Haberin İngilizcesi için tıklayın
Erzurum 1. İdare Mahkemesi, akademisyen Candan Badem’in Munzur Üniversitesi’nin yardımcı doçent ilanının objektif olmadığı gerekçesiyle açtığı davada ilanın iptali kararı verdi.
bianet’e konuşan Doç.Dr. Candan Badem,Tarih Bölümü başkanı iken, bölümün bilimsel gelişiminden sorumlu olarak, objektif olmadığını belirttiği ilana karşı dava açtığını anlattı. Dava sonucu haklı çıktığı için sevinçli olduğunu belirtti.
Badem,1 Eylül 2016 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile görevinden ihraç edildi. İlan sonucu göreve gelen, bugün Tarih Bölümü başkanı olan Yrd. Doç. Dr. Ersoy Zengin, kararın haksız olduğunu düşündüğünü, temyiz sonucunun lehlerine olmasını beklediklerini söyledi.
Mahkeme: Mevzuata uyarlık yok
Munzur Üniversitesi (dava tarihinde Tunceli Üniversitesi) 1 Nisan 2016’da internet sitesinde Tarih Bölümü, Türkiye Cumhuriyeti ana bilim dalı için bir adet yardımcı doçent kadrosu ilanı yayınladı.
İlanda “Türkiye Cumhuriyeti tarihi alanında doktora yapmış olup Osmanlı Devlerinde silah sanayi konusunda çalışma yapmış olmak” şartı yer alıyordu.
O sırada Tarih Bölümü Başkanı olan Candan Badem, “ilanda belirten şartın kendi içinde çelişkili ve somut bir kişiyi tarif eder nitelikte olduğu, objektif şart olmadığı, Türkiye Cumhuriyeti Anabilim Dalı için başvuru yapacak adaylarda Osmanlı Devleti’nde silah sanayi konusunda çalışmalar yapmış olma şartının aranmasının çelişki yarattığını ve işlemin hukuka uygun olmadığı” iddialarıyla Üniversite rektörlüğüne karşı dava açtı.
Üniversite, savunmasında işlemin yetkili makam tarafından hukuka uygun olarak tesis edildiğini belirtti.
Mahkeme, 15 Mart 2017 tarihli kararında dava konusu işlemin iptaline karar verdi. Kararda şu ifadeler yer aldı:
“… İlandaki şartın hangi objektif gerekçelerle getirildiği davalı idarece hukuken kabul edilebilir bir şekilde ortaya konmadığından (anılan şartın getirilme sebebi açıklanmadığından) dava konusu işlemde mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”
Badem: Bölüm başkanıydım, görev alanımdı
Candan Badem, kararın sevindirici ancak epey geç alınmış bir karar olduğunu söyledi.
“Tarih Bölümü başkanı iken, rektörlük bölümün görüşünü almadan, kendi kararıyla, bilinen bir şahsı almak için bilimsel, objektif olmayan yöntemlerle, kanuna ve bilimsel etiğe aykırı şekilde adrese teslim bir ilan verdi.
“Yükseköğretim Yasası, bölüm başkanı olarak beni bölümün bilimsel gelişiminden sorumlu tutuyor. Bölüme alınacak kadronun bölümün bilimsel gelişimine katkıda bulunması gerekir. Benim görev alanıma girdiği için dava açtım.
“İlan objektif değildi. Getirdiği şartın ne şekilde fayda sağlayacağı belirli değildi. Kendi içinde de çelişkiliydi. Türkiye Cumhuriyet Tarihi için açılan ilana neden Osmanlı Devletinde silah sanayi konusunda çalışma yapma şartı kondu? Şart konusu Osmanlı Tarihi ile ilgili.
“Bölüme Türkiye Cumhuriyeti tarihçisi gerekiyordu ama onlar doktora tezinin konusunu yazdılar. Bu çok yapılan bir şey. Bu konuda bir başka dava daha açtım, o henüz sonuçlanmadı. Bu itirazlarım ve başka sebeplerden dolayı rektör beni hedef haline getirdi, KHK ile atıldım.
“Mahkeme sonucu ile yargı beni haklı bulmuş oldu. Haklı olduğum görüldüğü için sevinçliyim. Karar temyize açık. Davanın takipçisi olacağım.”
Zengin: Tüm kadrolar bu şekilde veriliyor
İlan sonucu Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde 2015 tarihli doktora tezi "Osmanlı Devletinde Harp Sanayi (1861-1923)" olan Ersoy Zengin göreve geldi. Zengin, şu anda Tarih bölümü başkanlığı görevini yürütüyor.
Görüşünü sorduğumuz Zengin, kararın haksız olduğunu düşündüğünü söyledi.
“Haksız bir karar olduğunu düşünüyorum. Türkiye’deki tüm kadrolar bu şekilde veriliyor. Üniversitenin önünde böyle bir hakkı vardır.”
Türkiye Cumhuriyeti tarihi alanındaki ilana Osmanlı Devleti konulu tez şartıyla ilgili şöyle konuştu:
“Birçok Cumhuriyet tarihi çalışmalarını yürütenlerin tezlerinde Osmanlı terimi elbette geçer. Cumhuriyet tarihi çalışanlar 1940’lar, 1950’leri yazmak zorunda değildir. 1910 da, 1920 de , 1900’lü yıllar da olur. O da benim tezimi kapsıyor. Benim tezimi cumhuriyet tarihi ana bilim dalı hocaları imzaladı. Hocaların kabul ettiği bir şeyi, uygunsuz bir şey gibi lanse etmek suçtur.”
Zengin, temyize gideceklerini, temyiz sonucunun lehlerine olacağını düşündüğünü söyledi. (BK)