Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bugünkü toplantıda Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasidis’in toplantıyı terk ettiğini bildirdi.
Ara bölgedeki Birleşmiş Milletler tesislerinde yapılan görüşme sonrası açıklama yapan Akıncı, Güney Kıbrıs’ın Enosis plebisitinin okullarda anılması kararının yarattığı sıkıntıyı anlatmaya çalıştıklarını, ancak Anastasiadis'in dinlemek yerine beş sayfalık bir metin çıkardığını ve kendi argümanlarını aktardığını söyledi.
Anastasiadis'in "müzakereleri iptal etmek için 15 Kasım'dan 20 Temmuz'a birçok sebebim var" dediğini ve buna Türkiye'den gelen suyu da eklediğini belirtti.
"Konuşmasını yaptı, ben de cevap verdim. Sayın Eide (BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı) konuyu toparlamak için konuşma yaparken Sayın Rum lider büyük bir öfke içerisinde 'söyleyecek bir şeyim yoktur' diyerek kapıyı vurup çıktı. O toplantının saygı çerçevesinde devam etmesi o noktada bittiği için ayrıldık ve geldik."
"Bugün beklediğimiz sonuç bu değildi. Rum liderin halkımızın ve kendi toplumu içinde doğan hassasiyetlere dikkat etmesini beklerdik.”
TIKLAYIN - KUZEY KIBRIS SÖZCÜSÜ: HARİTALAR SUNULDU
Akıncı, Güney Kıbrıs toplumunun büyük bir çoğunluğunun enosis peşinde koştuğunu düşünmediğini ancak ırkçı felsefeyi kendine şiar edinmiş küçük grupların çoğunluğu arkasında sürükleyebildiğini, bu yüzden Kuzey Kıbrıs tarafının caydırıcı güç olarak Türkiye'nin garantisini talep ettiğini anlattı.
Akıncı, Anastasiadis'in gösterdiği tepkinin ardından olumlu bir adım atacağı yönünde bir umudu olmadığını söyledi.
Kıbrıs Gazetesi'nin haberinde ise, Kıbrıs Haber Ajansı'nın (KHA) masayı Anastasiadis'in değil, Akıncı'nın terk ettiğini öne sürdüğü yazıldı.
Buna göre Anastasiadis sigara molası vermek için yan odaya geçti. Müzakere odasına döndüğünde ise Akıncı ve ekibini yerinde bulamadı.
Akıncı da açıklamasında toplantıyı kendisinin terk ettiği gibi gösterildiğini söylemiş, tepki göstermişti.
TIKLAYIN - BM KIBRIS TEMSİLCİSİ: ÇÖZÜM ZOR AMA İMKANSIZ DEĞİL
Ne olmuştu
Güney Kıbrıs’ta, Meclis 10 Şubat'ta, ELAM (Ulusal Halk Cephesi) tarafından önerilen, Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasını öngören 1950 Enosis referandumunun Rum okullarında kutlanmasını karara bağlamıştı.
Kuzey Kıbrıs bunun toplumun kaygılarını arttıracağını belirterek karara tepki göstermiş ve kararın iptali çağrısında bulunmuştu.
Yapılan açıklamada şu ifadeler de yer almıştı.
“Kıbrıs’ta 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması temelinde iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı yeni bir Ortaklık Devleti kurma yönündeki çabaların varmış olduğu aşamada, aşırı sağcı/ırkçı ELAM tarafından ortaya konan önerinin Rum Meclisince ve liderliğince sahiplenilmiş olmasının Ada’daki iki halk arasında güven tesisine ve müzakere sürecine yardımcı olmayacağı açıktır.” (YY)
Kaynak: Kıbrıs gazeteleri, Sputnik News