Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri, rektörlük seçimlerini kaldıran Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) karşı üniversitede basın açıklaması yaptı.
Öğretim Üyeleri adına açıklamayı Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ayşe Buğra yaptı.
Üniversitede 12 Temmuz’da yapılan seçimlerde oyların yüzde 86 oy oranıyla seçtiği rektörün atanmamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Rektörlük seçimlerini kaldıran KHK’nın iptalini talep etti.
“Rektörler siyasi irade tarafından belirlenemez”
* Fotoğraf: Berke Göl
Açıklama şöyle:
“Ülkemiz zor zamanlardan geçiyor. Zorlukları ortak aklı çalıştırarak, bilimsel olarak temellendirerek ve hukuk devleti çerçevesinden çıkmadan aşmalıyız.
“29 Ekim 2016 gecesi çıkarılan 676 sayılı KHK’nin rektör seçimlerini yeniden düzenleyen 85. Maddesi, olağanüstü hal koşullarıyla ilgisiz düzenlemeler önermektedir. Daha önce 18 Ağustos 2016’da TBMM’ye sunulan ve milletvekillerinin tepkisi üzerine hızla geri çekilen bu düzenleme, üniversite yönetimini siyasi iradenin tasarrufuna bırakmaktadır.
“Demokratik toplumlarda rektörler siyasi irade tarafından belirlenmez. Üniversiteler özerk kurumlardır. Bu özerklik, anayasamız tarafından sınırlı da olsa güvence altına alınmıştır. Ancak son düzenleme, üniversitenin kurumsal özerkliğini hem kamu hem vakıf üniversiteleri için yok etmektedir.
“Boğaziçi Üniversitesi, 12 Temmuz 2016 tarihinde öğretim üyelerinin yüzde 90’ının katıldığı bir seçimde, yüzde 86 gibi rekor bir oy oranıyla rektörünü seçmiştir. Seçimlerin öneminin her gün hatırlatıldığı ülkemizde, böylesine net bir seçim sonucunun görmezden gelinerek, seçilmiş rektörün hâlâ atanmamış olması kabul edilemez.
“OHAL’in hukuki çerçevesinin dışında kalan yeni rektör belirleme yöntemi ise, ülkenin bilimsel, demokratik ve ekonomik gelişmesine zarar verecek niteliktedir. Özerk üniversitelerin gelişmiş toplumların güvencesi olduğunu hatırlatarak, rektör seçimini düzenleyen KHK’nın iptalini kamu yararı adına talep ediyoruz.”
Ne olmuştu?
Yükseköğretim Kanunu’na göre rektör atamasının ilk aşaması üniversitedeki seçimler. Üniversite, öğretim üyelerinin oylarıyla en yüksek oyu alan altı adayı Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) sunuyor. YÖK, bu altı adaydan üçünü Cumhurbaşkanına öneriyor. Cumhurbaşkanı istediği adayı rektör olarak atıyordu.
Boğaziçi Üniversitesi’nde 12 Temmuz’da üniversitede yapılan seçimlerde mevcut rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu oyların yüzde 89’unu olarak seçimden birinci çıktı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, o tarihten bu yana Erdoğan 19 rektör atadı ancak Boğaziçi Üniversitesi’nde atama yapmadı.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri hazırladıkları video ile Erdoğan'a seçim sonuçlarına saygı göstermesi çağrısı yaptı.
18 Ağustos’ta Meclis Genel Kurulu’nda Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekiller Cumhurbaşkanına doğrudan rektör atama yetkisi veren önergeyi sundu. Önerge, Meclis’teki üç partinin vekillerinin itirazı üzerine geri çekildi.
29 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlanan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile rektörlük seçimleri kaldırıldı.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre rektörler Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) önerdiği üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanacak. Bir ay için önerilenlerden birinin atanmaması ve YÖK’ün iki hafta içinde yeni aday göstermemesi halinde Cumhurbaşkanı doğrudan atama yapacak. (BK)