Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker G7 Zirvesi için bulunduğu Japonya’dan “Tehditlerden vazgeçilmesi gerektiği" mesajını verdi.
“Tehditler kullanabileceğiniz en iyi diplomatik araç değil, dolayısıyla bazıları bunları kullanmayı bırakmalı, çünkü herhangi bir etki yaratmayacak.”
AB Komisyonu da bir açıklama yaparak "Geri Kabul Anlaşması, vize serbestliğinde ön şarttır" dedi. Türkiye'nin şartları tamamlamak için üzerine düşenleri yerine getirmesi durumunda, vize muafiyetinin devreye gireceğini belirtti.
Erdoğan'ın çıkışı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, salı günü İstanbul'daki BM İnsani Zirvesi'nde, Türkiye'ye kriter dayatılamayacağını söyleyerek vize muafiyeti konusunda uzlaşılmaması durumunda, Geri Kabul Anlaşması’nın meclisin onayından geçmeyeceğini söylemişti.
TIKLAYIN - CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN "YOK" DEDİĞİ KRİTER YOL HARİTASINDA
Merkel: Anlaşmalara bağlıyız
Erdoğan’ın sözlerinden sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel anlaşma konusunda endişeli olmadığını belirterek, “Gerçi bazı konuların açıklığa kavuşturulması biraz daha uzun zaman alacak, ancak temelde biz kendi açımızdan her halükarda yaptığımız anlaşmalara bağlı kalacağız” ifadelerini kullanarak AB’nin duruşunu değiştirmeyeceği sinyali vermişti.
AB'nin tavrı
Erdoğan’ın sözlerinden önce AB 1 Temmuz 2016 itibarı ile yürürlüğe girmesi planlanan vize muafiyetinin bu tarihe yetişemeyeceğini, Türkiye'nin öncelikle gerekli şartları tamamlaması gerektiğini duyurmuştu.
AB Komisyonu 4 Mayıs’ta yayınladığı raporda, Türkiye’nin gerekli 72 kriterden 67’sini sağladığını belirterek, vize serbestisi sağlanması yönünde tavsiye kararı almış, ancak geri kalan beş kriterin tamamlanması için şerh koymuştu.
TIKLAYIN - AB KOMİSYONU "VİZE SERBESTİSİ ÖNERDİ", ANCAK EKSİK 5 KRİTERE DİKKAT ÇEKTİ
Türkiye ise vize muafiyeti için AB'nin talep ettiği kalan beş kriterden biri olan Terörle Mücadele Yasası'ndaki değişikliği yapmayacağını belirtmişti. (YY)