*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Uluslararası haber ajansı Associated Press'in (AP) aktardığı habere göre Çin'de yerel hükümet Uygurların yoğunlukla yaşadığı özerk bölgede, Uygur ve Kazak kadınları doğum kontrol yöntemlerini kullanmaya zorluyor.
Yerel yönetim ayrıca çok çocuk yapan ailelere para cezası kesiyor ve kamplara göndermekle tehdit ediyor.
AP'nin kamplarda kalan 30 kişi ile yaptığı röportajlara dayanan haberde hükümetin doğum kontrolünün bilinenden daha geniş çaplı ve sistematik olduğu belirtiliyor.
Para cezası ödemeyen kampa gönderiliyor
"Çok çocuk sahibi olmak gözaltı kampına gönderilmek için ana sebep" vurgusu yapılan haberde ailelerin hükümetin kestiği para cezasını ödememesi duirumda çocuklarından ayrılıp kamplara gönderildiği de kaydediliyor.
İkiden fazla çocuk için ceza kesiliyor
Daha önce doğum kontrolüne zorlanan Sincan sakinlerinden Gülnar Omirzakh, AP'ye üçüncü çocuğunu doğurduktan sonra hükümetin kendisinden rahmine spiral takmasını istediğini söylüyor.
Doğumdan iki yıl sonra ise yerel yetkililerin, ikiden fazla çocuğu olduğu için para cezası kestiğini ve cezayı ödememesi durumunda kampa gönderilmekle tehdit ettiklerini anlatan Omirzakh, bu durumdan kurtulmak için Kazakistan'a kaçtığını belirtti.
Gülnar, "İnsanların çocuk sahibini olmasını önlemek yanlış. Onlar (Çin hükümeti) halkımızı yok etmek istiyorFşeklinde konuşuyor.
"Reglim kesilene kadar enjeksiyon yaptılar"
Tursunay Ziyawudun ise daha önce kampta kaldığı dönemde "adet görmesi kesilene kadar kendine bir şey enjekte edildiğini ve sorgulamalar sırasında karnının alt kısmına defalarca tekme atıldığını" belirtiyor.
Ziyawudun, şu an çocuk sahibi olamadığını, rahminde sıklıkla kanama meydana geldiğini ve acı duyduğunu anlattı.
Ziyawudun kamptaki "öğretmeninin" kendini, hamile olduğunun anlaşılması durumunda kürtaj yaptırılmasıyla tehdit ettiğini de aktarıyor.
"Beni kısırlaşmaya zorladılar"
Üç çocuk annesi Zumret Dawut da kamptan 2018'de serbest bırakıldıktan sonra yetkililerin kendisini kısırlaştırmaya zorladığını aktardı.
Kısırlaşmayı kabul etmemesi durumunda yetkililerin kendini tekrar kampa göndereceğini ifade eden Dawut, "Başka bir oğlan sahibi olmak istemiştim. Çok sinirlenmiştim." ifadelerini kullandı.
Sincan'da neler oluyor?Çin'de Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 'mesleki eğitim merkezi' adı altında faaliyet gösteren kamplarda Uygurların kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uzun süredir insan hakları örgütlerinin gündeminde. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'ne üye 22 ülke, geçen yıl 11 Temmuz'da, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki azınlıklara yönelik muamelesini eleştiren ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısında bulunan mektubu imzalamıştı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) raporunda, son 2 yılda Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde çok sayıda kişinin "önleyici polisiye tedbiri" adı altında suçsuz yere alıkonulduğu ve birçok kişinin toplama kamplarına gönderildiği belirtilmişti. BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılmasını istiyor. Çin ise kendi belirlediği birkaç kampı az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubuna açtı. Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini geri çeviriyor. |
(PT)
*Kaynak: AP, AA.