Sağdaki fotoğraf: Tuğrul Çam/ Erivan/ AA
Ermenistan Merkez Seçim Komisyonunu, dün düzenlenen seçimlerin resmi olmayan sonuçlarını açıkladı. seçimde 2,5 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 48,6'sı oy kullandı.
Ülkede "Kadife Devrim" olarak anılan barışçıl protestoların ardından geçici başbakan olan Nikol Paşinyan'ın partisi "Toplumsal Sözleşme" öncülüğündeki "Benim Adımım" ittifakı oyların yüzde 70,4'ünü aldı.
Paşinyan: Ölüler oy kullanmadı
Başbakan Paşinyan oyunu attıktan sonra yaptığı ilk açıklamada "Hedefimize zaten ulaştık. Bu şeffaf, adil ve demokratik bir seçim oldu" dedi.
Paşinyan ilk sonuçlar geldikten sonra yaptığı açıklamada ise bu sonuçların 18 yıldır ilk gerçek oy oranları olduğunu söylerken Cumhuriyetçi Parti'nin oyları için "18 yıldır aslında oyları bu, hilesiz olsaydı sonuç bu olacaktı" dedi.
Paşinyan, "Ölüler ve yurt dışında bulunanlar oy kullanmadı, rüşvet dağıtılmadı, baskı yapılmadı, entrika olmadı" ifadelerini kullandı ve ekledi: "En önemli kaynağımız vatandaşların aktifliği, basın özgürlüğü ve şeffaf seçimler. Vatandaşlarımız bize yolsuzlukla savaşmamız için güven oyu verdiler, elimizden geleni yapacağız."
TIKLAYIN - "Kitleler Paşinyan'a Güç Veriyor"
İttifak hariç iki parti parlamentoda
Ermenistan meclisine Paşinyan'ın ittifakı dışında barajı aşabilen iki parti girebildi. Bunlar, yüzde 8,2 oy alan iş adamı Gagik Tsarukyan liderliğindeki Müreffeh Ermenistan Partisi ve yüzde 6,3 ile Edmon Marukyan başkanlığındaki Parlak Ermenistan Partisi oldu.
Sarkisyan'ın partisi baraj altında kaldı
Daha önce iktidarda bulunan ve protestolar sonucu istifa eden eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Cumhuriyetçi Partisi yüzde 4,7, Taşnak partisi ise yüzde 3,9 oy alarak baraj altında kaldı ve meclise giremedi.
Ermenistan'da ittifaklar için yüzde 7, tek başına katılan siyasi partiler için yüzde 5 seçim barajı bulunuyor.
Seçimlere katılım beklenenden oldukça düşük kaldı. Yaklaşık 2,5 milyon kayıtlı Ermeni seçmenin yüzde 48,6'sı oy kullandı.
Önceki seçimde bu oran yüzde 60 olmuştu. Ermenistan'daki erken genel seçimde 11 parti ve ittifak yarışmıştı.
Protesto süreci nasıl başlamıştı?
Ermenistan'da 2015'te yapılan bir referandumla kabul eden anayasa değişikliği ile devlet başkanının önemli yetkileri başbakana devredilmişti.
2008'den bu yana iki dönem cumhurbaşkanlığı yapan Serj Sarkisyan, Armen Sarkisyan'ın devlet başkanı seçilmesinin ardından bu kez 17 Nisan'da parlamentoda yapılan oylamada başbakan seçilmişti.
Serj Sarkisyan'ın bu kez de başbakan olması Ermenistan'da protestoların ve kadife devrimin başlangıcı olmuştu.
Nikol Paşinyan kimdir?Protestoların başını çeken Nikol Paşinyan 1975 doğumlu. Eski bir gazeteci olan Pashinyan ülkenin en çok satan gazetelerinden Haykakan Zhamanak'ta çalışıyordu. Ermenistan'ın önde gelen gazetelerinden Ermeni Times'ta editörlük yaptı. Robert Kocharyan ve Serj Sarkisyan hakkında muhalif yazılarıyla gündem yarattı. 2000 yılında ise iftira ve hakaret davalarıyla hapse mahkum olduktan sonra halkın gözünde kahraman ilan edildi. Bir süre saklandıktan sonra Ermeni polisi tarafından aranmaya başlandı. Haziran 2009'da yakalanan Paşinyan, Mayıs 2011'de hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra aftan yararlanarak serbest bırakıldı. 6 Mayıs 2012'de Ermenistan Ulusal Meclisi'ne seçildi. Protesto gösterileri için Erivan'da yaptığı konuşmada "Ülkede barışçıl kadife devrim başladı" diyen Paşinyan, "Tüm devlet sistemini felç etmeliyiz, iktidar halka geçmeli. Serj Sarkisyan, yöneteceği bir Ermenistan ve halkı olmadığını görmeli" çağrısı yaptı. Paşinyan 8 Mayıs'ta parlamento tarafından başbakan seçildi. |
(PT)