Yeni eğitim öğretim dönemi bugün başladı. Ancak Şırnak’ın İdil ilçesinde okullar boş.
Milli Eğitim Bakanlığı, 6 Şubat’ta Şırnak’ın İdil ilçesinde görev yapan öğretmenlere attığı mesajda, 8-12 Şubat tarihlerinde öğretmenlerin İstanbul'da düzenlenecek seminere katılmalarını istemişti.
bianet’e konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İdil Temsilcisi İdris Kartal, özel durum ya da sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi endişesi ile ailelerini bırakmak istemeyen az sayıda öğretmenin ilçede kaldığını, okulların boş olduğunu söyledi.
Cizre ve Silopi’de benzer mesajların gelmesinin ardından ilçede sokağa çıkma yasaklarının ilan edilmesi halk arasında yasak ilan edileceği düşüncesi yaratmış durumda.
Eğitim Sen de yazılı açıklamasında hizmet içi eğitim ve yasakların öğrencilerin eğitim ve yaşam haklarına zarar verdiğine dikkat çekti.
Mesajın ardından sokağa çıkma yasağı tedirginliği
İdil’de Turgut Özal ve Yeni Mahalle’de bulunan hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması amacıyla sokağa çıkma yasağının uygulanacağı söylentileri 21 Ocak tarihinde basına yansımıştı. Bu söylentiler üzerine ilçeden göç başlamıştı.
Bu bilgiyi doğrulayan Kartal, ilk dönemin sona ermesinin ardından öğretmenlerin ilçeden ayrıldığını söyledi.
Seminere dair mesaj gönderildiği sırada kimi öğretmenlerin İdil'e dönüş yolunda kimisinin ise henüz İdil’e varmış olduğunu ekledi.
“İdil’de yaklaşık 1125 öğretmen, 103 okul, 24 binden fazla öğrenci var. Cuma günü MEB’den gelen mesajla ikamet yerlerimizi göndermemiz istendi. Gönderdik, seminer için istendiğini bilmiyorduk. İdil’de ikamet edenlerin çoğu Erzurum ve Rize’ye gönderildi.
“Seminerin beş günlük olduğu söyleniyor. Özel durumu olanlar, hastalar ya da ailesini bırakmak istemeyenler gitmedi. Şimdiye dek seminere 160 kadar kişi gitti. Belki yarın da gidenler olabilir.”
“İdil’de yaşayanlar da mesaj geldi mi diye öğretmenlere soruyorlardı. Mesaj geldikten sonra da sokağa çıkma yasağı ilan edileceği endişesiyle gitmeye başladılar."
Eğitim Sen: Öğrencilerin travması telafi edilemez
Eğitim Sen’den yapılan “Okullar Eğitim ve Yaşam Hakkına Yönelik Tehditlerin Gölgesinde Açıldı!” başlıklı yazılı açıklamasında Cizre ve Silopi’deki benzer mesajların ardından sokağa çıkma yasaklarının ve sivil ölümlerin yaşandığını hatırlattı.
* Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) verilerine göre, sokağa çıkma yasakları sırasında en az 1 milyon 377 bin kişi etkilenmiş, sağlık, eğitim ve yaşam hakkı ihlalleri yaşanmıştır. 16 Ağustos 2015’te ilan edilen ilk yasaktan 5 Şubat 2016 tarihine kadar 42’si çocuk, 31’i kadın, 30’u 60 yaş üstü en az 224 sivil öldürülmüştür.
* Sokağa çıkma yasakları kapsamında Cizre’de 104 okulda öğrenim gören 41 bin 127 öğrenci, Silopi’de ise 68 okulda öğrenim gören 39 bin 128 öğrenci olmak üzere toplam 80 bin 255 öğrenci ve 2 bin 991 öğretmen bu süreçten olumsuz etkilenmiştir. Diyarbakır, Şırnak ve Mardin’de yaşanan çatışmalar nedeniyle okula gidemeyen öğrencileri de hesaba kattığımızda 120 bine yakın öğrencinin eğitim hakkının fiilen engellendiği gerçeği ortaya çıkmaktadır. Son olarak İdil’in de bu listeye eklenmesiyle birlikte binlerce öğretmen ile on binlerce öğrencinin daha eğitim hakkından mahrum bırakılacağını söylemek mümkündür.
* MEB, okula gidemeyen öğrenciler için ‘telafi eğitimi yapılacak’ iddiasında bulunsa da öğrenci ve öğretmenlerin bu süreçte yaşadıkları ‘travma’yı telafi etmek mümkün değildir.
* Öğrencilerin eğitim hakkına, sivil halkın yaşam hakkına yönelik her türlü saldırı ve şiddete derhal son verilmeli, çatışmalı süreç sona erdirilerek günlük yaşamın olağan hale getirilmesi sağlanmalıdır. (BK)