Haberin Kürtçesi için tıklayın
Katar'ı boykot eden Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır’dan ABD ve Katar'ın imzaladığı “Terörle mücadele mutabakatı”na ortak açıklamayla yanıt verdi.
Dört ülke resmi haber ajansları aracılığıyla yaptıkları açıklamada, mutabakatın yeterli olmadığını söyleyerek, yaptırımların devam edeceğini belirtti.
Açıklamada, "Katar makamları terörle mücadele ile bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasını kapsayan adil taleplerimizin tamamını yerine getirinceye kadar halihazırdaki uygulamalarımız devam edecek" dendi.
Katar ile ABD arasında dün imzalanan terörizmin finansmanının önlenmesine yönelik mutabakat zaptının, 4 ülkenin Katar’a yönelik talep ve baskılarının bir neticesi olduğu belirtilen açıklamada, "Bu adım yetersiz. Katar makamlarının terörün desteklenmesi, buna kucak açılması ve finanse edilmesiyle mücadeledeki ciddiyeti yakından izlenecek" değerlendirmesi yapıldı.
Dört ülkenin Katar'a ambargo uygulamasına gösterdiği gerekçelerin yanısıra bu ülkenin “ciddiyetini doğrulayacak sıkı bir denetim olmaksızın mevcut siyasetine bağlı olarak vereceği taahhütlere güvenilemeyeceği” de söylendi.
TIKLAYIN - KATAR'A TALEP LİSTESİ
ABD-Katar mutabakatı
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın salı günkü Katar ziyareti sırasında iki ülke arasında "terörle mücadele ve terörün finansmanının önlenmesi" konularında işbirliği yapılması üzerine mutabakat zaptı imzalanmıştı.
Tillerson "bu anlaşmanın terörizmin yeryüzünden silinmesine yardımcı olacağını ve öncelikli amacın terörün mali kaynaklarını kurutmak olduğunu” söylemişti.
TSK’den Katar’a asker
Türk Silahlı Kuvvetleri dün, Katar’a kurduğu üsse yeni asker sevkiyatı yaptı. 1’inci Ordu’ya bağlı yaklaşık 45 kişilik komando birliği Katar’a gitti.
Yeni gidenlerle birlikte Katar’daki Türkiye askeri sayısı 150’yi geçti.
7 Haziran'da, Türkiye Kuvvetlerinin Katar'da Konuşlandırılması Antlaşması ile Türkiye ile Katar Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolü'nün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmişti.
Türkiye 26 Haziran'da Katar'a destek vermek amacıyla meyve, sebze ve kuru gıda malzemesi taşıyan bir yardım gemisini göndermişti.
29 Haziran'da da Katar'daki askeri üssüne 25 asker ve 5 zırhlı araç gönderdi. (YY)
Katar krizi |
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Mısır ve Bahreyn 5 Haziran'da yaptıkları açıklamayla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı. Dört ülkeye daha sonra Yemen, Libya ve Maldivler de eklendi. TIKLAYIN - HAKAN GÜNEŞ: KATAR, TÜRKİYE'NİN ZOR SEÇİMİ TaleplerKatar’a yönelik ablukanın kalkması için aralarında Türkiye’nin askeri üssünün kapatılması, Katar’ın İran ile diplomatik ilişkilerini kesmesi, Müslüman Kardeşler Örgütü’ne verdiği desteği sona erdirmesi ve Katar merkezli Al Jazeera televizyon kanalının kapatılması da dahil 13 maddelik talep listesi verilmiş, Katar bunları reddetmişti. Dört ülke Katar’ı “terörizme destek vermekle” suçlamıştı. Taleplerin yerine getirilmesi için Katar'a tanınan süre 9 Temmuz’da dolmuş ve ültimatoma uyulmaması nedeniyle süre 48 saat uzatılmıştı. Katar talepleri reddetti. Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Liu Jieyi, Katar krizinde, “İhtilafa taraf olan ülkelerin diyalog ve istişare yoluyla krizi çözüme kavuşturmalarının en isabetli alternatif olduğunu, Güvenlik Konseyi'nin başka alternatif görmediğini" söylemişti. (YY) |