Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz liseye geçişte TEOG’un yerine getirilen “mahalli yerleştirme veya isteyene sınav sistemi”nin bazı detaylarını 27 Kasım tarihli TRT Haber canlı yayınında açıkladı.
Yılmaz 5 Kasım’da yeni sistemi açıklarken isteyen öğrencilerin 60 sorudan oluşan 90 dakikalık ve 6, 7, 8. sınıf müfredatını içeren tek bir sınava gireceklerini söylemişti. Sınava girmek istemeyen öğrenciler ise evlerine en yakın okula yerleştirilecekti.
TIKLAYIN - TEOG Yerine Mahalli Yerleştirme ve İsteyene Sınav Sistemi
Yılmaz yaptığı son açıklamada sistemde yine değişiklik yapıldığını söyledi. Buna göre, 60 olan soru sayısı 90’a süre 135 dakikaya çıkartıldı. Öğrencilerin sorumlu olacağı müfredat ise 8. sınıf olarak belirtildi.
TEOG'un kaldırılmasının ardından başlayan karmaşa bu son açıklamayla daha da arttı. Sistemin sınav dönemine kadar yeniden değişip değişmeyeceği ise belli değil.
MEB Müsteşarı: Pansiyonlu okul isteyenlere 10 tercih hakkı
Habertürk Gazetesi’nden Kübra Par'ın sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Müsteşarı Yusuf Tekin ise mahalli yerleştirmede öğrencilerin karşısına iki seçenek çıkacağını söyledi.
Bu seçeneklerden biri “boş kontenjanın olduğu, öğrencinin istediği okula gitme”, diğeriyse “ailesinden uzaklaşmayı kabul edenler için pansiyonlu okullar” seçeneği olacak. Yani ikinci seçeneği isteyen öğrenciler toplamda 10 tercih hakkına sahip.
Gülşen: Hiçbir şey değişmedi
Tekin ve Yılmaz’ın yeni sistemin detaylarına ilişkin açıklamalarını bianet’e değerlendiren Rehberlik Öğretmeni Meral Gülşen açıklamaların hala yeterli olmadığını söyledi:
“Sadece sınavdaki sorulara dair bir netlik var. Ama açıklamalarda bahsedilen pansiyonlu okulların sayısını söylemiyorlar. Özellikle büyük kentlerde pansiyonlu okul sayısının çok az olduğunu biliyoruz. Kontenjanın nasıl tamamlanacağı söylenmiyor. Bu açıklamalar hiçbir soruna çözüm olmadığı gibi yine özel liselere rağbeti arttıracak.
“Birçok insan beni arayıp ‘Bazı bölgelere taşınsak olur mu’ diye soruyor. İnsanlar özel ya da temel liselere nasıl gidebileceklerini araştırıyorlar. Yerleştirmeyle ilgili hiçbir kaosu çözmüş değiller.”
TIKLAYIN - TEOG Kalktı, Soru(n)ları Kaldı
Hangi dersten kaç soru?
“Mahalli yerleştirme veya isteyene sınav sistemi”nde sınav Bakanlığın belirleyeceği sayısı 600 civarında olarak aktarılan “nitelikli” okullar için yapılacaktı. Bu okulların hangileri olduğu konusunda henüz açıklama yapılmadı.
Ancak Yılmaz, öğrencilerin yüzde 90’ının kendi adresine dayalı okullara yerleştirileceğini söyledi.
Tek oturumda yapılacak sınav ücretsiz olacak ve açık uçlu soru olmayacak. 20 fen, 20 matematik, 20 Türkçe, 10 inkılap tarihi, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi ve 10 yabancı dil olmak üzere 90 soru sorulacak. Yılmaz Aralık ayında sınav için örnek sorular yayınlanacağını söyledi.
“İstemiyorsa imam hatiplere gitmeyecek”
Bakan Yılmaz’ın söylediğine göre geçmiş yıllardaki verilere bakıldığında öğrenciler yüzde 12 oranında imam hatip lisesini, yüzde 40 oranında meslek lisesini tercih ediyor.
Yılmaz açıklamalarında öğrencilerin istemediği okula gitmeyeceğini geçen defa gibi tekrar etti. Ancak öğrencilerin tercih yapacağı beş okulun kontenjan durumuna veya yerleştirmenin o beş okuldan en yakında olana mı göre yapılacağını yine belirtmedi:
“1 milyon 180 bin 8’inci sınıf öğrencimiz var. Toplam lise 1’lerin kapasitesi 1 milyon 268 bin. Buna özel okullar da dahil değil. Özel okulların ne kadar kapasitesi var? 200 bin. İkisini koyarsanız ne yapar? 1 milyon 468 bin yapar.
“1,5 milyon kapasite var. Böyle bir kapasitenin olduğu yerde kaygı duymaya, açıkta kalmaya gerek var mı? Bir veli evladını imam hatip lisesine göndermiyorsa, biz onun kaydını imam hatibe yapmayacağız.”
Başarı notu dikkate alınmıyor
Öğrencileri yerleştirmede mezun oldukları okullardaki başarı notu dikkate alınmayacak.
Güzel sanatlar, sosyal bilimler ve spor liseleri eskisi gibi kendi öğrencilerini okulun belirlediği sınavla alacak. Özel okullar ise isteğe bağlı olarak, MEB’in sınavından yerleştirme de yapabilir kendileri sınav da uygulayabilir. (TP)