Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri ve öğretim elemanları, 24 Ağustos'ta YÖK tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden 81 ilin valiliğine yollanan "Özgür ve Güvenli Üniversite" kararlarını protesto etmek için bir araya geldiler.
Dün (25 Ekim) Beşiktaş meydanından Bahçeşehir Üniversitesi'ne kadar "YÖK kalkacak! Polis gidecek! Üniversite özgürleşecek!" sloganıyla yürüyen öğrenci ve öğretim elemanları, okudukları bildiride YÖK Başkanına sorular yönelttiler:
- Akademisyenler ve öğrencilere sivil polis baskısı yaparak mı bilim ilerleyecek?
- Yetişkin bireyler olan bizleri ailelerimize şikayet eden YÖK mü üniversiteleri özgürleştirecek?
- Her tarafı kameralarla donatıp bize potansiyel suçlu muamelesi yapmanız mı bize kendimizi güvende hissettirecek?
- Öğrencileri düşünceleri yüzünden fişleyen sivil polislerden ve üniversitelerimizi kışlaya çevirmeye çalışan YÖK'ten bizi kim koruyacak?
Akademik kadroları, rektörlükleri, sivil toplum örgütlerini ve tüm üniversite öğrencilerini tepki göstermeye davet eden grup alkışlar ve sloganlarla dağıldı.
"Üniversite güvenlikli değil herkesin sustuğu bir yer haline gelecek"
Eylemde öğrencilerin yanında yer alan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yunus Sözen "Öğrencilerin üzerinden güvenlik yaratarak bütün üniversiteleri kendileri için emniyetli, bizim için emniyetsiz hale getiriyorlar" dedi.
Aynı fakültede asistan olarak görev yapan Sabah Günce Eryılmaz zaten üniversitelerde var olan sivil polislerin YÖK'ün teşvikiyle "daha yasal hale gelmesi" sorununa dikkat çekti ve şöyle konuştu:
"Üniversitenin 'güvenli' hale getirilmesi, aslında siyasallaşmasının önünde bir engel olarak baş gösteriyor. Sivil polislerin üniversitelerde yer almasıyla öğrencilerinin veya bizlerin fikirlerimizi söyleyemeyecek hale getirilmemiz amaçlanıyor. Buna karşı direnmeliyiz. Aksi halde üniversite güvenlikli değil, herkesin sustuğu bir yer haline gelecek. Çocukları konusunda tedirgin ve koruyucu olan ailelere bildirilecek olmasıyla aileler üzerinden bir baskı kurulması çok problemli."
Bir İşletme Bölümü 1. sınıf öğrencisi de rahatsızlığını dile getirdi:
"Belli bir dünya görüşü olan, politik bir fikri olan üniversite öğrencilerini devlet bu şekilde denetleyememeli. Üniversitelerde zaten sivil polisler vardı, öğrenciler zaten fişleniyorlardı ama artık bu alalede bir durum haline gelecek. Biz öğrenciler olarak daha bilinçli olmalıyız, bu meydanda daha kalabalık durmalıyız. Bunun için de belki imza kampanyası başlatarak sesimizi duyurabiliriz." (EY/TK)