Haberin Kürtçesi için tıklayın
Nobel Ödül Komitesi Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'u Kolombiya'da 52 yıldır süren içsavaşı bitirmeye yönelik çabalarından dolayı ödüle layık gördüğünü açıkladı.
Kolombiya’da devlet yaklaşık dört yıllık müzakerelerin sonucunda Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile barış anlaşması imzalamıştı. Ancak anlaşma geçtiğimiz pazar günü gerçekleşen referandumda yaklaşık 63 bin oy farkla reddedilmişti.
Santos, 925 bin dolarlık ödülü çatışma sürecinin kurbanlarına vereceğini açıkladı.
Nobel Ödül Komitesi’nin başkanı Kaci Kullman Five, Kolombiya halkının barış anlaşmasını referandumda az bir farkla reddetmesinin, barış sürecinin bittiği anlamına gelmediğini de belirtti.
Kolombiya'da ateşkes ay sonuna kadar uzatılmıştı.
2015'te bu ödül Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne verildi.
2014'te ise ödülü çocuk hakları aktivistleri Kailash Satyarthi ve Malala Yusufzay almıştı.
Juan Manuel Santos Calderon hakkında |
10 Ağustos 1951 doğumlu. 1991’de Kolombiya Dış Ticaret Bakanı oldu. 1992’de Ticaret ve Kalkınma VII Birleşmiş Milletler Konferansı Başkanı olarak atandı. 1999’da Latin Amerika ve Karayipler (ECLAC) Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Başkanı olarak atandı. 2001-2002 döneminde Corporación Andina de Fomento (CAF) Direktörü olarak görev yaptı. 20 Haziran 2010 seçimlerini ikinci turda kazandı. 7 Ağustos 2010’dan bu yana Kolombiya Devlet Başkanlığı görevini yürütüyor. |
TIKLAYIN - NOBELLİ ÜÇ KADIN: KORKMAYIN, VAZGEÇMEYİN
Adaylar
Bu yıl 228’i bireysel, 148’i örgüt olmak üzere toplam 376 adayın ismi Nobel Barış Ödülü için önerilmişti
Adaylar arasında İnsan Hakları savunucusu Rus matematikçi Svetlana Gannushkina, mülteci politikası nedeniyle Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriyeli arama kurtarma ve yardım ekibi Beyaz Baretliler, Suriyeli onbinlerce mülteciyi ağırlayan Yunanistan Adalarının halkı, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Françis’in de ismi geçiyordu.
Nobel ödüllerinde adaylar 50 yıl sonrasına kadar resmen açıklanmıyor.
2016 Nobel Ödülleri
2016 Nobel Kimya Ödülü Fransız Jean Pierre Sauvage, İskoçyalı James Fraser Stoddart ve Hollandalı Bernard Feringa'ya verildi.
Üç bilim insanı, moleküler makinelerin sentezi ve tasarımı alanında yaptıkları çalışmalar nedeniyle ödüle layık görüldü.
2016 Nobel tıp Ödülü ise kanser ve parkinson gibi hastalıkların daha iyi anlaşılmasını sağlayan çalışmalarından ötürü Japonyalı bilim insanı Yoshinori Ohsumi'ye verildi. (YY)