Üniversitelerde darbe girişimine dair soruşturmalar sürerken, Barış İçin Akademisyenler'in "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisine imza atmaları nedeniyle haklarında soruşturma açılan akademisyenlere dönük kararlar da gündeme geliyor.
Hakkari Üniversitesi’nde iki araştırma görevlisi Barış İçin Akademisyenler’in “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzalamaları nedeniyle görevlerinden uzaklaştırıldı.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Yaşar Akdağ ve Edebiyat Fakültesi’nden Nevcan Demir’in dosyaları “memuriyetten men” talebiyle YÖK’e gönderilmişti. YÖK karar vermeye hazırlanırken, Danıştay soruşturma açmaya dayanak olan YÖK kararının yürütmesini durdurmuştu. Rektörlük, iki akademisyenin görevden uzaklaştırıldığını bildirdi.
bianet’e konuşan iki araştırma görevlisi, dosyaları YÖK’te ve Danıştay kararı verilmişken görevden uzaklaştırılmalarına tepki gösterdi. Karara itiraza hazırlanıyorlar.
Barış için Akademisyenler de bu durumun Danıştay kararının aksi olduğunu belirterek dayanışma mesajı yayınladı.
Dosya YÖK’teyken, uzaklaştırma kararı
Barış için Akademisyenler imzacılarına yönelik Mayıs ayından beri yürütülen disiplin soruşturmaları neticesinde Hakkari Üniversitesi araştırma görevlisi Yaşar Akdağ ve Nevcan Demir’in soruşturma dosyalarını memuriyetten men istemiyle YÖK’e gönderildi.
Danıştay 8. Dairesi 4 Temmuz’daki kararıyla Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) başlattığı disiplin soruşturmalarında, YÖK Yüksek Disiplin Yönetmeliği hükümlerinin uygulanmasını öngören YÖK Genel Kurulu kararının yürütmesini durdurdu.
YÖK, memuriyetten men istemlerine dair dosyaları görüşeceği 20 Temmuz’daki toplantıyı erteledi.
İki akademisyene bildiriyi imzaladıkları gerekçesiyle açılan disiplin soruşturması nedeniyle görevden uzaklaştırmalarına karar verildiği 27 Temmuz’da bildirildi.
Dayanak olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Ceza kovuşturması sırasında görevden uzaklaştırma”yı düzenleyen 140, 141 ve 145. * maddeleri gösterildi.
“Karar nereden çıktı anlayamadık”
İki imzacı akademisyen, dosya YÖK’teyken ve Danıştay kararı verilmişken gelen kararı beklemediklerini anlattı.
Darbe girişimi soruşturması kapsamında kamu görevlilerine dönük soruşturmaların başlamasıyla Barış İçin Akademisyenlere dönük yaptırımların da tekrar gündeme geldiğine dikkat çektiler.
Nevcan Demir “Dosyalarımız YÖK’teydi, Danıştay’dan durdurma kararı gelmişti, uzaklaştırma kararı nereden çıkmış bilmiyoruz” dedi.
Yaşar Akdağ, da “Darbe soruşturmalarıyla ilgili kamu personellerini açığa alma furyası başladı. Bize de Hakkari Üniversitesi’nde soruşturma bitmesine rağmen, uzaklaştırma kararı geldi” diye konuştu.
Hakkari Üniversitesi'nde darbe girişimine dair soruşturmalar kapsamında şimdiye dek 12 personelin görevden alındığını, soruşturmaların akademisyenlere de yöneldiğini ancak listelerin açıklanmadığını belirtti.
BAK: Arkadaşlarımızın yanındayız
Barış İçin Akademisyenler de dayanışma açıklamasında Danıştay kararını hatırlattı. Rektörlük seçimlerin
“Danıştay 8. Dairesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararının gereğinin tüm üniversite rektörlüklerince derhal yerine getirilmesi, soruşturma açma kararlarının geri alınması ve söz konusu disiplin dosyalarının kapatılarak soruşturmaların bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılması rektörlükler için yasal bir zorunluluk. Oysa Hakkari Üniversitesi rektörlüğü bunun tam aksine hareket etti.”
“YÖK'te süreç devam ediyorken Hakkari Üniversitesi Rektörü'nün bu kararı alması kabul edilemez. Hakkari Üniversitesinde 24 Temmuz 2016’da yapılacak olan Rektörlük seçimleri; seçimden 1 gün önce ertelenmiş ve 23 Temmuz 2016 akşamı darbe ile ilgili olduğu iddia edilen akademisyenler gözaltına alınmaya başlanmış; 27 Temmuz 2016 günü öğleden sonra ise akademisyenlerin de Üniversite yönetimince ‘Görevden Uzaklaştırılmasına' başlanmıştır.
"Darbe girişimi ile ilgisi olmadığı aşikar olan Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atan Araştırma görevlisi Yaşar Akdağ ve Nevcan Demir de bu soruşturmalar ve tasfiye sürecinde görevden uzaklaştırılarak açığa alınmıştır.
“Arkadaşlarımızın yanındayız. Hak ihlallerinin takipçisi olacağız.”
Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde 10 akademisyen iade yazısı bekliyor
Benzer durumdaki Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden on akademisyen ile ilgili ise Rektör Peyami Battal 26 Temmuz’daki açıklamasında görevlerine döneceğini belirtmişti. Henüz belirtilen yazılar akademisyenlere ulaşmadı.
bianet'e konuşan Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden imzacı akademisyenler, rektörün iade kararını gönderdiği komisyon başkanının gözaltına alındığını ve yazıların işleme konması için yeni bir komisyonun kurulmasını beklediklerini söyledi. (BK)
* Madde 140 – Haklarında mahkemelerce cezai kovuşturma yapılan Devlet memurları da 138 inci maddedeki yetkililer tarafından görevden uzaklaştırılabilirler.
Madde 141 – (Değişik: 30/5/1974 - KHK/12; Aynen kabul; 15/5/1975 - 1897/1 md.) Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu gibiler bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler. 143 üncü maddede sayılan durumların gerçekleşmesi halinde, bunların aylıklarının kesilmiş olan üçte biri kendilerine ödenir ve görevden uzakta geçirdikleri süre, derecelerindeki kademe ilerlemesinde ve bu sürenin derece yükselmesi için gerekli en az bekleme süresini aşan kısmı, üst dereceye yükselmeleri halinde, bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir.
Madde 145 – Görevden uzaklaştırma; bir disiplin kovuşturması icabından olduğu takdirde en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde memur görevine başlatılır. Bir ceza kovuşturması icabından olduğu takdirde görevinden uzaklaştırmaya yetkili amir (Müfettişlerin görevinden uzaklaştırdıkları memurlar hakkında atamaya yetkili amir) ilgilinin durumunu her iki ayda bir inceliyerek görevine dönüp dönmemesi hakkında bir karar verir ve ilgiliye de yazı ile tebliğ eder.