İran Dışişleri Bakanlığı, Sakine Aştiyani hakkında henüz nihai bir karar alınmadığını açıkladı. İran'da zina nedeniyle recm cezasına çarptırıldıktan sonra cezası iptal edilen Aştiyani'nin bunun yerine kocasını öldürmekten idam edileceği öne sürülüyor.
Avukatı ise, Aştiyani'nin masum olduğunu savunuyor.
Tahran'daki BBC muhabiri Jon Leyne'e göre belirsizliğin nedeni, İran hükümetinin uluslararası baskılar karşısında ne yapacağından emin olamaması.
Dört gün önce New York'ta bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Aştiyani'nin recm cezasına çarptırıldığı iddialarını reddetmiş, kendisinin cinayetle suçlandığını ve davanın devam ettiğini söylemişti.
İran Dışişleri Bakanı sözcüsü Ramin Mehmanparast ise dün (28 Eylül) yaptığı haftalık basın toplantısında Aştiyani'nin davasının halen incelendiğini ve mahkemelerin iki iddiayı dikkate aldığını belirtti: Sakiyani'nin cinayete ortaklığı ve evlilik dışı ilişkileri.
Mehmanparast "Şu an yaptığımız cinayet konusunu kovuşturmak. Kendisinin cinayete ortak olduğu teyit edildi" diye konuştu.
Açıklamanın öncesinde, Tahran'daki yarı resmi haber ajansı Mehr, Aştiyani'nin kocasını öldürmek suçlamasıyla idam cezasına çarptırıldığını duyurmuştu.
Başka bir haber ajansı Isna ise, recm cezasının kesinleştiğini ve Aştiyani'nin cinayete ortaklık suçlamasıyla da 10 yıl hapis cezası aldığını belirtmişti.
İki haber ajansı da İran Başsavcısı Golam-Hüseyin Mohseni-Ejei'yi kaynak göstermişti.
Muhabir Jon Leyne ise, İran medyasının Aştiyani'yi zina yapan biri yerine cinayete ortak olan bir katil olarak resmetmeye başladığına dikkat çekiyor; bunun nedenini recm cezasına karşı oluşan uluslararası baskıdan kurtulmak olarak açıklıyor.
Avukatları, Aştiyani'nin bir cinayetten suçlu bulunmadığını ve bununla ilgili bir cezaya muhtemelen hiçbir zaman çarptırılmadığını savunuyor.
İlk olarak Mayıs 2006'da, Doğu Azerbaycan bölgesinde bir adli mahkeme Aştiyani'yi kocasının ölümü sonrası iki erkekle "caiz olmayan ilişki" yaşaması nedeniyle suçlu bulmuş ve 99 kırbaç cezasına çarptırmıştı.
Aynı yılın Eylül ayında ise, kocasının öldürüldüğü cinayetle ilgili bir zanlının davası devam ederken başka bir mahkeme, olayların kocasının ölümünden önce olduğunu öne sürerek, zina ile ilgili davayı yeniden açmıştı.
Baskı altında yapmaya zorlandığını açıkladığı "itiraf"ını geri çekmesine rağmen Aştiyani'ye, "evliyken zina yapmak"tan recm cezası verilmişti. Ardından recm cezası kaldırılmış ve İran yönetimi, cinayet ve zinadan suçlu bulunan Aştiyani'nin idam cezasının askıya alındığını duyurmuştu.
Aştiyani için uluslararası kamuoyu ile birlikte Türkiye'de de eylemler düzenlenmiş, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Aştiyani'nin serbest bırakılması için İstanbul İran Konsolosluğu'na dilekçe vermişti. (EÇ/BB)
* Bu haberi Emir Çelik BBC ve bianet haberlerinden derleyerek Türkçeleştirdi.