Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Valencia kentindeki askeri ayaklanmanın bastırılmasının ardından yaptığı açıklamada, askeri üsse yönelik saldırı girişiminden ABD ve Kolombiya'yı sorumlu tuttu.
ABD, Venezuela’yla Ticari İlişkileri Kesti, Maduro “Beni Yıldırmaz” Dedi
Dün her pazar yaptığı gibi devlet televizyonundan halka seslenen Maduro "paralı askerler" olarak adlandırdığı 20 dolayında silahlı kişinin Paramacay üssüne saldırdığını ve saldırganların silah deposuna girmeyi başardıklarını söyledi, isyancıların 'Miami' ve Kolombiya tarafından finanse edildiklerini öne sürdü.
“Bunu başka türlü ifade edemem, bu, ordumuza karşı yapılmış bir terörist saldırıdır."
Maduro saldırıya karışanların ikisinin öldüğünü, birinin yaralandığı, yedisinin yakalandığı, 10’unun ise kaçmayı başardığını belirtti.
Askeri üsse saldırıyla ilgili olarak sosyal medyada yayınlanan videoda eski bir ulusal muhafız olan ve kendisini Juan Carlos Caguaripano olarak tanıtan kişi, acil olarak geçiş hükümeti kurulmasını istediklerini belirtiyor ve bunun bir darbe olmadığını söylüyordu.
Ne olmuştu
Venezuela'da aylardır hükümete yönelik protestolar yapılıyordu.
Protesto gösterilerinde nisan ayından bu yana en az 120 kişi hayatını kaybetti.
Temmuz sonunda düzenlenen Kurucu Meclis seçimlerinden sonra ülkede gerginlik daha da arttı.
Maduro yönetimi kendisine muhalif Başsavcı Luisa Ortega'yı görevden aldı ve ülkeden ayrılmasını yasakladı. Ortega, seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddialarının araştırılması için bir soruşturma başlatmıştı.
545 üyeli Kurucu Meclis'te Maduro destekçileri çoğunlukta; meclis üyeleri arasında Maduro'nun eşi ve oğlu da bulunuyor.
Muhalefet boykot ettiği seçimlerde yolsuzluk yapıldığını, Kurucu Meclis'in parlamento dahil birçok resmi kurumu feshedebileceğini iddia ediyor. Maduro yönetimi ise yeni anayasayı şekillendirecek olan Kurucu Meclis'in ülkede barışı yeniden tesis edeceğini, kutuplaşmış ülkede diyalog kurulmasını sağlayacağı görüşünü savunuyor.
ABD seçimlerden önce iktidardaki 13 üst düzey sosyalist parti üyesine yaptırımlar yürürlüğe koyarak oylamaya tepkisini göstermişti.
Kolombiya da muhalefetin boykot ettiği seçimin sonucunu tanımayacağını açıklamıştı.
ABD yönetimi geçen hafta, yaptırım kararı almış, ABD'li şirketler ve kişilerin Venezuela’yla ticari ilişki kurmasını yasaklamıştı.
ABD Hazine Bakanlığı da Venezuela’da yapılan seçimlerin yasal olmadığını gerekçe göstererek, Venezuela yönetiminin “Specially Designated Nationals ” (Özel Olarak Belirlenmiş Milletler) yaptırımlar listesine alındığını açıklamıştı.
Yeni anayasa için iki yıl
En az iki yıl süreceği açıklanan Kurucu Meclis çalışmaları sırasında yeni bir anayasa hazırlanacak ve bütün önemli siyasi kararlar bu merci tarafından alınacak.
Devlet Başkanı Maduro 2013 yılında yapılan seçimde 7,5 milyon oy alarak az farkla seçimi kazanmıştı. (YY)
Kaynak: DW Türkçe, BBC, Amerikanın Sesi, Sputnik News,