*Fotoğraf: ABD ordusu/ Defence News
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı 80 adet Patriot tipi GEM-T füzesi ve 60 PAC-3 tipi füzenin Türkiye'ye satışına onay verdi. Pentagon, Defense News'in haberine göre satışı onaylayan kongreye de satış lisansıyla ilgili bilgi verdi.
Patriot satışının tam anlamda onaylanması için kongrenin yanı sıra senatonun da onayı gerekiyor.
"Trump daha iyi ilişkiler istiyordu"
Bloomberg'den Anthony Capaccio and Nick Wadhams imzalı haberde ise "Daha iyi ilişkiler isteyen Trump yönetimi ile Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemini alması nedeniyle anlaşmazlığı yüzünden bir krize dönüştü" denildi.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Nisan'da Ankara'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le basın toplantısında S-400'lerin Rusya'dan alınması konusunda değişiklik olmadığını söylemişti.
F-35 partnerliği
Türkiye'nin ABD öncülüğündeki F-35 jetleriyle ilgili "kritik bir partner" olduğu da belirtilen haberde Türkiye'den 10 firmanın 12 milyar dolarlık bir üretim payı olacağı söylendi.
Trump "Buna bir bakacağını" söyledi
Öte yandan dün Beyaz Saray sözcüsü Sarah Senders, Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi hakkında gelen bir soruya şöyle yanıt verdi:
"Söylediği tek şey (Trump'ı kastediyor) bu konuya bir bakacağı. Şu anda bunun ötesinde bir şey yok... Sürecle ilgili herhangi bir taahhüt verilmedi."
Çavuşoğlu "FBI çalışıyor" demişti
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pazar günü ABD Başkanı Donald Trump'ın, Arjantin'deki G20 Liderler Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a Fethullah Gülen'in iadesi konusunda çalıştıklarını söylediğini ifade etmişti.
Türkiye'nin Patriot-S-400 muammasıTIKLAYIN - Türkiye-Rusya-NATO Üçgeni ve S-400 Füzeleri 2013'te ABD ve Hollanda Adana'ya ikişer ve Almanya Maraş'a iki Patriot bataryası yolladı. Ancak bu bataryalar 2015'te yenileme çalışmaları nedeniyle daha sonra geri çekildi. O tarihlerde Türkiye "PKK-YPG ve IŞİD'e karşı operasyon başlattığı"nı duyurmuştu. Son yıllarda Almanya ve Hollanda ile yaşanan diplomatik krizlerle "savunma konusunda dışarıya bağımlılık" meselesi sık gündeme gelmeye başladı. Türkiye'nin hava savunma sistemindeki bağımlılığını çözme yolunda adımları 2013'te atmaya başlamıştı. Eylül 2013'te Türkiye yeni bir hava savunma sistemi üretmek için Çin'le işbirliğine gitme kararı aldı. Ancak bu çalışma sürdürülemedi. O dönem NATO bu anlaşma girişimine karşı açıklamalarda bulunmuştu. Türkiye, İran ve Suriye'deki füze sistemlerinin uzun menzilleri olduğunu öne sürerek koruma istiyor. Suriye'nin envanterinde 700 km menzilli Scud-D füzeleri var. İran Füze Kuvvetleri ise Kıyam-1 (750 km), Kadir-1 (1.600 km), Şahab-3 (1.300 km) ve Sejil-2 (2.000 km) füzelerine sahip. Aselsan'ın ürettiği hava savunma sistemi HİSAR'ın kısa menzilli alan A serisi 16 km., orta menzillisi 40 km. uzaklığa kadar savunma yaPıyor. HİSAR'ın uzun menzilli versiyonu hala geliştirilme aşamasında. Türkiye - Rusya arasında S-400 alımı için görüşmelerin sürdüğü Şubat 2017'den bugüne fasılalarla gündeme geldi. Konu her gündeme geldiğinde ABD ve NATO rahatsızlığını belirtiyor. En son ABD Savunma Bakanı James Mattis 15 Temmuz 2017 günü Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri satın alımının Türkiye-NATO arasındaki askeri iş birliğini olumsuz etkileyeceğini söyledi. |
(PT)
*Kaynak: Defence News, Bloomberg