Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Gazi, Dicle, Yıldız Teknik ve Yalova Üniversitesi rektörlerinin açığa alındığını duyurdu.
YÖK’ten yapılan açıklamada “Gazi, Dicle, Yıldız Teknik ve Yalova Üniversitesi rektörleri yürütülen bazı soruşturmaların selameti açısından açığa alınmıştır” ifadesi yer aldı.
Gazi Üniversitesi'nde Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, Dicle Üniversitesi'nde Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, YIldız Teknik Üniversitesi'nde Prof. Dr. İsmail Yüksek, Yalova Üniversitesi'nde Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu rektör olarak görev yapıyordu.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda rektör seçimi şöyle açıklanıyor: Devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Rektörün görev süresi 4 yıldır. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilirler. Ancak iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder. Rektör adayı seçimleri gizli oyla yapılır. Oy veren her öğretim üyesi oy pusulasına yalnız bir isim yazabilir. Birinci toplantıda öğretim üyelerinin en az yarısının hazır bulunması şarttır. Bu sağlanamadığı takdirde toplantı 48 saat ertelenir ve nisap aranmaksızın seçime geçilir. Bu toplantıda en çok oy alan altı kişi aday olarak seçilmiş sayılır. Yükseköğretim Genel Kurulunun bu adaylar arasından seçeceği üç kişi Cumhurbaşkanlığına sunulur. Cumhurbaşkanı, bunlar arasından birini seçer ve rektör olarak atar. Yeni kurulan üniversitelere rektör adayı olarak |
Açığa alınan rektörler
Gazi Üniversitesi: Prof. Dr. Süleyman Büyükberber
6 Ağustos 2012’den beri görevde.
1965 yılında doğdu. 1988 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Mecburi hizmet sonrası 1989 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD'da İç Hastalıkları ihtisasıma başladı. 1994 yılında uzman oldu. Uzman olarak çalışırken mecburi hizmet nedeniyle üniversiteden ayrıldı. 1995 yılında İnönü Üniversitesinde Yardımcı Doçent olarak öğretim üyeliğine başladı. Tıbbi Onkoloji Bilim Dalını kurdu. 1996 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde University of Nebraska Medical Center ve Eppley Cancer Center'a gitti. Tümör immünolojisi ve Gastrointestinal Oncology kliniğinde research fellow olarak çalıştı. 1999 yılında doçent oldu. Üniversitede yaşanan sıkıntılar ve kadro verilmemesi nedeniyle İnönü Üniversitesinden istifa etmek zorunda kaldığını belirtiyor. 2000-2004 yıllarında Gaziantep Üniversitesinde çalıştı. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji BD'da göreve başladım. 2005 yılında profesör oldu. Anadolu Tıbbi Onkoloji Derneği'nin 2006'dan beri başkanlığını yürütüyor. Son 6 yıldır her yıl yapılan Ulusal Tıbbi Onkoloji Kongrelerinin Başkanlığını yapıyor. Ayrıca Gastrointestinal Onkoloji Derneğinin, ve Tamamlayıcı ve Alternatif Tedaviler Derneklerinin kurucusu. 2012 yılının hemen başında 27 ülkenin Medikal Onkoloji derneklerinin katılımıyla kurulan NEMA (Near East Mid Asia Medical Oncology Associations) Başkanlığına seçildi.
Üniversitede 12 Temmuz’da rektörlük seçimleri yapıldı. YÖK kanuna göre iki dönemden fazla rektörlük yapılamıyor. Büyükberber aday olmadı.
Dicle Üniversitesi: Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç
6 Ağustos 2008’den bu yana görevde. YÖK kanuna göre iki dönemden fazla rektörlük yapılamıyor. 12 Temmuz’daki rektörlük seçimlerinde aday olmadı.
31 Mayıs 1959 yılında dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Diyarbakır’da tamamladı. 1983’te Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinden dönem ikincisi olarak mezun oldu.1988’de Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olarak meslek hayatına adım attığı Dicle Üniversitesinde; 1991’de doçent, 1997’de profesör oldu.
Temel Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon alanındaki 4 temel kaynak eserin Türkçe çevirisinde bölüm ve 5 kaynak eserde bölüm yazarlığı, 9 farklı ulusal dergide yayın kurulu üyeliği ve bilimsel hakemlik görevleri üstlendi. Klinikçe yaptığı ekip çalışmaları ile; 2002’de İsveç, 2003’de Japonya, 2004’te Floransa, 2004’te
Dicle Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitü Kurulu Üyeliği, Tıp Fakültesi Kurulu Üyeliği, Tıp Fakültesi Fakülte Kurulu Üyeliği, Dicle Üniversitesi Araştırma Vakfı Üyeliği yaptı. 1993-2009 yıllarında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanlığı yaptı.
YTÜ: Prof. Dr. İsmail Yüksek
2008’den itibaren görevde. YÖK kanuna göre iki dönemden fazla rektörlük yapılamıyor. 12 Temmuz’daki rektörlük seçimlerinde aday olmadı.
1963 doğumlu.
Yıldız Teknik Üniversitesi'nden mezun oldu. Makina Mühendisliği bölümü öğretim üyesi.
Üniversitedeki çeşitli idari görevlerinin yanı sıra, KOSGEB ve İstanbul Sanayi Odası'nda danışmanlık, TÜBİTAK'da komite üyeliği görevlerinde bulundu. 1999-2006 yılları arasında Türk Mühendisler Birliği Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.
2008'de ki rektörlük seçimlerinde üniversitede ikinci, YÖK listesinde ilk sırada yer aldı. İkinci rektörlük döneminde ise; yüzde 98’lik katılım sağlanan seçimlerde, oyların yüzde 85'inin aldı. Trabzonspor yöneticisi.
Yalova Üniversitesi: Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu
2008’de göreve başladı. 26 - 28 Temmuz’da rektörlük seçimleri yapılacaktı.
1950 doğumlu. 1972 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Metalurji Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu.
İngiltere, Sheffield University Department of Metallurgy’de Aralık 1976’da doktorasını tamamlayan N. Eruslu, Haziran 1977'de İTÜ Maden Fakültesi Metalurji Mühendisliği Bölümü Tatbiki Metalürji Kürsüsüne Asistan olarak atandı.
Ardından, Kanada Queen's ve Alberta Üniversitelerinde doktora sonrası araştırmalarda bulundu. Dr. Eruslu, 1982'de İTÜ Kimya Metalurji Fakültesi Metalürji Mühendisliği Bölümü’nde "Doçent", Kasım 1989'de ise "Profesör" unvanlarını aldı.
İTÜ Kimya Metalürji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, Malzeme Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yapan M. Niyazi Eruslu,1982–1983 yılları arasında İTÜ Sakarya Mühendislik Fakültesi Metalurji Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcılığı, 1995–1998 tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Metalurji Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.
2004–2008 yıllarında İTÜ Kimya Metalurji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Başkanlığı görevini yürüttü.22 Mayıs 2008 tarihinde kurulan Yalova Üniversitesi’ne Kurucu Rektör olarak atanan Prof. Dr. M.Niyazi Eruslu, 10 Eylül 2008 tarihinde göreve başladı. (BK)