Haberin Kürtçesi için tıklayın
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, "Türkiye Suriye'yi işgal etti" dedi. İran ise "Tansiyonun düşmesig için Adana Mutabakatı'nı uygulamaya hazırız" açıklaması yaptı.
Ortadoğu ülkelerinden Uzakdoğu ülkelerine, bölgedeki yakın aktörlerden, uzak coğrafyaya "Barış Pınarı Harekatı"na ilk tepkiler şöyle oldu:
Finlandiya Türkiye'ye silah satışını durdurdu
Finlandiya Başbakanı Rinne, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonunu kınadı ve silah satışının durdurulduğunu belirtti.
Rinne, yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin eylemleri Suriye'deki halihazırdaki karmaşık krizi derinleştirmektedir. Tedbirlerin Suriye'deki insani durum üzerindeki etkileri konusunda çok endişeliyiz" dedi.
Norveç: Askeri ürün lisanslarını askıya aldık
Norveç'te yayınlanan Dagbladet gazetesinin haberine göre ise Dışişleri Bakanlığı kararıyla Türkiye'ye ihraç edilen askeri ürünlerle ilgili lisanslar askıya alındı.
Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide'nin açıklamasını yayınlayan gazete şu ifadelere yer verdi:
"Durum karmaşık olup hızla değiştiğinden dolayı, Dışişleri Bakanlığı bir önlem olarak Türkiye'ye askeri ürün ya da askeri amaçlarla kullanılabilecek ürünler lisansları ile ilgili yeni ihracat taleplerine yanıt vermeme kararı aldı."
İsrail: Kürt bölgelerine yönelik işgali şiddetle kınıyoruz
İstaril Başbakanı Benyamin Netanyahu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "İsrail, Türkiye'nin Suriye'deki Kürt bölgelerine yönelik işgalini şiddetle kınıyor ve Kürtlerin Türkiye ve vekilleri tarafından etnik temizliğine karşı uyarıda bulunuyor" dedi.
Netanyahu, ayrıca "İsrail, cesur Kürt halkına insani yardımı sağlamaya hazırdır" ifadelerini kullandı.
Israel strongly condemns the Turkish invasion of the Kurdish areas in Syria and warns against the ethnic cleansing of the Kurds by Turkey and its proxies.
— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) October 10, 2019
Israel is prepared to extend humanitarian assistance to the gallant Kurdish people.
ABD: Türkiye Suriye'yi işgal etti
Beyaz Saray ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'nin Suriye'ye yönelik 'Barış Pınarı Harekatı' hakkında değerlendirmesini duyurdu.
Açıklamaya göre Trump, "Bu sabah NATO üyesi Türkiye Suriye'yi işgal etti. Birleşik Devletler bu saldırıyı onaylamıyor ve Türkiye'ye de bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu net bir şekilde iletmiştir," dedi.
Trump ardından gazetecilere yaptığı açıklamada da "Erdoğan, Kürtler'i ortadan kaldırmaya kalkarsa, ben de onların ekonomilerini ortadan kaldırırım" ifadelerini kullandı.
Rusya: Toprak bütünlüğü için başlangıç olmalı
Kremlin Sözcüsü Peskov, "Türkiye'nin kendi güvenliğini sağlamaya yönelik eylemlerini biliyoruz ve kabul ediyoruz."
Peskov, "Rusya ve Türkiye arasında askeri ve istihbarat konusunda temaslar yoğun ve düzenli bir özellik taşıyor." şeklinde konuştu.
Suriye ve Rusya saldırılarını artırdı, binlerce Suriyeli göç yolunda
İran: Adana Mutabakatını uygulamaya hazırız
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter'dan paylaştığı mesajlarında ABD'nin Suriye'de "yeri olmayan bir işgalci" olduğunu belirtti.
Zarif ayrıca Türkiye ile Suriye arasındaki Adana Mutabakatı'nın bölgedeki tansiyonun düşürülmesi için uygulanmasına hazır olduklarını da kaydetti.
TIKLAYIN - Adana Mutabakatı Nedir?
16 Eylül'de Rusya ile birlikte Ankara'da İdlib zirvesinde bir araya gelen İran, ABD'nin bölgedeki askeri varlığından duyduğu endişeyi belirtmişti.
AB: Çözüm askeri yollardan geçmiyor
Operasyonu yakından takip eden Avrupa kanadından ise ilk açıklama Avrupa Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic'ten geldi.
Siyasi bir çözüme odaklanılması gerektiğini söyleyen sözcü, "Türkiye'nin meşru kaygılarını kabul ediyoruz ancak Avrupa Birliği'nin daha önce belirttiği gibi bu çatışmaya kalıcı çözüm askeri yollarla sağlanamayacak" ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği üyesi 28 ülke, yayınladıkları ortak yazılı açıklamada Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü operasyona son vermesi için çağrı yaptı.
Almanya: Daha da istikrarsız hale gelecek
Başbakanlık sözcüsü Ulrike Demmer, savaş nedeniyle yerle bir olmuş Suriye'nin 'tek taraflı bir askeri operasyon" sonrasında daha da istikrarsız bir hale geleceğini söyledi.
iBerlin ayıca insani ve güvenlik politikaları üzerinde de böylesi bir müdahalenin olumsuz sonuçları alacağını açıkladı.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna harekatını en sert biçimde kınıyoruz" açıklamasında bulunmuştu.
Fransa: IŞİD ile mücadeleyi etkilememeli
Fransa, IŞİD'e karşı mücadeleyi zedeleyebilecek tek taraflı her tür faaliyetten Türkiye'nin kaçınması çağrısında bulundu.
Fransız Dışişleri Bakanlığı ayrıca Kuzey Suriye'de yabancı uyrukluların da aralarında bulunduğu tutuklu savaşçıların suçu işledikleri yerde yargılanmaları gerektiğini belirtti.
Bakanlık, Avrupalı ülkelerin şu ana kadar Amerika Birleşik Devletleri'nin bu yönde yaptığı başvurularını kabul etmediğini söyledi.
BM: Yakın koordinasyona hazırız
Türkiye'nin gerekli güvenceleri verdiğini belirten Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Panos Moumtzis ise olası harekat ile ilgili olarak Türkiye ile "çok yakın koordinasyona" hazır olduklarını söyledi.
BM Genel Sekreteri sözcülerinden Farhan Haq, ise "Her türlü askeri operasyon, BM Şartı ve uluslararası insani hukuka tam anlamıyla saygı göstermeli" ifadelerini kullandı.
BAE: Operasyonu şiddetle kınıyoruz
Abu Dabi merkezli WAM haber ajansının aktardığına göre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hükümetinin yazılı açıklamasında, şöyle denildi:
"BAE, Türkiye'nin Suriye'ye askeri saldırganlığını şiddetle kınıyor ve bunun tehlikeli bir gelişme olduğunu ve ayrıca dost Arap ülkesinin egemenliğinin açık ve kabul edilemez ihlali ve Arap işlerine müdahale olduğunu doğruluyor."
Ürdün: Uluslararası hukukla çözülmeli
Harekatı kınayan Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Türkiye'ye Suriye'ye yönelik saldırılarına son vermesini ve sorunları uluslararası hukuk çerçevesinde çözme çağrısı yaptı.
Kanada: Bölgenin istikrarına zarar verir
Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, ülkesinin harekatı kesin suretle kınadığını belirterek, bunun bölgedeki istikrara zarar verebileceğini, insani durumu daha da kötüye götürebileceğini ve koalisyonun İŞİD'ee karşı eylemleri sonucunda varılan ilerlemeyi ortadan kaldırabileceğini ifade etti.
Japonya: Krizin çözümünü zorlaştırıyor
Japonya Kabine Genel Sekreteri Yoshihide Suga, harekatın bölgedeki gerginliği tırmandırdığını, Suriye krizinin askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini kaydetti.
Estonya: Operasyona son verin
Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsula, harekattan dolayı endişe duyduklarını belirterek, Türkiye'den duruma son verme çağrısı yaptı. Reinsula, Suriye'deki krize uluslararası düzeyde bir çözüm bulunması gerektiğini belirtti.
Belarus: Astana sürecine uyulmalı
Belarus Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan tüm tarafların Astana sürecinde varılan anlaşmalar doğrultusunda hareket etmesi ve gerginliği tırmandıracak adımlardan kaçınmasının önemli olduğu vurgulandı.
Ermenistan: Yeni bir insani krize yol açar
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı da harekatı kınayarak, bunun bölgedeki durumu kötüleştireceği, siviller arasında kayıplara ve yeni bir insani krize yol açacağı açıklaması geldi. Bakanlığa göre, harekat azınlıklar için ayrı bir endişe verici durum oluşturuyor.
Yunanistan: Türkiye'nin harekatı işgal
Konuya ilişkin Yunanistan devlet yayın organı ERT1'e açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin harekatı için "işgal" nitelemesi yaptı.
Türkiye'nin büyük bir hata yaptığını söyleyen Bakan, Türkiye'nin girişiminin yasadışı olduğunu belirtti.
Suudi Arabistan: Suriye'nin egemenliğini ihlal
Suudi Arabistan, resmi haber ajansı SPA'nın haberleştirdiği mesajda, "Krallık, Türk ordusu tarafından Suriye'nin kuzeydoğusundaki bölgelere başlatılan saldırıyı kınıyor" ifadeleri yer aldı:
"Türkiye'nin saldırısı Suriye'nin egemenliğini ihlal ediyor, bölge güvenliğini tehdit ediyor."
(PT)