Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında, üç bakanın dünkü görüşmesinin ardından anlaşılan ortak bildiriyle ilgili bilgi verdi.
Lavrov, “Rusya, İran ve Türkiye Suriye'deki krizin sona erdirilmesi için siyasal sürecin canlandırılması konusunda ortak bir bildiri üzerinde anlaştı. Rusya, İran ve Türkiye olarak bugün onayladığımız ortak bildiriye dayanarak işbirliğimize devam etmek konusunda anlaştık” dedi.
IŞİD ve El Nusra ile ortak mücadele
Sputnik’in haberine göre, ortak bildiriden öne çıkan noktalar şöyle:
* Rusya, İran ve Türkiye, Suriye hükümeti ve muhalifler arasında bir anlaşma yapılması için çalışmaya ve bu anlaşmanın garantörleri olmaya hazır.
* Üç devletin eylemleri Suriye'deki krizin siyasal çözümünün girdiği çıkmazın aşılmasına, şiddet olaylarının sona ermesine ve insani yardımların ulaştırılmasına yardımcı olabilir.
* Rusya, İran ve Türkiye, İslam Devleti (IŞİD) ve El Nusra ile ortak mücadelede kararlı.
* Suriye'deki krizin askeri çözümünün olamayacağı konusunda hemfikiriz.
Ateşkes ve toprak bütünlüğü
* Rusya, İran ve Türkiye olarak Suriye'de ateşkesi genişletmenin önemi konusunda aynı fikirdeyiz.
* Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, yeni Suriye barış görüşmelerine ev sahipliği yapmayı teklif etti.
* Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz.
* Suriye konusunda Rusya, İran ve Türkiye olarak üçlü görüşmenin en etkili yol olduğunu düşünüyoruz. Fakat bu, diğer formatları dışlama amacı taşımıyor.
* Rusya ve ABD'nin Suriye konusunda yaptığı çalışmaları yok sayamayız.
Halep’ten tahliyeler
* Halep'teki tahliyeler için hem Rusya hem İran hem de Türkiye etkisini kullandı. Halep'in tahliyesinin en çok iki günde tamamlanmasını bekliyoruz.
* Rusya, İran ve Türkiye'nin ortak eylemleri sivillerin ezici çoğunluğunun Halep'in doğu kesimlerinden tahliye edilmesine izin verdi.
Esad ve rejim değişikliği
* Rusya, İran ve Türkiye, Suriye'de bir numaralı önceliğin rejim değişikliği değil, “terörist tehdidin bastırılması olduğu” konusunda görüş birliği içerisinde.
Çavuşoğlu: Kalıcı çözüm, siyasi çözümdür
Çavuşoğlu da basın toplantısında, “Suriye'de kalıcı çözüm, siyasi çözümdür” dedi.
“Ateşkesin tüm Suriye geneline yayılmasından bahsediyoruz. Burada terör örgütlerini, DEAŞ'ı [IŞİD], El Nusra'yı saymıyoruz, onlarla mücadelemiz devam edecek. Ama rejim, muhalifler, bir de dışardan gelen gruplar var. Hizbullah var, başka gruplar var. Dolayısıyla tüm bu gruplara bu yardımların kesilmesi lazım.”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı telefonda görüşmesinde de “hem Türkiye'nin hem de Rusya'nın, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’a suikastın arkasında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) olduğunu bildiğini” belirtti.
BM görevlileri Halep'e gidiyor |
Birleşmiş Milletler (BM), Halep'in doğusuna sivillerin tahliyesi ve güvenliğinin denetlenmesi için 20 personel göndereceğini açıkladı. Halep'te çoğu Suriyeli olmak üzere 100'den fazla BM yardım çalışanı var. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında Doğu Halep'ten Suriye Arap Kızılayı ve Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'nce yapılan tahliyelerin devam ettiğini ve BM ekibinin de tahliyeleri gözlemlemek için Suriye devleti kontrolündeki Ramuse kontrol noktasında bulunduğunu söyledi. 15 Aralık'tan bu yana Halep'in doğusundan 25 bin kişinin tahliye edildiğinin tahmin edildiğini söyleyen Dujarric, tahliye edilen Suriyelilerin Atarib ve Sarmada'ya gönderildiğini ifade etti. Dujarric, Fua ve Kefraya'dan tahliyeler için de dün sabah 20 otobüsün yola çıktığını sözlerine ekledi. |
(AS)
* Fotoğraf: Fatih Aktaş – Moskova / AA