Prof. Dr. M. Raşit Tükel, İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi’nin adayı olarak 12 Mart’ta gerçekleşecek İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlük seçimlerine katılacak.
Tükel’in adaylığıyla ilgili bugün İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı İhsan Şükrü Aksel Toplantı Salonunda düzenlediği toplantıya çok sayıda öğretim elemanı katıldı.
Raşit Tükel üniversitenin içinde bulunduğu durumu anlattığı toplantıda demokrat, katılımcı, özgürlükçü ve özerk bir üniversite için aday olduğunu söyledi, "Birlikte yönetelim" çağrısı yaptı.
“Baskın seçim”
Prof.Dr. Yunus Söylet’in milletvekilliğine aday aday olmak için 10 Şubat’ta rektörlük görevinden istifa etmesinin ardından Prof. Dr. Mahmut Ak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nca vekil rektör olarak atandı.
Raşit Tükel, kısa süren seçim öncesi dönemle ilgili “baskın seçim” tanımlaması yaptı ve kısıtla zaman nedeniyle üniversitenin sorunlarını tüm bileşenleriyle tartışıp birlikte çözüm üretme imkanını kaçırdıkları için üzgün olduğunu söyledi.
Üniversite ne durumda?
Raşit Tükel, İstanbul Üniversitesi’nde öğretim üyelerinin işten ayrılmak zorunda kalması, atamalarda liyakatın dikkate alınmaması, eğitim ve hizmet niteliğinin düşmesi, karar alma mekanizmalarının üniversite bileşenlerine kapalı olması, üniversite hastanelerinin iflasın eşiğine gelmesi, üniversite binalarındaki inşaatların tamamlanması gibi sorunlar olduğunu söyledi.
“Akademik özgürlüğün, hizmet ve çalışma koşullarının kısıtlanması, birçok öğretim üyesini üniversitemizden ayrılmak zorunda bıraktı. Bu durum üniversitemizde büyük bir kan kaybına neden oldu.
“Karar alırken kurullar görmezden gelindi. Karar mekanizmaları üniversite bileşenlerine kapalı tutuldu. Üniversitede dönüşüm ticarileşme yönünde. Botanik Bahçesi Diyanet’e, Veteriner Fakültesi çiftliği TOKİ’ye verildi.
“Üniversitede binaların yıkılıp yeniden yapılması süreci iyi yönetilmedi. İktisat Fakültesi barakada eğitimi sürdürüyor. Üniversite hastaneleri iflasın eşiğinde. Hastaneler ‘Performans Sistemi’ ile kar amaçlı işletmelere dönüştürüldü.”
10 ilke
Raşit Tükel, on temel ilkelerini şöyle sıraladı:
* Demokratik, katılımcı, özgür ve özerk üniversite için çalışma;
Demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti çerçevesi içinde, katılımcı, özgür ve özerk bir üniversite istiyoruz.
*Tüm üniversite mensupları için akademik özgürlük ve güvenceli çalışmanın sağlanması;
Öğretim üye ve yardımcıları hiçbir baskı ve müdahaleye uğramadan, araştırma, eğitim ve hizmet işlevlerini yerine getirebilmelidir. Taşerona karşıyız. Üniversite çalışanlarını güvencesiz ve sözleşmelerin tek taraflı olarak iptal edilebildiği sözleşmeli çalışma sisteminde çalıştıran ya da bu sisteme geçirecek olan tüm düzenlemelerin karşısındayız.
* Akademik özerklik ve eğitim araştırma süreçlerinin iyileştirilmesi;
Üniversite akademik olarak özerk olmalı; karar verme ve verdiği kararları uygulamada bağımsız davranabilmeli ve dış baskılardan etkilenmemeli.
* Özlük haklarının geliştirilmesi;
Öğretim üyeleri ve tüm çalışanların, genel bütçeden ve üniversite kaynaklarından maddi imkanlar yaratılarak, yarın kaygısı duymadan, hak ettikleri gelir düzeyine ve sosyal olanaklara kavuşturulmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
* Öğrenciler için yaşam alanları ve sosyal olanaklar;
Öğrenciler için demokratik bir ortam, baskılardan uzak, özgürce var olabilecekleri yaşam alanları ve sosyal olanaklar sağlanmalıdır.
* Toplum gereksinimlerine öncelik verilmesi;
Üniversiteler bir şirket örgütlenmesi içinde yapılandırılmamalı, topluma, doğaya ve insanlığa karşı sorumlulukları göz ardı edilmemelidir.
* Nesnellik ve tarafsızlık ilkelerinin sağlanması;
Öğretim üyesi, memur, personel atamalarında, hizmet, cihaz ve tüm satın alma süreçlerinde tam bir nesnellik ve tarafsızlıkla hareket edilmeli, bu kademelere yetkin ve donanımlı kişilerin atanması sağlanmalıdır.
* Saydamlık ve hesap verilebilirlik ilkesine özen gösterilmesi;
Üniversitedeki tüm yönetsel süreçlerin, üniversite çalı- şanlarınca saydam bir şekilde izlenebilmesi için gerekli olanaklar yaratılmalı ve yöneticiler ulaşılabilir olmalı.
* Öncü ve örnek olma sorumluluğu;
İstanbul Üniversitesi’nin geçmişte olduğu gibi bugün de ülkemizin demokratik ve toplumsal gelişmesinde, önemli sorunlarının çözümünde örnek bir kurum haline gelmesi ve öncülük etmesi sağlanmalıdır.
* Rektör seçimi sürecinin demokratikleştirilmesi;
Raşit Tükel, 2012’de de rektörlük seçimlerine katılmış ve 631 oyla ikinci sırada yer almıştı. Tükel 2012 seçimlerinden önce YÖK'ün sıralamayı değiştirme ve cumhurbaşkanının sıralamayı dikkate almadan atama yapma yetkisini eleştirerek tüm rektör adaylarını en yüksek oyu alamaması durumunda adaylık sürecinden çekilmeye davet etmiş, böyle bir durumda kendisinin adaylıktan çekileceğini açıklamıştı.
Raşit Tükel 12 Mart seçimi için adaylığında da aynı ilkeyi benimsediklerini anlattı. Rektörün öğretim üyelerinin oylarıyla belirlenmesi gerektiğini söyledi. En yüksek oy alıp atanamaması durumunda da tepkilerini göstereceklerini duyurdu. (BK)
Raşit Tükel kimdir? |
Prof. Dr. M. Raşit Tükel 1959 yılında Nazilli'de doğdu. İlkokulu Nazilli'de bitirdikten sonra, ortaokulu İzmir Bornova Anadolu Lisesi'nde, liseyi Ankara Fen Lisesi'nde okudu. 1983 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, 1991 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'ndan uzmanlığını aldı. 1993 yılında psikiyatride doçentlik sınavında başarılı olmasının ardından, İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'na 1995 yılında doçent, 2000 yılında profesör olarak atandı. Tükel, İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda 1994 yılından bu yana Ayaktan Tedavi Birimi sorumluluğunu ve 1998 yılında kurduğu Anksiyete Bozuklukları Polikliniğinde anksiyete bozuklukları ve obsesif-kompulsif bozukluk hastalarında tedavi, izleme ve araştırmaya yönelik faaliyetleri yürütüyor. Tükel'in ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış çok sayıda bilimsel makalesi var. Tükel, birçok kitabın da editörü ya da bölüm yazarı. Tükel çeşitli bilimsel dergilerde Yayın Kurulu ya da Danışma Kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Dr. Tükel'in görev aldığı bilimsel ve idari kurul ya da kuruluşlar: * Türk Nöropsikiyatri Derneği Genel Sekreterliği (1990-2000) ve Başkanlığı (2000-2004) * Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği (1995-2002) * İstanbul Tıp Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği (1998 -2003) * İstanbul Tabip Odası Uzmanlık Eğitimi Çalışma Grubu Başkanlığı (2000-2004) * Türkiye Psikiyatri Derneği Yeterlik Kurulu Başkanlığı (2004-2009) * Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu Başkanlığı (2005-2009) * İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanlığı (2007 -2013) * Türkiye Psikiyatri Derneği Yaygın ve Örgün Eğitim Kurulu Başkanlığı (2012 -2014) * Tıpta Uzmanlık Kurulu Üyeliği (2011 - ) * Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanlığı (2014- ) |