Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, “hükümetin Türkiye'ye takındığı tavrı sertleştirmesinin ilk sonuçlarını verdiğini” söyledi.
Deutsche Welle’nin Kölner Stadt-Anzeiger gazetesinden aktardığına göre, Gabriel, “ekonomik baskının etkisini gösterdiğini” açıkladı.
Gabriel, aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu hak savunucularının, tutuklu gazeteci Deniz Yücel’in ve çevirmen Meşale Tolu’nun serbest bırakılmasını istemiş, “Türkiye politikalarının değişeceğini” açıklamıştı.
Ardından Almanya Dışişleri Bakanlığı 20 Temmuz'da Türkiye'ye seyahat uyarısı yaptı ve Almanya şirketlerini Türkiye’ye yatırım yapma konusunda uyardı.
Gabriel: “Terör listesi” geri çekildi
Dışişleri Bakanı Gabriel bu uyarının ardından Türkiye tarafının, “terörü destekledikleri” iddiasıyla hazırladığı, Daimler ve BASF gibi işletmeler de dahil 680 Almanya şirketinin yer aldığı listeyi geri çektiğini hatırlattı.
Konunun Türkiye'de kapsamlı tartışmaya yol açması üzerine, “Erdoğan'ın Almanya şirketlerinin yanlış anlama sonucu listeye alındığını açıkladığını” söyledi.
“Almanları tutuklatmasına müsamaha gösteremeyiz”
Deutsche Welle, Almanya şirketlerinin “terörü desteklediği” iddiasının Almanya özel sektöründe huzursuzluğa yol açtığını yazdı.
Dışişleri Bakanı Gabriel Türkiye'de yatırım yapılmaması tavsiyesinde bulunup, resmi ihracat ve yatırım garantilerinin de incelemeye alınacağını duyurmuştu. Türkiye Temmuz sonunda listeyi geri çekti ve problemin “iletişim hatasından kaynaklandığını” açıklamıştı.
Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel seyahat uyarılarının sertleştirilmesinin problem doğurduğunu belirterek, “uyarıların öncelikle Almanya’dan turistlere hitap eden Türkiye'deki küçük işletmeleri ve otel ve lokantalarda çalışan personeli mağdur ettiğini” söyledi.
Gabriel “Buna rağmen vatandaşlarımızı korumak zorundayız. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanları tutuklatmasına müsamaha gösteremeyiz” dedi.
Ne olmuştu? |
İstanbul Büyükada'da “insan hakları savunucularının korunması dijital güvenliği” konulu bir atölye çalışması için bir otelde biraraya gelen 10 insan hakları savunucusuna operasyon düzenlendi. Tutuklanan altı kişi arasında Almanya vatandaşı insan hakları eğitimcisi Peter Steudtner da vardı. Almanya, AB ve ABD, altı hak savunucusunun “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmasını eleştirdi. Almanya, Berlin Türkiye Büyükelçisi, Almanya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Tıklayın - Türkiye Büyükelçisi Almanya Dışişleri Bakanlığı'na Çağrıldı Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel insan hakları aktivistlerinin tutuklanmasının ardından tatilini yarıda keserek 19 Temmuz’da Berlin'e döndü. 20 Temmuz’daki basın açıklamasında, Türkiye ile ilişkilerinde değişikliğe gideceklerini söyledi. Gabriel, aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu hak savunucularının, tutuklu gazeteci Deniz Yücel’in ve çevirmen Meşale Tolu’nun serbest bırakılmasını istedi. Türkiye’de hukuki güvencenin olmadığını belirten Gabriel, sosyal ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirileceğini söyledi. Bu kapsamda Türkiye’ye yönelik Almanya ihracat kredileri, seyahat uyarısının sertleştirileceği ve Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye mali yardımları yeniden değerlendirilecek. Türkiye’ye sürekli sabır gösterdiklerini ve Türkiye'de mantığın yeniden ağır basacağını umduğunu söyleyen Gabriel, bu sabrın sonuna gelindiğini belirtti. Almanya Başbakanı Angela Merkel 19 Temmuz’da yaptığı açıklamada Steudtner’in serbest bırakılmasını istedi, her düzeyde girişimde bulunacağını belirtti. Başbakan Binali Yıldırım, Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel'in açıklamalarına dair dünkü konuşmasında “Ben Alman yetkililere buradan sesleniyorum; daha sakin, daha teenniyle hareket edelim” dedi. Tıklayın - Almanya Dışişleri Bakanından Türkçe Mesaj: Politikalar Değişecek Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, 22 Temmuz’da da Bild gazetesinden Almanya’da yaşayan Türkiyelilere seslendi, “Türkiye’de suçsuz Almanya vatandaşlarının tutuklandığını” belirtti. |
"Terör listesi" gerginliği |
Die Zelt gazetesi, Türkiye'nin “teröre destek verdiğini” belirttiği 68 Almanya şirketinin listesini hazırladığını ve Almanya’ya gönderdiğini yazdı. Daha sonra Reuters haber ajansına konuşan bir Almanya güvenlik yetkilisinin verdiği bilgiye dayanarak şirket sayısını 680 olarak duyurdu. Bu habere göre Türkiye “teröre desteğinden” şüphelendiği 680'den fazla Almanya şirketinden oluşan listeyi Almanya'ya verdi. Almanya şirketlerinin Türkiye'de şu an var olan politik iklimde yaptırım yapmasının çok güç olduğunu belirten Almanya Ekonomi Bakanı Brigitte Zypries “Eğer Almanya şirketler kara listeye alınıyor ve terörün destekçisi olarak damgalanıyorsa, bu durum Türkiye'de yeni iş ve yatırım yapmayı son derece zorlaştırır” dedi. Tıklayın - Almanya İçişleri Sözcüsü: Türkiye Almanya Firmalarının Listesini Geri Çekti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iddiaları yalanladı ancak Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü Tobias Plate, Türkiye'nin, teröre destek verdiğinden şüphelendiği yaklaşık 700 Almanya şirketinden oluşan listeyi geri çektiğini açıkladı. Ardından Başbakan Binali Yıldırım Almanya şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geldi, "birlik-beraberlik" mesajı verdi. Türkiye ile Almanya arasında da Mayıs ayında İncirlik Üssü konusunda anlaşmazlık vardı. Almanya askerlerini İncirlik'ten çekmeye karar verdi. |
(AS)