* Fotoğraf: AA
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Hong Kong’da, “suçluların Çin’e iadesi”ni öngören tartışmalı yasa tasarısı, haftalar süren protestoların ardından geri çekildi.
Hong Kong lideri Carrie Lam, yasanın resmen geri çekildiğini açıkladı.
Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde Hong Kong'da hüküm giyen veya haklarında suçlama iddiaları bulunan kişilerin Çin'e, Makao Özel İdari Bölgesi'ne ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı protestolar, tasarının parlamentoya sunulduğu 3 Nisan'da başlamıştı.
Tasarı, söz konusu protestolar nedeniyle 15 Haziran'da askıya alınmış, protestocular ise yasa tasarısı resmi olarak iptal edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıklamıştı.
Protestoların kısa özeti ve Hong Kong yakın tarihiHong Kong, 1842 yılında Nanking Antlaşması'yla İngiltere sömürgesi oldu. 1949'da Birleşik Krallık'ın Çin'i tanımasıyla ekonomik hayatı gelişti. II. Dünya Savaşı esnasında (24 Aralık 1941'de) Japonlya'nın eline geçen Hong Kong, 1945'te yeniden Britanyalılara verildi. Yapılan anlaşma neticesinde Hong Kong, 1 Temmuz 1997'de Çin'e geri verildi. Böylelikle, ülke yönetimindeki 135 yıllık İngiliz hakimiyeti sona erdi ve Hong Kong, Çin'e bağlı özerk bir bölge haline geldi. Haziran ayında Hong Kong'ta suç işlediklerinden şüphe edilen kişilerin Çin'e iade edilmesini öngören yasa teklifi protestoları da başlattı. Yasa tasarısı askıya alındı ancak, göstericiler, Çin'e karşı çıkmak için protestolarını aralıklarla sürdürmeye devam etti. Protestocular tasarının geçmesi halinde Hong Kong'da yasal güvence altına alınan basın ve ifade özgürlüklerinin kısıtlanacağını savunuyordu. |
(TP)