Moskova'daki temyiz mahkemesi tutuklu bulunan punk grubu Pussy Riot'ın üç üyesinden birinin, Yekaterina Samutseviç'in tahliyesine karar verdi.
Grubun tutuklu diğer üyeleri Maria Alyokhina ve Nadeşa Tolokonnikova ise cezaları onaylandığı için ikişer yıl hapis yatacak.
Hakkında tahliye kararı verilen Samutseviç savunmasında kilisedeki protesto gösterisi başlamadan önce görevliler tarafından dışarı çıkarıldığını söylemişti.
Deutsche Welle'nin haberine göre, avukat Violetta Volkova, duruşmanın başında Katedral'deki protesto eyleminin değerlendirilmesi için yeni bir bağımsız bilirkişi görevlendirilmesini talep etti, ancak talep reddedildi.
Avukat bilirkişinin sanıkların gerçekleştirdiği eylemin fiilin "dinî nefreti kışkırtma değil, Putin'e karşı yapılmış bir siyasi eleştiri olduğunu" ortaya çıkaracağını iddia ediyordu.
"Adalet yerini bulmadı"
Karar üzerine Uluslararası Af Örgütü'nden yapılan açıklamada adaletin tam olarak yerini bulmadığı söylendi.
"Üç kadının haksız bir şekilde hapiste tutulma süresini kısaltan her türlü adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Ama bu karar kimseyi yanıltmasın. Adalet yerini bulmadı. Hükümet son aylarda ifade özgürlüğünü yasalarla biraz daha kısıtladı ve bu karar da Rus yargısının bu yasalara uymayanları pek korumadığını gösterdi."
Uluslararası Af Örgütü diğer iki grup üyesinin de derhal ve koşulsuz olarak salıverilmesini istedi.
Pussy Riot'un üç üyesi şubat ayında Moskova'daki bir katedralde düzenledikleri Putin karşıtı eylem nedeniyle tutuklu bulunuyordu.
Eylemde söyledikleri "Punk duası" Meryem Ana'dan Rusya'yı Putin'den kurtarmasını isteyen bir şarkıydı.
Grup üyelerinin tutuklanmasına uluslararası düzeyde tepki gelmişti.
Ne olmuştu?
21 Şubat 2012'de Pussy Riot, Moskova'da bir katedralde "Bakire Meryem Feminist Oldu/ Bakire Meryem, Putin'i Tarumar Et" nakaratlı bir "punk duası" seslendirdi. Birkaç dakika süren eylemde, grup üyeleri güvenlikler tarafından dışarı çıkarıldı. Aynı gün internete yükledikleri eylem videosu bir günde 600 bin kişi tarafından seyredildi.
Birkaç gün içinde Rusya Ortodoks Klisesi, Pussy Riot hakkında "holiganizm" suçlamasıyla yedi yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Davayı Terör Departmanı devraldı. Ortodoks aktivistler ise grup üyelerinin isimlerini internette paylaştı. Medyada Pussy Riot üyelerine karşı bir kampanya başladı.
4 Mart 2012'de, başbakanlık seçimlerinin olduğu gün grup üyelerinden çevreci aktivist Alyokhina ve sivil haklar aktivisti Tolokonnikova gözaltına alındı. İkisi de "susma haklarını" kullandı ve açlık grevine girdiklerini açıkladı.
14 Mart 2012'de görülen davada, mahkeme önünde Pussy Riot'a destek olmak için gelen aktivistler, kilise aktivistlerinin saldırısına uğradı. Dinciler, grubun destekçilerini tartaklayıp "kutsal su" ile yıkamaya çalıştı. Pussy Riot üyelerinin 24 Nisan'a kadar tutukluluğunun devamına karar verildi.
15 Mart 2012'de, davada tanık olan Samutcevich de tutuklandı. O da susma hakkını kullandı.
19 Mart 2012'de üç kadında illegal olarak 24 saat videolu gözetim altında olduğunu bildirdi. Alyokhina ve Tolokonnikova, ebeveynlik haklarının ellerinden alınmasıyla tehdit edildiklerini söyledi. Kilise ise yaptığı resmi açıklamada, bu "kafir kadınlara" karşı en sert önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
28 Mart'ta Samutsevich'in tutukluluğa itirazı reddedildi. 3 Nisan'da Uluslararası Af Örgütü, kadın aktivistlerin serbest bırakılması için bir basın açıklaması yayınladı.
19 Nisan'da yapılan duruşmanın ardından üç kadın aktivist hala cezaevinde.
* Kilise eyleminin videosu için tıklayın.
* Pussy Riot'a destek için açılan etkinlik sayfasına ulaşmak için tıklayın.
* Uluslararası web sitesi için tıklayın. (YY)