Fransa'nın Biarritz kentinde düzenlenen G7 zirvesinin üçüncü ve son gününe ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e yönelik açıklamaları nedeniyle küresel piyasalardaki hareketlenmeyle girilmişti.
Çin açıklamalarının etkisi Türkiye piyasalarına kadar ulaşmış, dolar/TL kuru sabah saatlerinde 6,39 seviyesine ulaşıp geri inmişti.
Trump, bugün zirvenin son gününde "Çin dün gece iki çağrı yaptı" dedi ve ekledi:
"Çin'in çağrıları çok iyi. Pazarlık masasına geri dönelim dediler. Biz de döneceğiz. Görüşmelere çok kısa sürede başlayacağız.
"Orta yol bulacağımızı umuyorum."
TIKLAYIN - ABD Çin'i Kur Manipülatörü İlan Etti
"Ruhani ile görüşmeye hazırım"
İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilme kararı alan ABD Başkanı Donald Trump, hemen ardından ağır yaptırımlar uyguladığı İran ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi.
Trump, görüşmenin birkaç hafta içinde olmasının da gerçekçi olduğunu söyledi.
Zirvenin ev sahibi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Trump-Ruhani buluşması için hazırlık görüşmeleri yürütüldüğünü duyurdu.
İran Dışişleri Bakanı Zarif, dün zirveye sürpriz bir ziyaret yapmış, liderler ve yetkililerle temaslarda bulunmuştu.
Merkel'den düzeltme geldi
Zirvenin son gününde Almanya Başbakanı Angela Merkel de Trump ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası basına yapılan açıklamada Trump, "İran'ın nükleer güç olmaması gerektiği konusunda hem fikir olduklarını, İran dosyası üzerined G7 ülkelerinin neredeyse bir sonuca ulaştığını" söyledi.
Almanya Şansölyesi ise, Trump'ı "Hala üzerinde çalışılması gereken bazı soru işaretleri" olduğunu söyleyerek düzeltti.
Nükleer anlaşma konusunda ne oldu?ABD Başkanı Trump Beyaz Saray'da 8 Mayıs'ta düzenlediği basın toplantısında İran nükleer anlaşmasından imzasını çektiğini açıklamıştı. Trump ayrıca İran'ın nükleer faaliyetlerini sınırlandırması karşılığında bu ülkeye uygulamaktan vazgeçtikleri yaptırımlara yeniden ve fazlasıyla uygulamaya sokacaklarını söylemişti. İran ve diğer imzacılar Washington'ın "tek taraflı" tavrını kabul etmeyerek anlaşmanın korunması konusunda mutabakatlarını korumuştu. Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma, 14 Temmuz 2015'te Avusturya'nın başkenti Viyana'da P5+1 (ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya) ile İran arasında imzalanan ve 16 Ocak 2016'da yürürlüğe girdi. Trump yönetimi, müttefiklerini İran'dan petrol alımını kasım ayına kadar sıfıra indirmeye zorluyor. |
(PT)