Kürdi Der Başkanı Selahattin Gültekin Kürtçe eğitim amacıyla açılan Ferzad Kemanger İlkokulu için resmi başvuruyu yaptıklarını, şimdi cevap beklediklerini, bu süreçte ise okulda eğitimin devam ettiğini belirtti.
Avcı: İzin yok
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın dün, okul açmak için başvuru süresinin 1 Eylül’de dolduğunu, artık yeni okullara izin veremeyeceklerini açıklamıştı.
Selahattin Gültekin buna rağmen kendilerine henüz resmi bir cevap gelmediğini, cevap geldiğinde durumu değerlendireceklerini söyledi.
Yüksekova, Cizre ve Diyarbakır’da Kürtçe eğitim veren üç okul açılmış, okullar valilikler tarafından defalarca mühürlenmişti.
Gültekin Cizre ve Yüksekova için de resmen başvuru yapıldığını hatırlattı.
Yüksekova’da tepki
Yüksekova Eğitim-Sen de bugün, Kürtçe okullar üzerindeki politikaları protesto etti.
Yüksekovahaber’e göre, Kürtçe eğitim amacıyla açılan Dıbıstana Seratayi Ya Dayîka Uveyş İlkokulu’nun önünde basın açıklaması yapıldı.
Açıklamada, eğitim sistemi üzerinden toplumun iktidarın siyasal, ideolojik hedefleri doğrultusunda biçimlendirilmek istendiğini belirtti.
Haklar ve zorunluluklar
Yüksekova Eğitim-Sen temsilcilerinden Emren Çolakoğlu, hükümetin halkların inançlarını ve taleplerini görmezden geldiğini anlattı.
Anadilinde eğitimin temel bir hak olduğunu ve yurttaşlara parasız bir kamu hizmeti olarak erişimin sağlanması için gerekli her şeyin yapılmasının zorunluluğunu vurguladı.
Müdürler tasfiye ediliyor
Açıklamada hükümetin kendi politikasını uygulayabilmek için eğitimcileri baskı altına alması da eleştirildi.
“90’lı yıllarda yapılan uygulamanın bir benzeri de bugün eğitim kurumlarında yapılmaktadır.
“Milli Eğitim Bakanlığı eğitimde yıllardır farklı kimlik, dil ve kültürleri yok sayan, din ve inanç istismarına dayanan, doğrudan dayatmacı politikalarının okullarda istediği gibi uygulanması için okul müdürlerinin tamamına yakınını kendi siyasal kadroları arasından belirlemiş, Eğitim-Sen üyeleri okul müdürlerinin yüzde 96’sını tasfiye etmiştir.”
Talepler
Açıklamada Eğitim-Sen’in talepleri de hatırlatıldı:
Kamusal, demokratik, bilimsel, laik ve anadilde eğitimin önündeki bütün engellerin kaldırılması; eğitimin dini kurallara göre değil, bilimsel kurallara göre yapılması; eğitimde siyasi kadrolaşmaya, zorunlu rotasyon girişimlerine, angarya çalışma ve performans uygulamalarına derhal son verilmesi. (YY)