*Fotoğraf: CNA.
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Hong Kong'da Haziran ayında, suç işlediklerinden şüphelenilen kişilerin Çin'e iadesininin yolunu açan tartışmalı yasa tasarısı nedeniyle başlayan protesto gösterileri boyut atlamaya devam ediyor.
Çin'e tepki gösteren protestocular ATM'ler ve bankalardaki bütün paralarını çekip ABD Doları'na çeviriyor.
Tayvan finans sektörü ise kötü durum senaryosuna hazırlanmak için harekete geçti. Tayvan merkezli haberlere göre yeni eylem biçimi "Hong Kong piyasasında kaosu artırma hedefli."
200 milyar ABD doları risk
Chine Times'ın haberine göre ise maliye bakanlığı gelişmeleri yakından takip ederek risk kontrollerini güçlendirme çalışmaları yapıyor.
Maliye Bakan Yardımcısı Juan Ching-hwa (阮清華), kısmen hükümetin sahibi olduğu sekiz Tayvan bankasının şu anda Hong Kong'da 200 milyar ABD doları tutarında risk altında olduğunu kaydetti.
China Times'te raporda, maliye bakanlığının gelişmeleri yakından takip ettiği ve buna göre risk kontrollerini güçlendireceği belirtildi.
İddia: 9 Milyon dolar çekildi
Sosyal medya platformu Reddit'in Hong Kong versiyonu olan LIHKG'teki paylaşımlarda, bankalardan çekilen nakit paraları ve artık nakit kalmadığını gösteren ATM fotoğrafları paylaşılıyor.
Business Insider internet sitesine konuşan ve protesto yöntemini yayın göstericilerden biri dün itibarıyla 70 milyon Hong Kong doları (yaklaşık 9 milyon ABD doları) para çekildiğini söyledi ancak bu iddia bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.
Söz konusu öğrenci ayrca "Bu işe yarayabilir, çünkü Carrie Lam ve Çin Halk Cumhuriyeti ekonomiye çok önem veriyor" dedi.
Protestoların kısa özetiHong Kong, 1842 yılında Nanking Antlaşması'yla Çinlilerden İngilizlere geçti. 1949'da Birleşik Krallık'ın Çin'i tanımasıyla ekonomik hayatı gelişti. II. Dünya Savaşı esnasında (24 Aralık 1941'de) Japonların eline geçen Hong Kong, 1945'te yeniden Britanyalılara verildi. Yapılan anlaşma neticesinde 1 Temmuz 1997'de Çin'e geri verildi. Böylelikle, ülke yönetimindeki 135 yıllık İngiliz hakimiyeti sona erdi ve Hong Kong, Çin'e bağlı özerk bir bölge haline geldi. Haziran ayında Hong Kong'ta suç işlediklerinden şüphe edilen kişilerin Çin'e iade edilmesini öngören yasa teklifi protestoları da başlattı. Yasa tasarısı askıya alındı ancak, göstericiler, Çin'e karşı çıkmak için protestolarını aralıklarla sürdürmeye devam etti. Protestocular tasarının geçmesi halinde Hong Kong'da yasal güvence altına alınan basın ve ifade özgürlüklerinin kısıtlanacağını savunuyor. |
(PT)
*Kaynak: Taiwan News, China Times.