Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) öğretmenlere yardımcı olması için hazırladığı kitapçıkta din dersinde çocuklara "mahrem eğitimi" verilmesi istendi, çeşitli görsel kullanımlarına örnekler verildi.
Verilen örneklerde haccın nasıl yapılacağını gösteren “Adım Adım Hac İbadeti” gibi şemalar, "Hatırımızda olması gereken sünnetler” gibi tablolar bulunuyor; sure okumak, dua etmek gibi bölümleri içeren "uyumadan önce yapılacaklar" görsel grafiklerle anlatılıyor.
Testlere dair hazırlanan örneklerde de "abdest alarak temizlik yapmış olunacağı" gibi bilgiler veriliyor.
Liste
Taraf gazetesinden Dilek Gedik'in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından öğretmenlerin derslerde kullanabilecekleri materyaller arasında yer alan bir görselde, "erkeğin mahremleri" ve "kadının mahremleri" kan bağı, süt bağı ve evlilik bağına göre sıralandı.
Kitapçıkta yer alan görselde bir erkek ve kadın çiziminin etrafında mahrem sayılan kişiler belirtildi.
Erkeğin mahremleri, "süt kardeşimin kızları, süt kız kardeşim, süt annem, gelinim, üvey kızım, baldızım, kayınvalidem, üvey annem, torunun kızları, kız torunum, kardeşimin kızları, kızım, kız kardeşim, annem, halam, teyzem, babaannem, anneannem" şeklinde ifade edildi.
Kadının mahremleri içinde ise "süt kardeşimin oğulları, süt erkek kardeşim, süt babam, damadım, üvey oğlum, eniştem, kayınbabam, üvey babam, torunumun oğulları, erkek torunum, kardeşimin oğulları, oğlum, erkek kardeşim, babam, amcam, dayım, babamın babası, annemin babası" yer aldı.
Giyime dikkat
Kitapçıktaki görselin altında "Müslüman kişi, mahremleri dışındaki kişilerin yanında giyimine, davranışlarına dikkat etmeli, İslam'ın belirlediği ölçülerde fitneye sebep olmayacak şekilde davranmalıdır" yazısı yer aldı.
Kılavuz!
Din öğretiminde materyal geliştirme kılavuzu 2014 adını taşıyan, bu yılın mart ayında hazırlanan kitapçıkta, öğretmenlerin yararlanabileceği çok sayıda örnek görsel kullanılıyor.
Bu görsellerin içinde Muhammed Peygamber ve Yusuf Peygamber'e dair bilgilerin yer aldığı görseller, haccın nasıl yapılacağını gösteren “Adım Adım Hac İbadeti” başlıklı bir görselle desteklenen şema gibi materyaller, “Hatırımızda olması gereken sünnetler” gibi tablolar da bulunuyor.
Uyumadan önce
Çocukların uyumadan önce yapabileceklerini gösteren şemanın “Uykun için” bölümünde sırayla şunlar yazıyor: “Secde Suresini oku, Mülk suresini oku, Uyumak için Rabbine dua et, Işığı söndür ve uyu.”
Şemanın yan tarafında “Peygamberimiz (s.a.s.) Secde ve Mülk surelerini okumadan uyumazdı”, “Bakara suresinin son iki ayetini öğreniniz, kadınlarınıza, çocuklarınıza belletiniz, öğretiniz. Çünkü bunlar hem salattır, hem duadır, hem Kur’an’dır” gibi yazılar yer alıyor.
Makyajdan uzak dur
Afiş örneklerinin ikonlarla bezenmiş altında Ramazan yazan birinde yapılmaması gerekenler üzeri kırmızıyla çizilerek anlatılıyor, üzeri çizilen işaretlerin altlarında açıklayıcı yazılar bulunuyor. Afişte yapılaması gerekenlerden bazıları şöyle ifadelendiriliyor: Makyajdan uzak dur, uykuluyken yola çıkma, dedikodu ve gıybet yapma, iftara kadar bekle...”
Yapılmasına onay verilenlerin bazıları ise şu ifadelerle anlatılıyor: “Allah sabredenlerle beraberdir, Sahura kalk bir şeyler ye, Kur’an öğren, çocuklarına öğret, Kadir gecesini iyi değerlendir, Sağlığını riske atma, Doğayı ve hayvanları koru...”
Amaç
Kitapçığın din eğitimi alanında öğretmenlerin öğretim materyali hazırlamalarını teşvik etmek, kendi materyallerini uygulamak isteyen öğretmenlere yardımcı olmak amacıyla hazırlandığı da belirtiliyor.
Kitpaçığı Ahmet Polat ve Hanife Şenova hazırladı, danışmanlığı Nazif Yılmaz yaptı. Kitapçığın künyesinde koordinatör ve editör olarak Zeliha Karaağaç ve Hasan Topal'ın adı geçiyor. (YY)