*Fotoğraf: AA-Arşiv.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye ile Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmaları konusunda uzun süredir gerginlik yaşayan Güney Kıbrıs yönetimi, konuyu Lahey Adalet Divanı'na taşıdı.
Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, bölgelerindeki haklarını koruma altına almak için hukuki tüm yollara başvurduklarını açıkladı.
Anastasiades, Lefkoşa'da yaptığı açıklamada, "Lahey'e başvurmamızın büyük bir amacı var" ifadelerini kullandı.
Ayrıca Anastasiades, Kıbrıs'ın Türkiye'nin Atina Büyükelçiliğine niyetleriyle ilgili bir bildirimde bulunmaya çalıştığını ancak kabul edilmediğini söyledi.
"Bu bize başvuru hakkı tanıyor"
"Bu aşamada bir başka yol var" şeklinde konuşan Anastasiades, uyarının alındığına dair kanıt bulunduğunu ve bu durumun da kendilerine mahkemeye (Uluslararası Adalet Divanı) başvuru hakkı tanıdığını söyledi
Türkiye, Lefkoşa'nın lisans verme yetkisi olmadığını ya da çokuluslu şirketlere verdiği lisansların bazı bölgelerinin Türkiye kıta sahanlığına girdiğini savunuyor.
Türkiye, bölgeye Yavuz sondaj gemisini göndermişti.
TIKLAYIN - Parsel Parsel Doğu Akdeniz Gerilimi
Sondaj tartışmaları 2010'da başladı2010 yılı Aralık ayında Kıbrıs Kıbrıs Rum kesiminin tek taraflı olarak İsrail'le Kıta Sahanlığı Anlaşması imzaladı. Kıbrıs Rum kesiminin sondaj faaliyetlerine başlandığını açıklanması üzerine dönemin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu arasında 21 Eylül 2011'de New York'ta Kıta Sahanlığı Sınırlama Anlaşması imzalandı. Sondaj sorunu, o tarihten beri karşılıklı açıklamalarla Kıbrıs sorununa paralel olarak gündeme gelmeye devam etti. |
(PT)