Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Cenevre’deki barış müzakerelerinde şu ana dek Suriye yönetimi ile muhalefetin temsilcileri arasında yakınlaşma sağlanamadığını açıkladı.
De Mistura müzakerelere katılanların Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması konusunda hemfikir olduğunu, federal sisteme karşı olduklarını belirtti.
TIKLAYIN - SURİYELİ KÜRTLER FEDERASYON İLAN ETTİ
BM planı
Müzakerelerde en önemli muhalif gruplarla yapılan görüşmelerin yapıcı geçtiğini vurgulayan De Mistura, Suudi Arabistan'ın desteklediği muhalif gruplardan Yüksek Müzakere Konseyi'nin ülkedeki siyasi geçiş sürecine dair önerilerini sunduğunu kaydetti.
Yüksek Müzakere Konseyi'nin temsilcisi Bassma Kodmani Suriye'de altı ay içinde geçiş sürecini öngören BM planının bir an önce hayata geçirilmesini istediklerini açıkladı.
Yüksek Müzakere Konseyi üyelerinden George Sabra da Suriye’nin kuzeyinde şekillenen federatif yönetim planı için “kabul edilemez, yasal değil' dedi.
Anayasa taslağı
Cenevre'deki Suriyeli muhalif gruplardan biri olan Hmeymim grubu da De Mistura'ya 10 maddeden oluşan yeni bir anayasa taslağı sunduklarını duyurdu.
Grubun sözcüsü Mais Kride, taslağı sunduklarını ama henüz üzerinde konuşulmadığını anlattı.
"Aslında bu anayasasının tamamı değil. Zira yalnızca on maddeden oluşuyor. Bu nedenle bu belgeye anayasa taslağı demek daha doğru."
İnsani yardım uyarısı
Suriye'de çatışmaların sürdüğü birçok bölgeye hala insani yardımların ulaştırılamadığına da değinen De Mistura, yardımlardan yararlanamayan 260 bin Suriyelinin büyük bölümünün Suriye rejiminin kuşatması altındaki bölgelerde yaşadığını belirtti.
“İnsani yardımlar konusunda ilerleme sağlanmamasının özürü yok.”
BM temsilcisinin verdiği bilgiye göre, kuşatma altındaki bölgelerde yaşayan 55 bin insana yardımların ulaşmış durumda. (YY)
Bu haberde Deutsche Welle ve Sputnik News'tan yararlandık.