler, Akyazı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon yüksekokulları; Sapanca Turizm, Adapazarı, Geyve, Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karasu, Kaynarca Seyfettin Selim, Pamukova, Sapanca, Kocaeli, Karapürçek, Söğütlü ve Taraklı meslek yüksekokulları; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
* Kayseri Üniversitesi (Erciyes Üniversitesi'nden ayrılacak): Seyrani Ziraat, Veteriner, Uygulamalı Bilimler fakülteleri; Bünyan, Develi Hüseyin Şahin, Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Pınarbaşı, Safiye Çıkrıkçıoğlu, Sosyal Bilimler, Tomarza, Yahyalı ve Kayseri meslek yüksekokullarını; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
* Tarsus Üniversitesi (Mersin Üniversitesi'nden ayrılacak): Teknoloji, İktisadi ve İdari Bilimler, İnsan ve Toplum Bilimleri fakülteleri; Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu; Tarsus, Tarsus Sağlık Hizmetleri meslek yüksekokulları, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
* İstiklal Üniversitesi (Sütçü İmam Üniversitesi'nden ayrılacak): Elbistan Mühendislik, Mimarlık, Güzel Sanatlar ve Tasarım, İnsan ve Toplum Bilimleri, Sağlık Bilimleri fakülteleri; Elbistan ve Elbistan Sağlık Hizmetleri meslek yüksekokulları; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
* Eskişehir Teknik Üniversitesi (Anadolu Üniversitesi)
* Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (Süleyman Demirel Üniversitesi)
* Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (Afyon Kocatepe Üniversitesi)
13 üniversitenin ismi değişiyor
Tasarıyla Erzincan Üniversitesi’nin adı “Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi”, Uludağ Üniversitesi’nin adı “Bursa Uludağ Üniversitesi”, Cumhuriyet Üniversitesi’nin adı “Sivas Cumhuriyet Üniversitesi”, Adnan Menderes Üniversitesi’nin adı “Aydın Adnan Menderes Üniversitesi”, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin adı “Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi”, Mustafa Kemal Üniversitesi’nin adı “Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi”, Dumlupınar Üniversitesi’nin adı “Kütahya Dumlupınar Üniversitesi”, Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin adı “Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi”, Okan Üniversitesi’nin adı “İstanbul Okan Üniversitesi”, Namık Kemal Üniversitesi’nin adı “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi”, Ahi Evran Üniversitesi’nin adı “Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi”, Mehmet Akif Üniversitesi’nin adı “Burdur Mehmet Akif Üniversitesi”, Bozok Üniversitesi’nin adı “Yozgat Bozok Üniversitesi” olarak değiştiriliyor. (TP)