Kolombiya hükümeti ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) yeni ve değiştirilmiş bir barış anlaşmasına vardıklarını ilan etti.
Hükümetin müzakere heyeti başkanı Humberto de la Calle ile FARC’ın müzakerecisi Luciano Marin söz konusu anlaşmayı Küba’nın başkenti Havana’da imzaladı.
Daha önce varılan anlaşma 2 Ekim'de referanduma sunulmuş ve halkın yüzde 50,24’ü tarafından reddedilmişti.
Yeni anlaşmanın referanduma götürüp götürülmeyeceği henüz belli değil.
Yeni anlaşma
De la Calle önemli bir değişikliğin FARC’ın kurbanlara tazminat konusunda malvarlığını sunması olduğunu söyledi.
“Bu uzlaşma birçok eleştiri ve memnuniyetsizliklere çözüm bulma ve hepsinden önemlisi de Kolombiyalılar olarak bizi birleştirmesi bakımından bir fırsat. Farklılıklara ve farklı vizyonlara rağmen, diyalog yoluyla ortak noktalara ulaşmanın mümkün olduğunu bir kere daha ispatladık.”
Yeni uzlaşmada özel barış mahkemelerinde yabancı gözlemciler bulunsa da yabancı yargıçların olmaması öngörülüyor.
Ayrıca, FARC'ın uyuşturucu ticaretindeki rolü hakkında "detaylı" bilgi sunmasını şart koşuyor.
Santos: Daha iyi bir anlaşma
Ülkesindeki barış çabalarından dolayı 2016 Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos da “Bu daha iyi bir anlaşma” ifadelerini kullandı.
"Bu anlaşma Cartagena'da imzaladığımız anlaşmanın gözden geçirilmesinin bir sonucudur. Referandumda 'evet' ve 'hayır' diyenlerin teklifleri ve kaygıları bu anlaşmaya yansıtılmıştır."
Santos anlaşmayı ilan etmeden önce, referandumda 'hayır' kampanyası yürüten eski devlet başkanları Andres Pastrana Arango ve Alvaro Uribe Velez ile Eski Dış Ticaret Bakanı Marta Lucia Ramirez de Rincon ile toplantı yaptıklarını sosyal medya hesabından açıklamıştı.
FARC müzakerecisi Iván Márquez de daha önceki anlaşmaya hayır diyenlerin eleştirdiği konuların, birçok grubun görüşü alınarak düzenlenen bu yeni bu anlaşmada ortadan kaldırıldığına dikkat çekti.
Kolombiya devleti ve FARC ile yaşanan 52 yıllık çatışmalarda 220 bin kişi hayatını kaybetmiş, 3 milyon insan zorunlu göç etmişti. Barış görüşmeleri 1991'de başladı, çeşitli kesintilerle bugüne gelindi. (YY)
Bu haberde Amerika’nın Sesi, Sputniknews ve euronews’tan yararlanıldı.